Τουρκία: Αντιφατικά μηνύματα λίγο πριν το ταξίδι Μητσοτάκη στην Άγκυρα
Τον εγγενώς αναθεωρητικό χαρακτήρα που έχει ο τρόπος με τον οποίο η Άγκυρα αντιμετωπίζει τα ελληνοτουρκικά αντικατοπτρίζουν οι δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγα 24ωρα πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην τουρκική πρωτεύουσα (13 Μαΐου).
Ο Ερντογάν επανέλαβε στην Αθήνα ότι “δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που να μην μπορεί να λυθεί”, αλλά λίγο νωρίτερα είχε ανακοινώσει τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, σε ένα μοντέλο παρόμοιο με αυτό της Αγίας Σοφίας, δηλαδή με περιορισμένο αριθμό επισκεπτών.
Με την ευκαιρία αυτή, ωστόσο, η ελληνική πλευρά υπενθύμισε τον οικουμενικό χαρακτήρα της Μονής της Χώρας και επεσήμανε ότι η απόφαση των τουρκικών αρχών “διαστρεβλώνει και προσβάλλει τον χαρακτήρα της ως μνημείοε παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO” και ότι ανήκει στην ανθρωπότητα.
‘Προσπαθούμε να κάνουμε περισσότερους φίλους. Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να επιλυθεί με τις χώρες της περιοχής. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει πόρτα που δεν μπορεί να ανοίξει μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων. Εφόσον υπάρχει προσέγγιση καλής θέλησης και ευκαιρίες για διπλωματία”, αντέδρασε ο Ερντογάν.
Αναφερόμενος στην επίσκεψη του εμίρη του Κουβέιτ και του Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο, ο Ερντογάν είπε ότι “με λίγη προσπάθεια και λίγες θυσίες, η συνέχεια θα επιτευχθεί σίγουρα”. Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Εμίρη του Κουβέιτ και του Μητσοτάκη, ο Ερντογάν είπε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου: “Όπως ο δικέφαλος αετός της δυναστείας των Σελτζούκων, θα αναζητήσουμε τρόπους να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας τόσο με την Ανατολή όσο και με τη Δύση με βάση τα κοινά μας συμφέροντα”.
Οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και ελπίζεται ότι η συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί σε θετικό κλίμα, αρχής γενομένης την ερχόμενη Δευτέρα το μεσημέρι. Η τουρκική πλευρά πιστεύει ότι έχει δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και τώρα ελπίζει στη σύναψη νέων συμφωνιών, μεταξύ άλλων για την πολιτική προστασία και τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.
Ο Τούρκος πρόεδρος και ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχουν συνομιλίες και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το καλοκαίρι και στον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, γεγονός που αναμένεται να προωθήσει περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Τούρκοι αναλυτές τονίζουν ότι θα υπάρξουν περαιτέρω ενέργειες και δηλώσεις για τη “Μονή της Χώρας” με στόχο τη συσπείρωση των ισλαμιστών. Και αυτό διότι το μεγάλο ξέσπασμα του ακραίου ισλαμιστικού κόμματος Νέα Ευημερία, το οποίο κέρδισε το 6% των ψήφων στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές του περασμένου Μαρτίου, έχει προκαλέσει ανησυχία στο κυβερνητικό επιτελείο. Αυτός είναι πιθανώς ο λόγος για τον οποίο ο Ερντογάν μίλησε για “στρατηγική τύφλωση” της Ευρώπης.
Στην ομιλία του είπε ακόμη πως “η Τουρκία είναι πρόθυμη να βελτιώσει τις σχέσεις της με την ΕΕ και τα κράτη μέλη της, εάν τηρηθούν οι αρχές του δικαίου και τα συμφωνηθέντα. Αλλά για να συμβεί αυτό, η ΕΕ πρέπει πρώτα να βγει από τη στρατηγική της τύφλωση και να σταματήσει να αποκλείει την Τουρκία.
Η Τουρκία είναι η μόνη διέξοδος από τη διελκυστίνδα στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη λόγω του ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων της Ανατολής και της Δύσης. Όσο πιο γρήγορα οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατανοήσουν και αποδεχθούν αυτή την πραγματικότητα, τόσο το καλύτερο γι’ αυτούς”.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας