Οι προτεραιότητες του Σι Τζινπίγνκ στην Ευρώπη
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com
Μετά την πανδημία της Covid-19, και εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου του συμμάχου του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, επιστρέφει στην Ευρώπη. Γαλλία, Σερβία και Ουγγαρία, οι σταθμοί του. Εμπορικές σχέσεις και επιρροή, η στόχευση.
Την ώρα που οι Βρυξέλλες σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές του Πεκίνου και σταδιακά πλησιάζουν την Ουάσιγκτον σε θέματα ανταγωνισμού και προστασίας των επιχειρήσεων, ο Σι Τζινπίνγκ ελπίζει ότι η Γαλλία, υπό την ηγεσία του Εμμανουέλ Μακρόν, θα συμβάλει στη μείωση της αναταραχής στις σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη στην Ευρώπη από Κινέζο πρόεδρο εδώ και πέντε χρόνια. Μετά τη Γαλλία, θα κατευθυνθεί στη Σερβία και την Ουγγαρία, ενισχύοντας περαιτέρω τους στενούς δεσμούς που έχει ήδη η κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ με αυτές τις δύο χώρες, οι οποίες είναι φιλικές προς το Κρεμλίνο και ανοιχτές στις κινεζικές επενδύσεις (και την κινεζική επιρροή).
Ο πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή θα αποτελέσει βασικό θέμα της ατζέντας όταν ο Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι. Το Πεκίνο φαίνεται να προσπαθεί να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο στην Ουκρανία, για την οποία η Κίνα επιμένει στην ουδετερότητα. Ο Μακρόν προσπάθησε και θα συνεχίσει να προσπαθεί να αποτρέψει το περαιτέρω κλείσιμο των σινορωσικών σχέσεων.
Βασική προτεραιότητα της επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ στη Γαλλία είναι η αντιμετώπιση των εντάσεων στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΕΕ. Πρόκειται για τη λήψη σκληρών μέτρων κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και την αποτροπή περαιτέρω εμπλοκών μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον.
Εδώ και αρκετούς μήνες, το Πεκίνο προσπαθεί να αντιστρέψει τις ευρωπαϊκές κινήσεις προς τη “μείωση του κινδύνου”, τις οποίες η Κίνα θεωρεί ότι τελούν υπό την επιρροή των ΗΠΑ. Τον περασμένο μήνα, η Κίνα αντέδρασε οργισμένα στην κίνηση της ΕΕ να βάλει σε μαύρη λίστα κινεζικές εταιρείες για την προμήθεια τεχνολογίας που χρησιμοποιείται σε ρωσικά όπλα. Η γιγαντιαία βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων κινείται επίσης πιο κοντά σε έναν εμπορικό πόλεμο με τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.
Η “ανάγνωση” του Bloomberg για την επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ είναι ότι αυτή στέλνει ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει στο μπλοκ πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες από ό,τι είναι διατεθειμένες να παραδεχθούν οι ΗΠΑ. Ο Εμμανουέλ Μακρόν και ο Όλαφ Σουλτς είχαν κατ’ ιδίαν συνομιλίες για τη γραμμή έναντι της Κίνας πριν από την άφιξη του Σι στο Παρίσι. Στη συνάντηση μεταξύ Μακρόν και Σι θα συμμετάσχει επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία περιγράφει και επιθυμεί να προωθήσει μια στρατηγική αποφυγής κινδύνων στις σχέσεις ΕΕ-Κίνας.
Η κυβέρνηση Μακρόν ήταν ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της έρευνας της ΕΕ σχετικά με τις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα. Η Επιτροπή παρακολουθεί επίσης προσεκτικά την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού. Έχει επίσης ξεκινήσει έρευνες στους τομείς της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας για να διαπιστώσει αν οι κινεζικές επιδοτήσεις ευνοούν τους κινέζους κατασκευαστές στους τομείς αυτούς εις βάρος του ευρωπαϊκού πληθυσμού.
Η επίσκεψη, η οποία έχει προγραμματιστεί εδώ και αρκετούς μήνες, θα παρακολουθείται στενά στην Ουάσιγκτον και σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Πρόσφατα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν κάλεσε την Κίνα να μειώσει την υπερβολική παραγωγική ικανότητα των εργοστασίων της. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μετέφερε το ίδιο μήνυμα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Πεκίνο, αλλά προφανώς έπεσε στο κενό.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας