Το Μαξίμου κάνει απολογισμό της επιστολικής ψήφου
Πηγή Φωτογραφίας: ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΝΙΚΗ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ "ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024" / 2η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Μετά το πρώτο «ταμείο» της επιστολικής ψήφου, δηλαδή την απήχηση της πλατφόρμας εγγραφών στους εκλογείς εντός και εκτός συνόρων, η οποία αποτυπώθηκε με τριψήφιο αριθμό (202.556 εγγραφές), αλλά στην πραγματικότητα πολύ μακριά από τις αρχικές προβλέψεις, εξελίσσεται στις επόμενες δυόμισι εβδομάδες το πιο απαιτητικό σκέλος της διαδικασίας: το «ταξίδι» χωρίς παρατράγουδα του εκλογικού υλικού ανά την Ελλάδα και στο εξωτερικό από σήμερα έως τις 24 Μαΐου.
Ειδικά στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη των κομμάτων δεν άφησαν το “κυνήγι” των επιστολικών ψήφων, όπως προκύπτει από τις εκστρατείες που διεξήγαγαν εκτός Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Στέφανος Κασσελάκης.
Ειδικά για το κυβερνών κόμμα, η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου από όλους τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους φαίνεται να είναι ένα ανοιχτό στοίχημα, δεδομένου του δεύτερου “ταμείου” μετά τις εκλογές. Η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου είναι αυτή που θα καθορίσει την ένταση της γαλάζιας ψήφου και της πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς και το χρονοδιάγραμμα της επέκτασης στο επόμενο βήμα, τις εθνικές, βουλευτικές εκλογές.
Προς το παρόν, ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί το μέτρο αυτό με τρεις τρόπους. Ο πρώτος είναι η ενίσχυση του μηνύματος ή ακριβέστερα η επίκληση της “αδράνειας” των ψηφοφόρων. Το αν η επιστολική ψήφος αποτελεί πράγματι εμπόδιο στην αποχή, έστω και οριακά, θα το μάθουμε στις 9 Ιουνίου.
Δεύτερον, τραβάει ένα ακόμη όριο με τους πολιτικούς του αντιπάλους, θεωρώντας ότι το θέμα αυτό θα δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ μεγαλύτερη επιρροή. “‘Όταν έρθει σύντομα στην Ολομέλεια το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί αυτό το σύστημα στις εθνικές εκλογές του 2027, δεν θα αντιταχθείτε”, έτσι δεν είναι; είπε ο κ. Μητσοτάκης στην προ του Πάσχα Ολομέλεια, ειρωνευόμενος ονομαστικά τον Σωκράτη Φάμελλο και τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Τρίτον, παρότρυνε την εκτελεστική εξουσία να διατηρήσει την εξ αποστάσεως ψηφοφορία, τόσο στην προεκλογική ρητορική της προς τους πολίτες για “μικρές νίκες” τους πρώτους μήνες της δεύτερης θητείας της, σύμφωνα με τα λόγια ενός πρωθυπουργικού συνεργάτη, όσο και στο προεκλογικό δίλημμα “υποχώρηση ή μεταρρύθμιση”.
Άλλωστε, το βλέμμα της κυβέρνησης έχει στραφεί εξαρχής στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, συνεπώς η εφαρμογή της επιστολής στις ευρωεκλογές θεωρείται ως ένα πρώτο βήμα. Ωστόσο, η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου από τις ευρωεκλογές στις εθνικές εκλογές έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Ενώ οι θεσμικές αλλαγές στις ευρωεκλογές εγκρίθηκαν με απλή πλειοψηφία των παρόντων, για την άμεση εφαρμογή των νέων μέτρων παρέμβασης στις επόμενες εθνικές εκλογές απαιτούνται τουλάχιστον 200 ψήφοι, ενώ για την εφαρμογή τους στις επόμενες εθνικές εκλογές απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία (151 ψήφοι).
Μέχρι τότε, το γαλάζιο στρατόπεδο προσπαθεί να αναλύσει την ανθρωπογεωγραφία, όπως προκύπτει από την πλατφόρμα, με την αγωνία όλων των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, καθώς υπάρχει ο προβληματισμός από τον προηγούμενο νόμο 4648/2019 για την ψήφο των αποδήμων από τον τόπο διαμονής τους σε εκλογικά κέντρα, που αυτή τη φορά δεν θα υπάρξουν καν.
Τότε είχαν ακυρωθεί οι περισσότερο αισιόδοξες προσεγγίσεις: από τους 22.858 εγγεγραμμένους για την κάλπη του Μαΐου 2023 συμμετείχαν 18.203 και από τους 25.610 εγγεγραμμένους του Ιουνίου ψήφισαν 17.365. Τούτη τη φορά οι εγγεγραμμένοι του εξωτερικού είναι σχεδόν διπλάσιοι, συνολικά 49.234, έναντι όμως των 153.322 εκλογέων εντός επικράτειας, που σημαίνει ότι παρέμεινε η ψαλίδα 75% – 25% υπέρ της επιστολικής εσωτερικού.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας