Η κυβέρνηση επιμένει στη δημοσιονομική πειθαρχία απέναντι στην ακρίβεια
Πηγή Φωτογραφίας: [365904] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ "ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024" / 5η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Η αδιαπραγμάτευτη, όπως όλα δείχνουν, απόφαση της κυβέρνησης να πορευθεί την επόμενη τριετία με «σημαία» την δημοσιονομική πειθαρχία, επιβεβαιώθηκε από μία ακόμη προεκλογική συνέντευξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
‘Όσο ο ελληνικός λαός με εμπιστεύεται ως πρωθυπουργό αυτής της χώρας, δεν θα θέσω θέμα δημοσιονομικής σταθερότητας, ακόμη και αν χρειαστεί να πληρώσω πολιτικό τίμημα’, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του, “γιατί η ελληνική οικονομία δεν το αντέχει”.
Ωστόσο, από την ίδια συνέντευξη, η κυβέρνηση ουσιαστικά προέκυψε ότι έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά όσον αφορά τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων. Απαντώντας, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι “λίγα μπορούμε να κάνουμε” και εξήγησε ότι “οι τιμές καθορίζονται από τις διεθνείς συνθήκες”.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια της απόφασης της κυβέρνησης, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, να μην χορηγήσει έκτακτο πασχαλινό επίδομα στους οικονομικά αδύναμους και, μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε ο κ. Μητσοτάκης σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού πριν από το Πάσχα, να εκμεταλλευτεί τη δημοσιονομική χαλάρωση του τέλους της πολιτικής των έκτακτων βοηθημάτων που είχε ακολουθήσει τα προηγούμενα χρόνια αξιοποιώντας την ελέω Covid, δημοσιονομική χαλάρωση στους κόλπους της ΕΕ.
Αν και ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε και πάλι ότι η ακρίβεια είναι ο “ελέφαντας στο δωμάτιο” για κάθε νοικοκυριό, απέρριψε και πάλι την προοπτική απόλυτης μείωσης του ΦΠΑ, επικαλούμενος δύο επιχειρήματα:
Πρώτον, ακόμη και όσες ευρωπαϊκές χώρες το δοκίμασαν “δεν επηρέασαν τελικά τις τιμές ούτε είχαν τον αναμενόμενο αντίκτυπο”.
Δεύτερον, “η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αντέξει μια τέτοια μείωση φόρων”. ‘Μόνο η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά που προτείνει η αντιπολίτευση θα κόστιζε 2,3 δισ. ευρώ, χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ.
«Από την στιγμή που θα αρχίσουμε να θέτουμε εν αμφιβόλω τους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει στην Ευρώπη, θα αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι διότι οι αναμνήσεις της κρίσης είναι ακόμα νωπές στις αγορές. Δεν υπάρχει περίπτωση, για όσο καιρό με εμπιστεύονται οι Έλληνες πολίτες ως πρωθυπουργό αυτής της χώρας, να θέσω εν αμφιβόλω τη δημοσιονομική σταθερότητα, έστω και αν αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε ένα πολιτικό κόστος. Δεν πρόκειται ποτέ να γυρίσουμε πίσω στα χρόνια της χρεοκοπίας», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, κατηγορώντας για μία ακόμη φορά την αντιπολίτευση για «ακατάσχετη παροχολογία και τα λεφτόδεντρα».
Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι “η Ελλάδα δεν είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια” και δήλωσε ότι η μόνη απάντηση στη μακροπρόθεσμη ακρίβεια είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος μέσω φορολογικών περικοπών και υψηλότερων ονομαστικών μισθών.
Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη “εξαντλήσει όλα τα μέσα” για να ελέγξει την αγορά και είπε ότι το επόμενο μεγάλο μέτωπο είναι η σύγκριση των ίδιων προϊόντων στην Ελλάδα με εκείνα σε άλλες χώρες. Δήλωσε ότι “αν υπάρχει απόκλιση, θα ζητήσουμε εξηγήσεις.
Με τέτοιες δηλώσεις του πρωθυπουργού, η προεκλογική κοινοβουλευτική συζήτηση για την ακρίβεια που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να πάρει το αμέσως επόμενο διάστημα χαρακτήρα καν συζήτησης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας