Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
Πηγή Φωτογραφίας: [365629] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Λίγες μέρες απομένουν μέχρι τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, στις 13 Μαΐου στην Άγκυρα, με τις δύο πλευρές να εντείνουν τις διεργασίες για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της συνάντησης των δύο ηγετών, με το κλίμα να έχει ομαλοποιηθεί μετά τις τουρκικές προκλητικές δηλώσεις για τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο.
Η Αθήνα γνωρίζει ότι η Τουρκία δεν έχει υποχωρήσει από τις ισχυρές διεκδικήσεις της που επηρεάζουν την ελληνική κυριαρχία και δεν έχει εγκαταλείψει τη θέση της σε διαφορές που θίγουν εξίσου ισχυρές ελληνικές θέσεις. Όπως έχει δηλώσει ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η θέση της Τουρκίας για τις ΑΟΖ δεν έχει αλλάξει.
Στο πλαίσιο αυτό, οι συνομιλίες στην Άγκυρα έχουν ως στόχο να “χτίσουν” μια θετική ατζέντα και να διατηρήσουν ένα καλό κλίμα.
“Δεν θέλουμε κακές σχέσεις με καμία από τις φιλικές μας χώρες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αγνοούμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Υπάρχουν θέματα στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε. Προσπαθούμε τώρα να αναπτύξουμε φιλικές σχέσεις μέσω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Δεν υπάρχει ανάγκη να επιχειρούμε καθημερινά στο Αιγαίο”, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ σε συνέντευξή του στο CNN Turk.
Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε μάλιστα ότι η Τουρκία θα ήταν ευχαριστημένη ως μέλος του ΝΑΤΟ αν η Ελλάδα διέθετε F-35. Υποστήριξε ότι τα αεροσκάφη αυτά δεν θα έδιναν πλεονέκτημα στην Τουρκία στο Αιγαίο, προσθέτοντας ότι η Τουρκία σύντομα θα έχει το δικό της μαχητικό αεροσκάφος KAAN.
Ωστόσο, Τούρκοι αξιωματούχοι κατέστησαν σαφή τη σκληρή στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό και την επιμονή της στην αναγνώριση του ψευδοκράτους. Σύμφωνα με τον Γιασάρ Γκιουλέρ, «αυτή τη στιγμή» η θέση της Τουρκίας «είναι πολύ ευνοϊκή» στο Κυπριακό, ενώ έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο τουρκικός στρατός έφερε στο νησί ειρήνη.
“Εδώ και 50 χρόνια υπάρχει ειρήνη εκεί”, είπε συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, και πρόσθεσε: “Στην πραγματικότητα, έχουμε φέρει ειρήνη και στην ελληνοκυπριακή πλευρά, εδώ και 50 χρόνια δεν υπάρχει καμία σύγκρουση, κανένας πόλεμος. Η Κύπρος είναι εθνικό μας θέμα”.
Παράλληλα, η Τουρκία επανέλαβε ότι δεν θα δεχθεί “καμία άλλη λύση εκτός από μια ισότιμη και κυρίαρχη λύση δύο κρατών”. Αυτό είναι αντίθετο με το ψήφισμα-πλαίσιο του ΟΗΕ.
Αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να αναζωπυρώσει την ένταση με την Αθήνα, θα το κάνει στο Κυπριακό, χωρίς να διακινδυνεύσει να τηρήσει τη Διακήρυξη των Αθηνών και να αγοράσει F-16 από τις ΗΠΑ.
Το Κυπριακό δεν είναι καθαρά ευθύνη της Άγκυρας να διακόψει τον ελληνοτουρκικό διάλογο, αλλά θα μπορούσε να φέρει την Αθήνα σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Και αυτό γιατί, εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θελήσει να αναβιώσει την ένταση με την Αθήνα, θα το κάνει στο πεδίο του Κυπριακού, διατηρώντας τη Διακήρυξη των Αθηνών και μη διακινδυνεύοντας την αγορά των F-16 από τις ΗΠΑ.
Επιπλέον, δεν θα πρέπει να παραβλέπεται ότι η Άγκυρα πρόκειται να συμπεριλάβει τη θεωρία της “γαλάζιας πατρίδας” στα σχολικά της βιβλία από το επόμενο έτος, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα σπουδών, οι χάρτες και οι θεωρίες της “γαλάζιας πατρίδας” θα διδάσκονται στα μαθήματα γεωγραφίας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Στο πλαίσιο αυτό, θα αναφερθεί η σημασία της “γαλάζιας πατρίδας”, η οποία έχει να κάνει με το Αιγαίο Πέλαγος ως “Θάλασσα των Νησιών”, και θα διερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η νέα διδακτέα ύλη αναφέρεται στα “νομικά και γεωγραφικά δικαιώματα της Τουρκίας στη θάλασσα” και “δίνει έμφαση στο φαινόμενο του πατριωτισμού”.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας