Ο Σολτς υπόσχεται «ακλόνητη» υποστήριξη της Γερμανίας στις χώρες της Βαλτικής
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Κατά την επίσκεψή του στα γερμανικά στρατεύματα στη Λιθουανία τη Δευτέρα, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί κάθε εκατοστό του εδάφους των συμμάχων του ΝΑΤΟ ενόψει οποιωνδήποτε νέων απειλών.
Κατά την επίσκεψή του στα γερμανικά στρατεύματα στη Λιθουανία τη Δευτέρα, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί κάθε εκατοστό του εδάφους των συμμάχων του ΝΑΤΟ ενόψει οποιωνδήποτε νέων απειλών.
Η επίσκεψη υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία της Λιθουανίας, καθώς και των άλλων χωρών της Βαλτικής, της Λετονίας και της Εσθονίας, στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Σολτς την επισκέπτεται καθώς η Γερμανία ετοιμάζεται να αναπτύξει μόνιμα μια ταξιαρχία της Bundeswehr περίπου 4.800 στρατιωτών για να υποστηρίξει την ασφάλεια της Λιθουανίας. Είναι η πρώτη φορά που η μεταπολεμική Γερμανία σταθμεύει μόνιμα στρατεύματα εκτός των συνόρων της.
«Η Γερμανία στέκεται αταλάντευτα στο πλευρό των χωρών της Βαλτικής», δήλωσε ο Σολτς, υπογραμμίζοντας ότι το Βερολίνο θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του άρθρου 5 στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Οι τρεις χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ της Βαλτικής είναι ένθερμοι υποστηρικτές του Κιέβου και φοβούνται ότι μπορεί μια μέρα να στοχοποιηθούν από τη στρατιωτική επιθετικότητα του Κρεμλίνου. Όλα τα έθνη της Βαλτικής μοιράζονται σύνορα με τη Ρωσία και κάποτε ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης.
Η Συνθήκη της Ουάσιγκτον, η ιδρυτική βάση του ΝΑΤΟ, ορίζει στο άρθρο 5 ότι μια ένοπλη επίθεση εναντίον οποιουδήποτε μέλους θα θεωρείται επίθεση εναντίον όλων. «Αυτό σημαίνει ότι προστατεύουμε ο ένας τον άλλον και ότι κάθε κράτος μπορεί να βασιστεί σε εμάς για να προστατεύσουμε κάθε εκατοστό της επικράτειάς του».
Η μεραρχία Bundeswehr θα αρχίσει να φτάνει το 2025 και σχεδιάζεται να φτάσει σε ολική ετοιμότητα μάχης το 2027.
Ο Σολτς συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα στην περιοχή εκπαίδευσης Pabrade, μια σημαντική στρατιωτική εγκατάσταση κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Τα στρατεύματα που συνάντησε συμμετείχαν σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ που λάμβαναν χώρα εκεί. Ο Ναουσέντα χαιρέτισε την πρόοδο στην ανάπτυξη της γερμανικής ταξιαρχίας, αλλά τόνισε ότι θα μπορούσε να είναι ακόμη ταχύτερη.
Η Γερμανία θα αναπτύξει δύο τάγματα μάχιμων στρατευμάτων από τα γερμανικά κρατίδια της Βαυαρίας και της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας για να σχηματίσουν τον πυρήνα της νέας ταξιαρχίας της Λιθουανίας. Ένα τρίτο τάγμα θα είναι μια πολυεθνική μονάδα μάχης του ΝΑΤΟ ως μέρος της δύναμης ενισχυμένης προωθημένης παρουσίας της συμμαχίας.
Ένα τάγμα βρίσκεται ήδη στη Λιθουανία, υπό γερμανική διοίκηση, με εκ περιτροπής προσωπικό από διάφορα άλλα έθνη. Η Λιθουανία έχει σύνορα με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική Θάλασσα και τη στενή σύμμαχο της Μόσχας, τη Λευκορωσία. Δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές στη Δύση βλέπουν εδώ και καιρό το Suwalki Gap, το τμήμα της επικράτειας της Λιθουανίας που βρίσκεται μεταξύ των δύο, ως πιθανή περιοχή ανάφλεξης σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας