SPOTLIGHTS

Μειώνονται επικίνδυνα τα αποθέματα για χυμό πορτοκαλιού

Τι είναι όμως αυτό που διαμορφώνει τις τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων;

Την ίδια στιγμή, η χρήση τέτοιων προϊόντων από τη βιομηχανία μπορεί να δώσει βιώσιμες λύσεις χωρίς να μειώσει την ποιότητα των προϊόντων, κατεβάζοντας την τιμή, καθώς τα προϊόντα WESOS ή Pulp Wash αυτή τη στιγμή έχουν μία σχέση 70% με την τιμή της «παγοκολώνας» χυμού, ενώ τα προϊόντα Core Wash βρίσκονται ακόμη και στο 65% των παγωμένων συμπυκνωμάτων (FCOJ).

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σήμερα στη χώρα μας, προκειμένου να προστατευθεί η ελληνική παραγωγή πορτοκαλιού και η βιομηχανία χυμών, ο νόμος απαιτεί οι τελικοί χυμοί και αναψυκτικά να χρησιμοποιούν το λιγότερο έως 20% χυμό που έχει επανασυσταθεί από «παγοκολώνες», ενώ στην Ιταλία αυτό το ποσοστό βρίσκεται στο 12%.

Στη Γερμανία η βιομηχανία έχει πιο ελεύθερους κανόνες και επιτρέπει ταυτόχρονα τη χρήση Pulp Wash και Core Wash, ενώ στην Αγγλία η υποχρέωση αφορά ένα 5% προερχόμενο όμως από το σύνολο του φρούτου και όχι μόνο από το ενδοκάρπιο. Το ποσοστό αυτό στη Λετονία βρίσκεται στο 2%.

Γίνεται σαφές λοιπόν, ότι η προσθήκη εκχυλισμάτων πολτού και διαλυτών στερεών ολόκληρων φρούτων στο χυμό πορτοκάλι, είναι μια λύση η οποία και μπορεί να προσφέρει το διατροφικό πλεονέκτημα που προέρχεται από τη χρήση ολόκληρων φρούτων, αλλά και οικονομική βιωσιμότητα για την κάλυψη των μειωμένων αποθεμάτων πορτοκαλοχυμού που καταγράφονται αυτή την περίοδο σε όλο τον κόσμο. Μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε παράλληλα να συγκρατήσει και το κόστος που πληρώνει ο καταναλωτής στο ράφι του σούπερ μάρκετ, δημιουργώντας ένα «παράθυρο» για πιθανή μείωση της τιμής των χυμών, ακόμη και κατά 35%.