Καλά διαβασμένος ο Μακρόν για τη συνάντηση με Σι
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ευρωπαϊκή Ενωση εδώ και πέντε χρόνια, με το δρομολόγιο της ευρωπαϊκής του μίνι περιοδείας να περιλαμβάνει Γαλλία, Σερβία και Ουγγαρία. Η επιλογή προφανώς έγινε στη βάση της στρατηγικής και οικονομικής τους σημασίας για το Πεκίνο, ενώ και οι τρεις εκτιμώνται ως εν δυνάμει κρίκοι της «διάσπασης» που επιδιώκει εντός του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στους Κινέζους αξιωματούχους φαίνεται, μάλιστα, να ακούγεται ευχάριστα η «στρατηγική αυτονομία» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που επιθυμεί ο Εμανουέλ Μακρόν έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών.
Παρ’ όλα αυτά, Παρίσι και Βρυξέλλες «έχτισαν» κοινό «μέτωπο» έναντι του Πεκίνου, με την πρόεδρο της Κομισιόν και τον Γάλλο πρόεδρο να εμφανίζονται πολύ καλά προετοιμασμένοι για τη συνάντησή τους με τον Κινέζο πρόεδρο τη Δευτέρα στο Παρίσι.
Το έδαφος είχε, άλλωστε, προετοιμαστεί εδώ και καιρό, όταν η Κομισιόν ξεκίνησε έρευνες για κινεζικές εισαγωγές, από ηλιακούς συλλέκτες έως ιατροτεχνολογικά προϊόντα, ενώ προετοιμάζει δασμούς έναντι των υπερεπιδοτούμενων από το Πεκίνο ηλεκτρικών οχημάτων.
Η Κίνα έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στην εν λόγω βιομηχανία, με την Ευρωπαϊκή Ενωση να αποτελεί τη βασική αγορά της, καθώς οι σχετικές εξαγωγές αγγίζουν το 40%, ενώ οι ΗΠΑ και άλλες χώρες έχουν επιβάλει δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα. Επομένως, το Πεκίνο έχει κάθε λόγο να διατηρήσει ανοιχτή την αγορά της Ε.Ε. Μοιράζοντας «ρόλους» με τον Γάλλο πρόεδρο, η πρόεδρος της Κομισιόν εμφανίστηκε με ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα έναντι του Κινέζου προέδρου, απειλώντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα χρησιμοποιήσει «όλα τα διαθέσιμα εμπορικά εργαλεία» έναντι της υπερπαραγωγής των κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων, που βλάπτουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία.
Συντονισμός με G7 Η Φον ντερ Λάιεν άφησε, παράλληλα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συντονισμός με χώρες του G7 «προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις της αγοράς από την Κίνα». Με λίγα λόγια και υπό την ευθεία απειλή τιμωρητικών μέτρων, η πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε το μήνυμα που έχει σταλεί από καιρό στο Πεκίνο: ανοίξτε τις αγορές σας προς εμάς, διαφορετικά θα κλείσουμε τις δικές μας.
Κρατώντας χαμηλούς τόνους ως «οικοδεσπότης» και υπό την «πίεση» των κινεζικών αντιποίνων στις εισαγωγές γαλλικού κονιάκ, ο Γάλλος πρόεδρος απέφυγε ευαίσθητα εμπορικά ζητήματα –αν και στηρίζει απόλυτα τις έρευνες της Κομισιόν– και έστειλε θετικά μηνύματα, λέγοντας ότι η Κίνα στηρίζει την έκκλησή του για εκεχειρία τόσο στο ουκρανικό μέτωπο όσο και στη Μέση Ανατολή στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.
Πράγματι, ο Κινέζος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα ζητήσει «παγκόσμια εκεχειρία», ενώ δεσμεύτηκε ότι δεν θα εξαγάγει οπλισμό προς τη Ρωσία και ότι θα «ελέγξει τις εξαγωγές σε διπλής χρήσης προϊόντα». Το γεγονός πάντως ότι σε λίγες μέρες ο Σι Τζινπίνγκ θα υποδεχθεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Πεκίνο, δεν μπορεί να καθησυχάζει τους Ευρωπαίους ούτε να τους πείθει για τις προθέσεις του, ιδιαίτερα έναντι του ΝΑΤΟ.
Επέτειος στο Βελιγράδι Ο Κινέζος πρόεδρος επέλεξε να βρεθεί στο Βελιγράδι χθες, ημέρα της επετείου των νατοϊκών βομβαρδισμών του 1999, που επιδείνωσαν από τότε τις σινοαμερικανικές σχέσεις, ενώ τελευταίος σταθμός σήμερα θα είναι η Βουδαπέστη. Και οι δύο χώρες έχουν ανοίξει διάπλατα τις πόρτες τους για κινεζικές επενδύσεις, με την Ουγγαρία να θεωρείται μάλιστα σε πολλαπλά επίπεδα «πύλη εισόδου» του Πεκίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας