ΝΔ: Έρχονται τα φροντιστήρια του Μαΐου
Πηγή Φωτογραφίας: [368837] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Στα κομματικά θρανία θα κληθούν να καθίσουν αμέσως μετά το Πάσχα οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές και οι εν ενεργεία βουλευτές της Ν.Δ., σε ένα ιδιότυπο «φροντιστήριο» που ετοιμάζουν στην Πειραιώς. Στόχος είναι η προγύμναση των στελεχών ώστε να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα δύσκολης, όπως αναμένεται, τελικής ευθείας της προεκλογικής περιόδου για τις κάλπες της 9ης Ιουνίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, η γραμματέας της Ν.Δ. Μαρία Συρεγγέλα και ο γενικός διευθυντής του κυβερνώντος κόμματος Γιάννης Σμυρλής έχουν αναλάβει την οργάνωση της προεκλογικής «ύλης», ενώ ένας ολόκληρος μηχανισμός έχει προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που ενδέχεται να ανακύψουν και τη διαχείρισή τους πριν λάβουν χαρακτηριστικά μικρών κρίσεων.
Το Μαξίμου και η Πειραιώς πιστεύουν ότι η προεκλογική εκστρατεία έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που πρέπει να προσαρμοστούν. Η εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή, ο οποίος συχνά παίρνει θέσεις εκτός του αμιγώς πολιτικού πλαισίου, είναι ένας από τους παράγοντες που διαμορφώνουν τη νέα κατάσταση. Παράλληλα, καταγράφεται και η τάση να κερδίζουν έστω και προσωρινά την προσοχή φέρνοντας συνεχώς στο προσκήνιο δευτερεύοντα ζητήματα με στόχο να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερο θόρυβο και όχι την πολιτική πρακτική ή την ιδεολογική διαφοροποίηση, που ήταν η πρακτική των μικρότερων κομμάτων. Όπως παρατήρησε έμπειρο κομματικό στέλεχος, η τάση αυτή φαίνεται να έχει εγκατασταθεί στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Το ίδιο στέλεχος προσθέτει ότι δεν είναι τυχαίο ότι σπάνια συζητούνται προτάσεις πολιτικής και ότι, σχεδόν καθημερινά, η πολιτική συζήτηση περιορίζεται σε θέματα που, παλαιότερα, θα έβρισκαν θέση σε ένα παραπολιτικό περιβάλλον.
Στο πλαίσιο αυτό, η πλευρά της ΝΔ επικεντρώνει τις προσπάθειές της στη διατήρηση του ποσοστού του κόμματος στα επίπεδα των ευρωεκλογών του 2019, δηλαδή περί το 33%. Και τα “φροντιστήρια” για τα στελέχη στοχεύουν στη διαμόρφωση μιας ενιαίας πολιτικής εικόνας, η οποία, όπως εκτιμάται, θα συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου. Το σύνθημα είναι: “Τίποτα δε μένεις αναπάντητο, τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη”. Οι δύο βασικοί στόχοι είναι οι εξής:
– Να συνειδητοποιήσουν τα στελέχη και οι υποψήφιοι του κόμματος ότι η παρουσία τους παρακολουθείται συνεχώς από αντιπολιτευτικούς σχηματισμούς. Οι αντιπολιτευτικές δυνάμεις καραδοκούν για ατυχείς δηλώσεις, λάθη, παράξενες εκφράσεις, αμφιλεγόμενες δημόσιες τοποθετήσεις κ.λπ. και εξαπολύουν σκληρές επιθέσεις. Ταυτόχρονα, όμως, οι καθημερινές δηλώσεις, θέσεις και εμφανίσεις των αντιπάλων καταγράφονται προσεκτικά από τη Νέα Δημοκρατία, επιτρέποντάς της να εντοπίζει άμεσα τα κενά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άσκηση πίεσης.
– Να αποφεύγουν τη στείρα αντιπαράθεση και να στρέφουν τη συζήτηση στο πραγματικό διακύβευμα των ευρωεκλογών: ποιες πολιτικές δυνάμεις μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τα συμφέροντα της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στην ΕΕ. Πρόκειται για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, την ενίσχυση των εισοδημάτων και τη μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και του δικαστικού συστήματος.
Ουσιαστικά θα επιδιώξουν να αντιπαραβάλουν ένα θετικό μήνυμα απέναντι σε αυτό που χαρακτηρίζουν «συνταγή τοξικότητας» της αντιπολίτευσης, που προφανώς θα επιμείνει στην ανάδειξη ζητημάτων όπως τα Τέμπη, το κράτος δικαίου, η ακρίβεια κ.λπ. Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι δεν έχει προβληθεί αρκετά η θετική ατζέντα του έργου που έχει γίνει και ότι σε αυτό το πεδίο έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων τους. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα θα επιδιώξουν να καταδείξουν ότι είναι η απουσία πολιτικής πρότασης και ρεαλιστικών πολιτικών σχεδίων για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που στρέφει την αντιπολίτευση στην εύκολη λύση της τοξικότητας και των λαϊκών δικαστηρίων.
Ωστόσο, αυτό που περιμένουν οι επιτελείς που επεξεργάζονται την εκλογική στρατηγική είναι οι βουλευτές και τα ανώτερα στελέχη να επισκεφθούν την περιφέρεια για να συλλέξουν πληροφορίες για το κλίμα στη βάση, τα θέματα που οι πολίτες συζητούν περισσότερο και βάζουν στο τραπέζι, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια τους. Η επαφή με τη βάση είναι, άλλωστε, το κύριο πεδίο στο οποίο δοκιμάζεται ο αντίκτυπος του κυβερνητικού έργου. Με βάση αυτά τα δεδομένα θα διαμορφωθεί και η επόμενη περίοδος του κόμματος.
Εκτός από αυτά, η μάχη των εντυπώσεων κρίνεται και από τη σαφήνεια των απαντήσεων και τη γνώση των θεμάτων. Προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν απρόβλεπτες εκπλήξεις, η ομάδα τεκμηρίωσης ασχολείται εντατικά με το έργο της ενημέρωσης των βουλευτών όχι μόνο για τα ζητήματα που θέτουν οι πολιτικοί τους αντίπαλοι, αλλά και για το ποια πρόσθετη έμφαση μπορεί να δοθεί στην ενίσχυση των θετικών μηνυμάτων, που εκπέμπονται με κάθε ευκαιρία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας