Πολιτική

ΝΔ: Επιχείρηση συσπείρωσης της εκλογικής βάσης

ΝΔ: Επιχείρηση συσπείρωσης της εκλογικής βάσης

Πηγή Φωτογραφίας: [368837] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ανάγκη συσπείρωσης της ήδη υπάρχουσας «μαγιάς» ψηφοφόρων.

Η πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας από το Λεκανοπέδιο ήταν η τελευταία σε έναν πυκνό κύκλο επαφών που έκανε ο πρωθυπουργός με την κοινοβουλευτική ομάδα του ενόψει των ευρωεκλογών. Ήταν μία ευκαιρία για τον ίδιο και να ζητήσει από τους βουλευτές να μπουν γερά στη μάχη, αλλά και για τους βουλευτές να μιλήσουν ανοιχτά με τον πρωθυπουργό, θέτοντας επί τάπητος μία σειρά ζητημάτων που καταγράφουν από την επαφή τους με τους πολίτες.

Σύμφωνα με βουλευτές που είδαν τον πρωθυπουργό, ο ίδιος φαίνεται να είναι αισιόδοξος στην ανάλυσή του ότι η ΝΔ θα είναι στα ποσοστά των ευρωεκλογών του 2019. Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν μιλάει για διεύρυνση της βάσης στήριξης της ΝΔ στις επερχόμενες ευρωεκλογές, αλλά για την ανάγκη συσπείρωσης της ήδη υπάρχουσας  “μαγιάς” ψηφοφόρων. Άλλωστε, η κρίσιμη μάζα του 41% που διαμορφώθηκε στις πρόσφατες εθνικές εκλογές αποτελεί σημαντική βάση αναφοράς για τη ΝΔ και ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης συνηγορεί σε όλους τους τόνους υπέρ της επανασύνδεσης με την εκλογική βάση του κόμματος.

Ο ρόλος των γαλάζιων βουλευτών σε αυτό το εγχείρημα είναι καθοριστικός. Στο Μαξίμου, εκτιμάται ότι γνωρίζουν άλλωστε την ανθρωπογεωγραφία των εκλογικών τους περιφερειών, μιλούν τακτικά με τους πολίτες και πιάνουν τον παλμό της καθημερινότητας. Στη συνάντηση ο πρωθυπουργός τούς ζήτησε όχι μόνο να βγουν στους δρόμους και να προωθήσουν το έργο της κυβέρνησης, αλλά και να αναδείξουν τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην εκλογική κάλπη. Οι βουλευτές, εν τω μεταξύ, αναφέρθηκαν στα προβλήματα που προκύπτουν στις εκλογικές τους περιφέρειες. Όλοι οι βουλευτές μίλησαν για το ζήτημα της ακρίβειας, με πολλούς από αυτούς να αναφέρονται στην άνοδο κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ, ενώ άλλοι αναφέρθηκαν σε ζητήματα ασφάλειας των πολιτών. Ως προς το Λεκανοπέδιο, αρκετοί βουλευτές πιο «λαϊκών» περιοχών ζήτησαν από τον κ. Μητσοτάκη να πάει εκεί περιοδεία-χαρακτηριστικά παραδείγματα οι γειτονιές της Β’ Πειραιώς και της Δυτικής Αττικής- ως το πιο «βαρύ χαρτί» του κυβερνώντος κόμματος.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός έθεσε το δίλημμα της σταθερότητας, ενώ ταυτόχρονα χαρακτήρισε τη μείζονα αντιπολίτευση ως πολιτικό “αχταρμά” που, απλά, είναι εχθρική προς το κυβερνών κόμμα. Επομένως, ενώ ο πρωθυπουργός αποφεύγει να επικεντρώσει τις προσπάθειές του σε μία μόνο κατεύθυνση, είναι σαφές ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει επιλέξει την πιο άμεση αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ο πρωθυπουργός μίλησε στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό του δικαστικού χάρτη, χαρακτηρίζοντάς το σημαντική μεταρρυθμιστική τομή, και επιτέθηκε στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλώντας τον “απολιτίκ λαϊκιστή” και κατηγορώντας τον για για οπισθοδρόμηση και απουσία στήριξης σε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, στις οποίες το κόμμα του ιστορικά έπαιζε ρόλο. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός έστρεψε τα πυρά του και κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, κατηγορώντας τον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ για καιροσκοπισμό και έλλειψη στήριξης σημαντικών μεταρρυθμίσεων στις οποίες το κόμμα του έχει ιστορικά διαδραματίσει ρόλο. Τέλος, χαρακτήρισε “εμπόρους της πίστης” τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ, αν και απέφυγε να τα κατονομάσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments