Β. Μακεδονία: Τι σημαίνει η νίκη των εθνικιστών για την Ελλάδα
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, Β. Μακεδονία: Τι σημαίνει
Συντριπτική νίκη πέτυχε το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE στις βουλευτικές και στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Τετάρτη στη Βόρεια Μακεδονία.
Σε ό,τι αφορά τις βουλευτικές εκλογές, με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, το VMRO-DPMNE συγκεντρώνει ποσοστό 43% και καταλαμβάνει 59 έδρες στη Βουλή των 120 εδρών. Το απερχόμενο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) καταποντίστηκε, λαμβάνοντας ποσοστό μόλις 15% και εξασφαλίζοντας 19 έδρες.
Την τρίτη θέση με ποσοστό 14% και 18 έδρες καταλαμβάνει το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι. Στην τέταρτη θέση με ποσοστό 11% και 13 έδρες έρχεται ο συνασπισμός τεσσάρων αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων με την επωνυμία «Αξίζει». Πέμπτο, με ποσοστό 6,8% και έξι έδρες, είναι το εθνικιστικό, φιλορωσικό κόμμα «Αριστερά». Έκτο, με ποσοστό 5,3% και πέντε έδρες το νεοσύστατο κόμμα «Ξέρω» του δημάρχου του Κουμάνοβο, Μάξιμ Ντιμιτρίεφσκι, ο οποίος αποχώρησε πριν από δύο χρόνια από το SDSM.
Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βόρεια Μακεδονία τον Ιούλιο του 2020, πρώτο είχε έρθει το SDSM (με επικεφαλής τότε τον Ζόραν Ζάεφ) καταλαμβάνοντας 46 έδρες, ενώ το δεύτερο VMRO-DPMNE είχε εξασφαλίσει 44 έδρες.
Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι λίγο πριν τα μεσάνυχτα δήλωσε πως στις εκλογές αυτές «νίκησε ο περήφανος λαός της “Μακεδονίας” και ηττήθηκε η διαφθορά, ο νεποτισμός και η αναξιοκρατία που εξέθρεψε η συγκυβέρνηση SDSM-DUI». Ο Μίτσκοσκι ανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον αντιπολιτευόμενο αλβανικό συνασπισμό «Αξίζει» για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη χώρα, αποκλείοντας παράλληλα το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το DUI, το οποίο τα τελευταία 20 χρόνια συμμετέχει σε όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού της χώρας.
Ταυτόχρονα, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη χθες παράλληλα με τις βουλευτικές εκλογές, η υποψήφια του VMRO-DPMNE Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα συγκέντρωσε ποσοστό 65%, έναντι ποσοστού μόλις 29% που απέσπασε ο υποψήφιος του SDSM και απερχόμενος πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι. Με το αποτέλεσμα αυτό, η 70χρονη Σιλιάνοφσκα εκλέγεται στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Είναι η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ιστορία της χώρας.
Αυτή η διπλή νίκη του VMRO-DPMNE σαφώς προβληματίζει την Αθήνα, δεδομένης και της εθνικιστικής ρητορικής κατά την προεκλογική περίοδο.
Τόσο ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE, Κρίστιαν Μίτσκοσκι, όσο και η – όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα – νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Σιλιάνοφσκα, επιμένουν να αποκαλούν την χώρα τους «Μακεδονία» ενώ προεκλογικά έθεταν και ζήτημα ενδεχόμενης καταγγελίας της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η ελληνική διπλωματία περιμένει να δει τις θέσεις που θα εκφράσει η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, προτού αντιδράσει με αναλυτές να σημειώνουν ότι η Αθήνα θα πρέπει να ακολουθεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες και να αντιδρά άμεσα σε κάθε ενδεχόμενη παραβίαση ή παρέκκλιση από τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών. Επιμένοντας σχολαστικά σε αυτή.
Οσον αφορά ειδικά τη συμφωνία των Πρεσπών, δεν αποκλείεται πάνω στην παραζάλη της νίκης ο Μίτσκοσκι, όπως και η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, να πανηγυρίσουν στις πρώτες δηλώσεις τους το σκέτο όνομα «Μακεδονία», χωρίς το «Βόρεια» που έχει κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα και όχι μόνο.
Γνωρίζουν ωστόσο ότι, τουλάχιστον σε επίσημο επίπεδο, δεν είναι αποδεκτή από την Αθήνα η μη χρήση του συνταγματικού ονόματος Βόρεια Μακεδονία ακόμη και στο εσωτερικό και τους έχει διαμηνυθεί πως η ελληνική κυβέρνηση θα αντιδράσει με τρόπο που δεν θα είναι προς το συμφέρον της νέας ηγεσίας στα Σκόπια.
Πολύ περισσότερο τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στην κορύφωση προεκλογικής περιόδου και τα κόμματα θα σπεύσουν να το εκμεταλλευθούν, αποδίδοντας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη υποχωρήσεις απέναντι στο VMRO αν δεν απαντήσει σε υψηλούς τόνους σε ενδεχόμενες «προκλήσεις».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας