Διπλωματικό θρίλερ για τη Ράφα – Πιέζουν οι ΗΠΑ, άνοιξε εκ νέου πέρασμα για ανθρωπιστική βοήθεια
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters//Διπλωματικό θρίλερ για τη Ράφα – Πιέζουν οι ΗΠΑ, άνοιξε εκ νέου πέρασμα για ανθρωπιστική βοήθεια
Θετικά αντέδρασαν και οι πέντε αντιπροσωπείες –Ισραήλ, Χαμάς, ΗΠΑ, Αίγυπτο και Κατάρ– στην επανέναρξη των έμμεσων διαπραγματεύσεων για εκεχειρία στη Γάζα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
To διπλωματικό θρίλερ συνεχίζεται στη Μέση Ανατολή, καθώς η κλεψύδρα φαινόταν να αδειάζει για τους κατοίκους της Γάζας και τους ομήρους, οι οποίοι σύμφωνα με το Ισραήλ βρίσκονται στη Ράφα, μετά την κατάληψη και το κλείσιμο του περάσματος της πόλης στο νότιο άκρο του θυλάκου.
Το πέρασμα της Ράφα ήταν η τελευταία «πύλη» για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας από την Αίγυπτο, που παρέμενε ανοιχτή στον πολιορκούμενο θύλακο.
Υπό την αυξανόμενη πίεση των στενότερων συμμάχων του και κυρίως των ΗΠΑ, το Ισραήλ προχώρησε την Τετάρτη στο άνοιγμα του περάσματος Κερέλ Σαλόμ, το οποίο ήταν κλειστό από την Κυριακή, επιτρέποντας εκ νέου την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.
Η εξέλιξη δεν λύνει τα προβλήματα των πολιορκούμενων κατοίκων της Γάζας, ωστόσο πιθανόν αποτρέπει το να «οδηγηθούν οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στον τάφο», όπως είχε προειδοποιήσει χαρακτηριστικά αξιωματούχος του ΟΗΕ χθες Τρίτη.
Μετά την έναρξη της ισραηλινής χερσαίας επίθεσης (το Ισραήλ τη χαρακτήρισε περιορισμένη) στη Ράφα, χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι που είχαν καταφύγει εκεί, συνέχιζαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, την Τετάρτη, τις προσπάθειες να απομακρυνθούν, με όποιο μέσο διέθεταν, κάρα, φορτηγά, ακόμα και με τα πόδια.
Ο ΟΗΕ επανέλαβε την Τρίτη τις προειδοποιήσεις για επικείμενη καταστροφή και εξάπλωση του λιμού που ήδη έπληττε τις βόρειες περιοχές.
«Αυτή είναι η αρχή της αποστολής μας να εξουδετερώσουμε τις τελευταίες τέσσερις ταξιαρχίες της Χαμάς στη Ράφα. Δεν πρέπει να έχετε καμία αμφιβολία γι’ αυτό», ανέφερε από την πλευρά του κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ισραήλ.
Με φόντο, για ακόμη μία φορά, τις ορδές των εκτοπισμένων Παλαιστινίων, η πίεση αυξάνεται προς το Ισραήλ, το οποίο εισέβαλε στη Ράφα, παρά τις αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον.
Επιπλέον, η κυβέρνηση Νετανιάχου απέρριψε σχέδιο συμφωνίας της Αιγύπτου και του Κατάρ που αποδέχθηκε αιφνιδιαστικά, προχθές Δευτέρα, η Χαμάς, χαρακτηρίζοντάς το ως «απαράδεκτο».
Κίρμπι: Τα κενά γεφυρώνονται
Την Τετάρτη, τα βλέμματα στρέφονται και πάλι στο Κάιρο, κέντρο των διαπραγματεύσεων, με τους βασικούς διαμεσολαβητές -Αίγυπτο, Κατάρ και ΗΠΑ- να έχουν ταχθεί δημόσια κατά μεγάλης επιχείρησης του Ισραήλ στη Ράφα.
Στις συνομιλίες συμμετέχει, όπως έχει γίνει γνωστό, ο επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος, σε μία κίνηση που σηματοδοτεί την αύξηση της πίεσης για εκεχειρία, πρόκειται να έχει συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Για τον σκοπό αυτό, ο Μπερνς μεταβαίνει στο Ισραήλ από το Κάιρο, όπου συνεχίζονται οι συνομιλίες από το πρωί σήμερα Τετάρτη, όπως ανέφεραν δύο αιγυπτιακές πηγές.
Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι σχολιάζοντας την αναθεωρημένη πρόταση και το νέο κείμενο που αποδέχθηκε η Χαμάς, επισήμανε ότι τα εναπομείναντα κενά μπορούν «οπωσδήποτε να κλείσουν». «Ολοι έρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι πρόταση τριών φάσεων που είχε εγκριθεί από τη Χαμάς ήταν απαράδεκτη, τονίζοντας πως οι όροι για τη συμφωνία είχαν αμβλυνθεί.
Ωστόσο, η στάση του και ιδίως η εμμονή του να προχωρήσει στην επιχείρηση στη Ράφα φαίνεται πως πυροδοτούν αντιδράσεις εναντίον του.
Οι ΗΠΑ «πάγωσαν» την αποστολή βομβών
Σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν, που επικαλούνται διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και αμερικανικά Μέσα, οι ΗΠΑ, για πρώτη φορά μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς και την έναρξη του πολέμου στη Γάζα καθυστέρησαν, την περασμένη εβδομάδα, την αποστολή πυρομαχικών και βομβών.
Η Ουάσιγκτον επιδίωξε έτσι να στείλει πολιτικό μήνυμα στο Ισραήλ κατά μίας μεγάλης κλίμακας χερσαίας επίθεσης στη Ράφα, σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται η WP.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δέχεται και ο ίδιος πολιτική πίεση εξαιτίας της υποστήριξης που προσφέρει στο Ισραήλ, προειδοποίησε κατά ενός «άγριου κύματος αντισημιτισμού στην Αμερική» σε εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα την Τρίτη.
Οι φοιτητικές διαμαρτυρίες κατά των στρατιωτικών χτυπημάτων του Ισραήλ στη Γάζα και της επακόλουθης ανθρωπιστικής κρίσης εξακολουθούν να σαρώνουν τα πανεπιστήμια σε ολόκληρη τη χώρα.
Αντίστοιχες διαμαρτυρίες με αίτημα τα πανεπιστήμια να διακόψουν τους δεσμούς τους με το Ισραήλ λόγω του πολέμου στη Γάζα έχουν εξαπλωθεί στην Ευρώπη, προκαλώντας συγκρούσεις και συλλήψεις. Νέες διαδηλώσεις ξέσπασαν στην Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελβετία και την Αυστρία.
Πότε θα τελειώσει ο πόλεμος
Στο Κάιρο θα φανεί κατά πόσο η πίεση θα είναι αρκετή ώστε να πειστεί ο Νετανιάχου να αποδεχθεί συμφωνία εκεχειρίας.
Κάτι που ενδεχομένως φοβάται ότι θα του κόστιζε την πολιτική του επιβίωση, καθώς έχει επενδύσει σε συμμαχίες με ακραίες πολιτικές δυνάμεις στο Ισραήλ.
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έκανε λόγο για «αποφασιστική στιγμή για τον παλαιστινιακό και τον ισραηλινό λαό και για τη μοίρα ολόκληρης της περιοχής».
Θεμελιώδες σημείο εμπλοκής στις έμμεσες συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει το πότε θα τελειώσει ο πόλεμος.
Το σχέδιο συμφωνίας που έχει αποδεχθεί η Χαμάς κάνει λόγο για «επιστροφή σε βιώσιμη ηρεμία», την οποία ορίζει ως «μόνιμη παύση των στρατιωτικών και εχθρικών επιχειρήσεων».
Unmute Remaining Time -0:00
Fullscreen Αυτό το σημείο είναι που χαρακτηρίζει απαράδεκτο η κυβέρνηση του Ισραήλ. Ο Νετανιάχου διεκδικεί το δικαίωμα να συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς μακροπρόθεσμα. Αντίθετα, η Χαμάς θέλει μόνιμη κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να διατηρήσει τη δική της επιβίωση έναντι του στόχου του Νετανιάχου για «πλήρη εξάλειψή της».
Οι διαπραγματευτές του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ αναζητούν τη μέση οδό. Εν τω μεταξύ, το Κατάρ απηύθυνε έκκληση την Τετάρτη για «επείγουσα διεθνή δράση» για τη Ράφα ώστε να αποτραπεί μία «γενοκτονία» εν μέσω απειλών για ευρύτερη επίθεση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας