ΗΠΑ: Καίρια η οικονομία για τους νέους
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Ετσι, τέτοιες κινήσεις σαν τη διαγραφή των δανείων αναμένεται να προσελκύσουν νέους ψηφοφόρους στο Δημοκρατικό Κόμμα. Ωστόσο, ανησυχία στο περιβάλλον του προέδρου προκαλεί η αποχή των νέων, που θεωρούν πως κινδυνεύει να περάσει την «κόκκινη γραμμή» με τις πολιτικές του στη Γάζα.
Οι κινητοποιήσεις υπέρ της Παλαιστίνης έχουν σαρώσει τις τελευταίες εβδομάδες τα αμερικανικά πανεπιστήμια κι έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον εγχώριων και διεθνών μέσων ενημέρωσης. Ωστόσο, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και η εμπλοκή των ΗΠΑ σ’ αυτόν φαίνεται πως δεν αποτελεί την κορυφαία ανησυχία των νέων Αμερικανών ψηφοφόρων.
Παρά τη συμπάθεια απέναντι στους Παλαιστινίους, που έχει αυξηθεί θεαματικά την τελευταία δεκαετία μεταξύ των νέων 18-29 ετών, δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι νέοι τοποθετούν την οικονομία στην κορυφή των θεμάτων που τους απασχολούν ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Αλλωστε η (σχεδόν) ίδια στάση των Μπάιντεν και Τραμπ απέναντι στο Ισραήλ αναπόφευκτα αποδυναμώνει τον ρόλο που παίζει το παλαιστινιακό για την επιλογή υποψηφίου. Εδώ και μήνες ο Μπάιντεν έχει εξαγγείλει σειρά από διαγραφές φοιτητικών δανείων πολλών δισ. δολαρίων. Τα δάνεια αποτελούν «βραχνά» για πολλούς νέους που αδυνατούν να τα ξεπληρώσουν για πολλά χρόνια μετά την αποφοίτησή τους, ειδικά εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού που γεννάει έντονες ανησυχίες.
Ετσι, τέτοιες κινήσεις σαν τη διαγραφή των δανείων αναμένεται να προσελκύσουν νέους ψηφοφόρους στο Δημοκρατικό Κόμμα. Ωστόσο, ανησυχία στο περιβάλλον του προέδρου προκαλεί η αποχή των νέων, που θεωρούν πως κινδυνεύει να περάσει την «κόκκινη γραμμή» με τις πολιτικές του στη Γάζα.
Αυτό υπογραμμίζει άλλωστε και η δήλωση του Μπέρνι Σάντερς, που πλέον συνεργάζεται με τον Τζο Μπάιντεν. Ο αριστερός τέως υποψήφιος πρόεδρος και νυν γερουσιαστής προειδοποίησε πως «η Γάζα κινδυνεύει να γίνει το Βιετνάμ του Μπάιντεν».
Επειτα από πολλές συζητήσεις το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, που έχει καταστεί το άτυπο επίκεντρο του φιλοπαλαιστινιακού κινήματος, αποφάσισε τη Δευτέρα να ακυρώσει τη μεγάλη τελετή αποφοίτησης, που ήταν προγραμματισμένη για τις 15 Μαΐου, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των συμμετεχόντων. Αντ’ αυτού η διοίκηση δήλωσε πως θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες πολλές μικρότερες τελετές απονομής πτυχίων.
Οι περισσότεροι από τους φοιτητές του ΜΙΤ ακολούθησαν το τελεσίγραφο για λήξη των κινητοποιήσεών τους το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας), με λίγους να παραμένουν στα σημεία όπου είχαν στηθεί οι σκηνές. Στην ίδια πολιτεία, η διοίκηση του Χάρβαρντ απέστειλε μήνυμα σε όλους τους φοιτητές, σύμφωνα με το οποίο όσοι δεν απομακρυνθούν από τις κατασκηνώσεις εντός του campus «διατρέχουν τον κίνδυνο μη οικειοθελούς απομάκρυνσης».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας