Διεθνή

Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ αποτελεί εμπόδιο στον δρόμο του Τραμπ;

Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ αποτελεί εμπόδιο στον δρόμο του Τραμπ;

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Παρότι αρχικά υπήρχε η άποψη ότι θα στερούσε ψήφους από τον Μπάιντεν, η παρουσία του αντιεμβολιαστή γιου του αείμνηστου Μπόμπι προκαλεί πλέον ανησυχίες στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών

Παρότι αρχικά υπήρχε η άποψη ότι θα στερούσε ψήφους από τον Μπάιντεν, η παρουσία του αντιεμβολιαστή γιου του αείμνηστου Μπόμπι προκαλεί πλέον ανησυχίες στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών

Η δυναμική της υποψηφιότητας του Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ αλλάζει. Παρά τους αρχικούς φόβους των Δημοκρατικών ότι θα έβλαπτε τον πρόεδρο Μπάιντεν, πολλαπλές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ανεξάρτητος υποψήφιος στερεί ψήφους και από τον πρώην πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ – και μάλιστα περισσότερες από όσους από τον νυν πρόεδρο. Η Washington Post επισημαίνει ειδικά μια νέα δημοσκοπική έρευνα που αναλύει τα δεδομένα και δείχνει ότι η υποψηφιότητα Κένεντι μπορεί να γύρει την πλάστιγγα υπέρ του Τζο Μπάιντεν.

Ο Κένεντι, που λειτουργεί ως μπαλαντέρ, έχει υψηλή αναγνωρισιμότητα λόγω του ονόματός του, αλλά ειδικά στις τάξεις των δεξιών ψηφοφόρων που δεν είναι εξοικειωμένοι με την προσωπικότητά του, είναι δημοφιλής λόγω των θεωριών συνωμοσίας που προωθεί. Ειδικά οι θέσεις του εναντίον των εμβολιασμών για την Covid-19 του προσδίδουν διψήφια ποσοστά στις τάξεις των οπαδών του Τραμπ που συνθέτουν τη βάση των πιο ακραίων σκεπτικιστών απέναντι στα εμβόλια.

Ως εκ τούτου, όλο και περισσότεροι ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι αγκαλιάζουν την ιδέα της υποστήριξης του, την ώρα που όλο και περισσότεροι Δημοκρατικοί την αποδοκιμάζουν. Μια δημοσκόπηση αυτής της εβδομάδας από το πανεπιστήμιο του Μονμάουθ ρώτησε σε πρώτο στάδιο πόσοι ψηφοφόροι σκέφτονταν να ψηφίσουν τον γιο του δολοφονημένου Μπόμπι Κένεντι, με τους Δημοκρατικούς να το θεωρούν πιο πιθανό από τους Ρεπουμπλικάνους.

Η επόμενη ερώτηση αφορούσε τον ισχυρισμό του υποψηφίου ότι ο αυτισμός συνδέεται με τα εμβόλια της Covid. Οι μισοί Ρεπουμπλικάνοι και το 60% των Δημοκρατικών γνώριζαν την αθεμελίωτη θέση του Κένεντι. Σε τρίτο στάδιο, η δημοσκόπηση ρώτησε αν αυτό το δεδομένο θα επηρέαζε την ψήφο τους. Ξαφνικά το ποσοστό των Ρεπουμπλικάνων που σκέφτονται να τον ψηφίσουν αυξήθηκε κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες και άγγιξε το 20%.

Το αντίστοιχο ποσοστό των Δημοκρατικών μειώθηκε κατά επτά μονάδες, πέφτοντας στο 10%. Το συγκεκριμένο εύρημα δεν αλλάζει απαραίτητα τις ισορροπίες των προσεχών προεδρικών εκλογών. Το γεγονός ότι περισσότεροι ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι σκέφτονται να δώσουν την ψήφο τους στον Κένεντι μόλις μαθαίνουν τις αντιεμβολιαστικές θεωρίες του δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα το κάνουν. Απλά δείχνει ότι εγκρίνουν τις απόψεις του.

Ουσιαστικά, αυτή είναι η πρώτη σαφής δημοσκόπηση πάνω στις θέσεις του Κένεντι για τα εμβόλια. Αλλά αυτοί οι αριθμοί καταδεικνύουν πώς αυτό το ιδιαίτερα προβεβλημένο κομμάτι του βιογραφικού του Κένεντι θα μπορούσε, υπό συνθήκες, να διχάσει την ψήφο των συντηρητικών ψηφοφόρων. Πάνω από το 60% των Ρεπουμπλικάνων αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού για την Covid, ενώ πολλοί από αυτούς είναι δύσπιστοι απέναντι στα εμβόλια γενικώς. Αξιοσημείωτη, παράλληλα, είναι και η αποδοκιμασία των Δημοκρατικών απέναντι σε αυτές τις θέσεις του υποψηφίου. 

 Ο Κένεντι, που λειτουργεί ως μπαλαντέρ, έχει υψηλή αναγνωρισιμότητα λόγω του ονόματός του, αλλά ειδικά στις τάξεις των δεξιών ψηφοφόρων που δεν είναι εξοικειωμένοι με την προσωπικότητά του, είναι δημοφιλής λόγω των θεωριών συνωμοσίας που προωθεί. Ειδικά οι θέσεις του εναντίον των εμβολιασμών για την Covid-19 του προσδίδουν διψήφια ποσοστά στις τάξεις των οπαδών του Τραμπ που συνθέτουν τη βάση των πιο ακραίων σκεπτικιστών απέναντι στα εμβόλια.

Ως εκ τούτου, όλο και περισσότεροι ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι αγκαλιάζουν την ιδέα της υποστήριξης του, την ώρα που όλο και περισσότεροι Δημοκρατικοί την αποδοκιμάζουν. Μια δημοσκόπηση αυτής της εβδομάδας από το πανεπιστήμιο του Μονμάουθ ρώτησε σε πρώτο στάδιο πόσοι ψηφοφόροι σκέφτονταν να ψηφίσουν τον γιο του δολοφονημένου Μπόμπι Κένεντι, με τους Δημοκρατικούς να το θεωρούν πιο πιθανό από τους Ρεπουμπλικάνους. Η επόμενη ερώτηση αφορούσε τον ισχυρισμό του υποψηφίου ότι ο αυτισμός συνδέεται με τα εμβόλια της Covid.

Οι μισοί Ρεπουμπλικάνοι και το 60% των Δημοκρατικών γνώριζαν την αθεμελίωτη θέση του Κένεντι. Σε τρίτο στάδιο, η δημοσκόπηση ρώτησε αν αυτό το δεδομένο θα επηρέαζε την ψήφο τους. Ξαφνικά το ποσοστό των Ρεπουμπλικάνων που σκέφτονται να τον ψηφίσουν αυξήθηκε κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες και άγγιξε το 20%. Το αντίστοιχο ποσοστό των Δημοκρατικών μειώθηκε κατά επτά μονάδες, πέφτοντας στο 10%. Το συγκεκριμένο εύρημα δεν αλλάζει απαραίτητα τις ισορροπίες των προσεχών προεδρικών εκλογών. Το γεγονός ότι περισσότεροι ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι σκέφτονται να δώσουν την ψήφο τους στον Κένεντι μόλις μαθαίνουν τις αντιεμβολιαστικές θεωρίες του δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα το κάνουν. Απλά δείχνει ότι εγκρίνουν τις απόψεις του. Ουσιαστικά, αυτή είναι η πρώτη σαφής δημοσκόπηση πάνω στις θέσεις του Κένεντι για τα εμβόλια. Αλλά αυτοί οι αριθμοί καταδεικνύουν πώς αυτό το ιδιαίτερα προβεβλημένο κομμάτι του βιογραφικού του Κένεντι θα μπορούσε, υπό συνθήκες, να διχάσει την ψήφο των συντηρητικών ψηφοφόρων.

Πάνω από το 60% των Ρεπουμπλικάνων αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού για την Covid, ενώ πολλοί από αυτούς είναι δύσπιστοι απέναντι στα εμβόλια γενικώς. Αξιοσημείωτη, παράλληλα, είναι και η αποδοκιμασία των Δημοκρατικών απέναντι σε αυτές τις θέσεις του υποψηφίου. Η Νικόλ Σάναχαν, υποψήφια αντιπρόεδρος του Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, συνδέει αντιεμβολιαστικές θεωρίες συνωμοσίας με τον αυτισμό της κόρης της (REUTERS/Laure Andrillon) Τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης έχουν επιφέρει έναν μίνι πανικό στις τάξεις των πιο ακραίων οπαδών του κινήματος του πρώην προέδρου, επισημαίνει η Washington Post. Φοβούνται τη διαρροή ψήφων από τον Τραμπ προς τον Κένεντι, ειδικά αν ο τελευταίος δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις συγκεκριμένες απόψεις του και ο πρώτος δεν παίξει σωστά τα χαρτιά του στη διάρκεια της καμπάνιας. Πολλοί σύμβουλοι του πρώην προέδρου τον συμβουλεύουν να μην συγχύζει τους ψηφοφόρους του – ειδικά μετά την πρόσφατη απόπειρα του Τραμπ να πιστωθεί τη δημιουργία των εμβολίων για την Covid. Κρίνουν ότι ο υποψήφιος πρέπει να μείνει μακριά από το θέμα του εμβολιασμού, περιορίζοντας έτσι τις φυγόκεντρες τάσεις των δεξιών ψηφοφόρων προς τον Κένεντι.

Ο τελευταίος δεν υπερτονίζει τις απόψεις του για τα εμβόλια στη μέχρι τώρα καμπάνια του. Τον περασμένο μήνα, όμως, επέλεξε ως υποψήφια αντιπρόεδρό του την Νικόλ Σάναχαν, η οποία κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της αναφέρθηκε σε πιθανή σύνδεση του αυτισμού της κόρης της με τα εμβόλια. Η καμπάνια του Τραμπ δείχνει πλέον να υπολογίζει τον κίνδυνο που συνιστά ο Κένεντι για την υποψηφιότητα του πρώην προέδρου. Πρόσφατα οι υπεύθυνοι της προεκλογικής εκστρατείας του αύξησαν τις επιθέσεις τους απέναντί του με βάση άλλες διακηρύξεις του Κένεντι που συμβαδίζουν με τις απόψεις της αμερικανικής Αριστεράς.

Ο Τραμπ επιτίθεται συχνά στον Κένεντι από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιχειρώντας να τον παρουσιάσει ως αχυράνθρωπο του Δημοκρατικού Κόμματος – παρά το γεγονός ότι σύμμαχοί του είχαν επιχειρήσει να παινέψουν τον υποψήφιο όταν κατέβαινε ως διεκδικητής του χρίσματος των Δημοκρατικών στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές. «Μια ψήφος για τον Τζούνιορ θα ήταν ουσιαστικά μια σπαταλημένη ψήφος διαμαρτυρίας, που θα μπορούσε να γύρει την πλάστιγγα των εκλογών προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, αλλά μπορεί να στραφεί εναντίον των Δημοκρατικών μόνο αν οι ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι γνωρίζουν την αλήθεια για το πρόσωπό του», έγραψε πρόσφατα ο πρώην πρόεδρος στο Truth Social, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που κατέχει. Η αλήθεια είναι ότι η υποψηφιότητα του Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ είναι ο πιο αστάθμητος παράγοντας στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Για τους Δημοκρατικούς συνιστά κίνδυνο λόγω του βαρέος επωνύμου του, παρότι κανένα μέλος της οικογένειας Κένεντι δεν τον υποστηρίζει. Για τους Ρεπουμπλικάνους είναι μια υποψηφιότητα που μπορεί να τους στερήσει τις ψήφους των συντηρητικών ψηφοφόρων που δεν αντέχουν πλέον τις χυδαιότητες –και τις δικαστικές περιπέτειες– του Ντόναλντ Τραμπ. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments