Οι στόχοι των κομμάτων λίγο πριν τις κάλπες
Πηγή Φωτογραφίας: [369270] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Την Πέμπτη, όταν σιγά-σιγά θα βγαίνουμε από το κλίμα των εορτών του Πάσχα, θα απομένει ένας μόνο μήνας πριν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.
Ποιοι όμως είναι οι στόχοι των κομμάτων σε αυτές τις κάλπες, μετά τις οποίες θα παραμένει καθαρός διάδρομος τριών ετών μέχρι το τέλος της τετραετίας;
Όσον αφορά τη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο πρωθυπουργός όχι μόνο θα πιάσει το φράγμα του 33,12% που κέρδισε στις ευρωεκλογές του 2019, αλλά θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και το 35%- το 35% θα εδραιώσει την κυριαρχία του και θα μετατοπίσει την εσωστρέφεια στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ειδικά σε αυτά που διεκδικούν το ρόλο του νικηφόρου διεκδικητή του Μητσοτάκη στις επόμενες εκλογές (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Το Μαξίμου προετοιμάζει ήδη ειδική προεκλογική καμπάνια για κοινωνικές ομάδες που πιστεύει ότι θα κερδίσουν ψήφους, όπως είναι όσοι έχουν ανάγκη από ειδική βοήθεια και ανακοινώσεις για το δημογραφικό, ενώ σκέφτεται να χρησιμοποιήσει πολικά και όσα συμβαίνουν στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η στήριξη της αντιπολίτευσης ξεπερνά το 15% και θα μπορούσε να φτάσει το επίπεδο της στήριξης κατά την περίοδο των εθνικών εκλογών του περασμένου Ιουνίου (17,83%). Ταυτόχρονα, όμως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κοινωνική σύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ αντικαθίσταται από αριστερούς ψηφοφόρους που γίνονται πιο πολιτικά αδιάφοροι και δεν είναι βέβαιο αν θα προσέλθουν στις κάλπες. Σε κάθε περίπτωση, ο Στέφανος Κασσελάκης θα επιμείνει ότι οι εθνικές εκλογές θα κρίνουν και ακόμη και αν πάρει 15%, θα είναι πολύ δύσκολο να τον αμφισβητήσει.
Σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, πιθανή απώλεια της δεύτερης θέσης θα προκαλούσε εσωτερικά προβλήματα στη Χαριλάου Τρικούπη, ενώ η πτώση κάτω από το 12,5% θα μπορούσε να έχει σοβαρές παρενέργειες. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει καμία πρόθεση να εγκαταλείψει την ηγεσία του. Στην τελευταία δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε πριν από μια Μεγάλη Εβδομάδα, το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στην τρίτη θέση, με μεγαλύτερο στατιστικό περιθώριο λάθους από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφορικά με το ΚΚΕ, ο Περισσός οδεύει προς διπλάσιο εκλογικό ποσοστό. Αν αυτό επαληθευθεί και στην πράξη, τότε θα είναι μια εξέλιξη που έχει να συμβεί από τη διάσπαση του 1990.
Για την Ελληνική Λύση, οι δημοσκοπήσεις τους δείχνουν να κερδίζει “άνετα” το 10%, οπότε ευνοείται για τέταρτο κόμμα. Έχοντας κερδίσει 4,28% στις τελευταίες ευρωεκλογές, θα υπερδιπλασιάσει το ποσοστό και θα γίνει ο κύριος εκπρόσωπος της ελληνικής ακροδεξιάς, αν οι δημοσκοπήσεις το επιβεβαιώσουν.
Τέλος, όσον αφορά τη Νέα Αριστερά, οι μετρήσεις τη φέρουν την να εκλέγει ευρωβουλευτή, γεγονός που θα την καταστήσει υπολογίσιμη πολιτική δύναμη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το μέλλον του κόμματος θα ήταν αβέβαιο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας