Κόσμος

Μακρόν και Σι καλούν σε παγκόσμια “ολυμπιακή εκεχειρία”

Μακρόν και Σι καλούν σε παγκόσμια “ολυμπιακή εκεχειρία”

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Ο Κινέζος πρόεδρος κάνει λόγο για την ανάγκη μιας "συνολικής εκεχειρίας".

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησαν «εκεχειρία» στην Ουκρανία και άλλες παγκόσμιες συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

«Ο κόσμος απέχει πολύ από το να είναι ήρεμος και, ως μόνιμο μέλος των Ηνωμένων Εθνών, η Κίνα ζητά μια παγκόσμια εκεχειρία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων», είπε ο Σι τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια δηλώσεων τύπου μετά από μια μαραθώνια ημέρα συνομιλιών στο Παρίσι.

Ο Σι βρίσκεται σε διήμερη κρατική επίσκεψη στη Γαλλία, η οποία τον μεταφέρει επίσης στα Πυρηναία, όπου ο Μακρόν απολάμβανε παιδικές διακοπές με τη γιαγιά του. Είναι η πρώτη επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη στην Ευρώπη από το 2019.

Η Ουγγαρία και η Σερβία – δύο χώρες που έχουν σηματοδοτήσει την εγγύτητά τους με τη Μόσχα – είναι οι επόμενες στο δρομολόγιο του Σι.

Καθισμένος δίπλα στον Σι στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Μακρόν ευχαρίστησε τον Κινέζο ομόλογό του για την υποστήριξη της ιδέας του για προσωρινή εκεχειρία. «Σας ευχαριστώ που δείξατε την επιθυμία σας κατά τις συνομιλίες μας να ζητήσουμε από όλα τα μέρη να υπάρξει εκεχειρία στους Ολυμπιακούς Αγώνες», είπε.

Ο Γάλλος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί επίσης μια πιθανή ευκαιρία να εργαστεί για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. «Ίσως αυτή θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία να εργαστούμε για μια βιώσιμη επίλυση [των συγκρούσεων] με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου», είπε.

Ο Μακρόν είχε προηγουμένως ζητήσει «Ολυμπιακή εκεχειρία» κατά τη διάρκεια των επερχόμενων αγώνων στο Παρίσι ενόψει των συνεχιζόμενων διεθνών συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι συνομιλίες για εκεχειρία, ωστόσο, έρχονται σε αντίθεση με τα σήματα που έρχονται από το πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εκμεταλλευτεί τη μείωση των προμηθειών της Ουκρανίας τους τελευταίους μήνες, ενώ φέρεται να προετοιμάζονται για μια πιθανή επίθεση τους επόμενους μήνες. Γάλλος διπλωμάτης είπε ότι μια εκεχειρία θα μπορούσε να βοηθήσει στην έναρξη μιας πιο πολιτικής διαδικασίας, αλλά σημείωσε ότι τα ευρωπαϊκά αιτήματα για εδαφική ακεραιότητα θα παραμείνουν αμετάβλητα.

Ο Σι και ο Μακρόν συζήτησαν επίσης τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Κίνας προς τον ηγέτη της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, εν μέσω επανειλημμένων εκκλήσεων από τη Γαλλία προς την ασιατική δύναμη να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να σταματήσει τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας.

Με τις βαριές κυρώσεις στη Ρωσία να επηρεάζουν το εμπόριο της χώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ, η Κίνα προμηθεύει τώρα τη Ρωσία με τη μερίδα του λέοντος των καταναλωτικών αγαθών της, καθώς και βασικές τεχνολογίες για το πεδίο της μάχης. Οι δύο πλευρές απολαμβάνουν αυτό που ο Xi αποκάλεσε «συνεργασία χωρίς όρια».

Ο Μακρόν, εν τω μεταξύ, καλωσόρισε τις κινεζικές «δεσμεύσεις» να «απέχουν από την πώληση όπλων» στη Ρωσία και «να ελέγχουν στενά την εξαγωγή εξοπλισμού διπλής χρήσης», λέγοντας ότι τέτοιες δηλώσεις ήταν «καθησυχαστικές».

Ο Σι με τη σειρά του προειδοποίησε τους υποστηρικτές της Ουκρανίας να μην επικεντρωθούν υπερβολικά στην υποστήριξη του Πεκίνου προς τη Μόσχα, υπονοώντας τον ρόλο της Ουάσιγκτον στη σύγκρουση. «Είμαστε αντίθετοι σε όσους χρησιμοποιούν την κρίση και ρίχνουν την ευθύνη σε τρίτους και ζητούν έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο», είπε.

Νωρίτερα, ο Σι, ο Μακρόν και οι σύζυγοί τους παρευρέθηκαν σε επίσημη τελετή υποδοχής στο μνημείο των Invalides στο Παρίσι, κατά την οποία η Γαλλική Δημοκρατία της Φρουράς έπαιξε τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών. Εξέτασαν επίσης τα στρατεύματα και αντάλλαξαν ευχές για τα χαρακτηριστικά του μνημείου του 17ου αιώνα.

Ο Κινέζος ηγέτης είχε τριμερείς συνομιλίες με τον Μακρόν και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι οποίες επικεντρώθηκαν στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΕΕ και Κίνας. Κατά τη διάρκεια των εναρκτήριων σχολίων, η φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε ότι η Ευρώπη «δεν θα αμφιταλαντευόταν να αναλάβει δράση» για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της καθώς διεξάγει αρκετές έρευνες για υποψίες για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην Κίνα.

Πηγή:politico.eu

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments