Policy Briefs

Ε.Ε. – Γαλλία: Σε αναζήτηση μιας νέας «προσέγγισης» με την Κίνα

Ε.Ε. – Γαλλία: Σε αναζήτηση μιας νέας «προσέγγισης» με την Κίνα

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Μακρόν και Φον ντερ Λάιεν θα υποδεχθούν τη Δευτέρα τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Η Γαλλία ετοιμάζεται να υποδεχθεί τη Δευτέρα τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ευρώπη εδώ και πέντε χρόνια. Διόλου τυχαία ο Γάλλος πρόεδρος προσκάλεσε την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να παραστεί στις συνομιλίες που θα έχει με τον Κινέζο ομόλογό του, καθώς Παρίσι και Βρυξέλλες θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν το Πεκίνο με κοινή «γραμμή» εξισορροπώντας μεταξύ της στρατηγικής απομείωσης του κινδύνου (de-risking) αλλά όχι αποσύνδεσης (de-coupling) από την κινεζική οικονομία.

Το τελευταίο διάστημα, πάντως, η Ε.Ε έχει βάλει στο «στόχαστρο» την Κίνα μέσω διαφόρων ερευνών από τα ηλεκτρικά οχήματα έως ιατροτεχνολογικά προϊόντα, καθώς και κινεζικής κατασκευής ηλιακούς συλλέκτες και παραγωγούς ανεμογεννητριών σε αρκετά κράτη-μέλη της Ένωσης.

Για τον λόγο αυτόν, η Γαλλία θα επιχειρήσει να εξισορροπήσει την προσέλκυση περισσότερων κινεζικών επενδύσεων σε τομείς αιχμής, ιδίως στην αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά με ισότιμους όρους ανταγωνισμού και αμοιβαιότητας σε ό,τι αφορά τις εμπορικές σχέσεις.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Economist, o Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε εξάλλου ότι η Ευρώπη δεν ήταν αρκετά ξεκάθαρη έναντι της Κίνας. Σε ό,τι αφορά την οικονομία τόνισε ότι «εμείς οι Δυτικοί δεν υπήρξαμε ξεκάθαροι με τους Κινέζους». «Είδαμε την Κίνα ως μια καλή εξαγωγική αγορά για τα ευρωπαϊκά και ιδιαίτερα τα γερμανικά αυτοκίνητα. Σέβομαι ότι αυτό έχει δημιουργήσει αρκετές θέσεις εργασίας, και όχι μόνο, στη Γερμανία», τόνισε για να προσθέσει «εξακολουθεί να ισχύει αυτό; Επειδή σήμερα η Κίνα είναι μια αγορά πλεονάζουσας παραγωγής και εξάγει μαζικά οχήματα, ιδιαίτερα στην Ευρώπη». Για τον Γάλλο πρόεδρο αυτή η εξέλιξη επιβαρύνει την Ευρώπη και τη δική της αυτοκινητοβιομηχανία. Οι αιχμές αυτές όμως φαίνεται να αφορούσαν περισσότερο τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς και όχι τον Κινέζο ομόλογό του.

Αυτή η διαφορετική προσέγγιση του Πεκίνου μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου αποτέλεσε ένα από τα βασικά θέματα που φέρονται να συζήτησαν χθες, σε «μυστικό» δείπνο, ο Γάλλος Πρόεδρος και ο Γερμανός καγκελάριος στο Παρίσι. O δεύτερος εμφανίζεται να προσεγγίζει την Κίνα πιο φοβικά από τον πρώτο.

Με αφορμή και την επίσκεψη Σολτς στο Πεκίνο πριν από λίγες εβδομάδες, ο Νόα Μπάρκιν γράφει για το German Marshall Fund ότι «ο ηγέτης της μεγαλύτερης οικονομίας της Ε.Ε. επέδειξε –με όσα έκανε και όσα δεν είπε– ότι η προσέγγισή του με την Κίνα διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό από φόβο». Ο φόβος κατά τον αναλυτή έγκειται στο γεγονός ότι η ηγεσία της Κίνας έχει προειδοποιήσει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι εάν οι Βρυξέλλες ή το Βερολίνο ξεπεράσουν τα όρια έναντι του Πεκίνου αυτό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις γερμανικές επιχειρήσεις. Ο Νόα Μπάρκιν παράλληλα θεωρεί ότι ο Σολτς επέλεξε από τη στρατηγική de-risking/no decoupling μόνο το δεύτερο, δηλαδή «όχι» στην αποσύνδεση με την Κίνα.

Για τον λόγο αυτόν, εξάλλου, εγείρονται ερωτηματικά για το εάν ο Ολαφ Σολτς θα επιλέξει να ευθυγραμμιστεί με την τακτική των Βρυξελλών και του Παρισιού, συμμετέχοντας την ερχόμενη Δευτέρα στη συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο στη γαλλική πρωτεύουσα.

Η Γαλλία, πάντως, συνεργάζεται στενά με άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για την ενίσχυση των «εργαλείων» για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των επιθετικών οικονομικών μέτρων της Κίνας. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αναγνωρίζει ότι οι σχέσεις με το Πεκίνο θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν, ενόψει ειδικά μιας πιθανής αλλαγής προέδρου των ΗΠΑ στις εκλογές του Νοεμβρίου.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εμπλέξουμε την Κίνα σε μεγάλα παγκόσμια ζητήματα και να συζητήσουμε τις οικονομικές σχέσεις που βασίζονται στην αμοιβαιότητα», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη συνέντευξή του στον Economist. Πρόσθεσε εξάλλου ότι αυτό θα πρέπει να βασιστεί στον πραγματισμό και να εξεταστεί «υπό το φως των στρατηγικών μας συμφερόντων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments