Ελληνοτουρκικά: Στόχος η διατήρηση των χαμηλών τόνων στο Αιγαίο
Πηγή Φωτογραφίας: [365629] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται για μια σύντομη αλλά σημαντική επίσκεψη στην Άγκυρα την ερχόμενη Δευτέρα, για κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, σε ανταπόδοση της επίσκεψης του Τούρκου ηγέτη στην Αθήνα. Η απόφαση της Άγκυρας να μετατρέψει την ιστορική Μονή της Χώρας σε τζαμί λίγο πριν από τις συνομιλίες και η εμμονή της στο αφήγημα της “γαλάζιας πατρίδας” δείχνουν ότι παρά το βήμα προόδου στις διμερείς σχέσεις, η Άγκυρα δεν έχει κάνει πίσω από την κεντρική της θέση. Αυτό έθιξε και ο πρωθυπουργός στην τελευταία του συνέντευξη, κατά την οποία σημείωσε πως δεν έχει «αυταπάτες» ότι η Τουρκία έχει μετακινηθεί από τις βασικές της θέσεις. «Ούτε εμείς έχουμε μετακινηθεί όμως», πρόσθεσε με νόημα. Για το Μέγαρο Μαξίμου τα παραπάνω δεν σημαίνουν πως οι δύο πλευρές πρέπει να κόψουν τους διαύλους. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα κινηθεί σε δύο άξονες κατά τη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν.
Η συνάντηση βασίζεται σε τρεις πυλώνες στους οποίους έχει σημειωθεί πρόοδος το τελευταίο διάστημα, δηλαδή
1. Πρώτον, ότι έχει επιτευχθεί “ήρεμο κλίμα”, δηλαδή ότι δεν υπάρχουν παραβιάσεις ή υπερπτήσεις και ότι το Αιγαίο παραμένει ήρεμο, κάτι που πριν από τρία χρόνια φαινόταν δύσκολο να επιτευχθεί. Ο στόχος είναι να διατηρηθεί αυτή η κατάσταση.
2. Η συμφωνία για την έκδοση βίζας εξπρές, η οποία επιτρέπει στους Τούρκους πολίτες να επισκέπτονται εύκολα δέκα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, είναι μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, που έχει βελτιώσει το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Πρωθυπουργός θα επισημάνει τα θετικά βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και θα εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά του στον Τούρκο Πρόεδρο για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί.
3. Σημαντικά επιτεύγματα έχουν επιτευχθεί στον τομέα της μετανάστευσης, με τα πρόσφατα μέτρα να έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση της παράνομης μετανάστευσης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα παραπάνω θετικά μέτρα θα επισημανθούν από τον Πρωθυπουργό ως ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, ότι παρά τις διαφωνίες, η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών είναι εφικτή και θα ωφελήσει τόσο την Αθήνα όσο και την Άγκυρα.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εκφράσει “έντονη δυσαρέσκεια” για τη μετατροπή της ιστορικής Μονής της Χώρας σε τζαμί. Στην τελευταία συνέντευξή του είπε: “Δεν είναι δύσκολο να εκφράσεις τα παράπονά σου στον Πρόεδρο, αν πιστεύεις ότι υπήρξε μια ξεκάθαρη υπέρβαση από την Τουρκία”.
Κυβερνητική πηγή προσθέτει πως ο πρωθυπουργός έχει τη λογική της ειλικρινούς συζήτησης και τόνισε ότι θα πει ευθέως στην άλλη πλευρά τι τον ενοχλεί για να μην χαλάσει “τα θετικά πράγματα που έχουν χτιστεί μέχρι τώρα”.
Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι το ολιγόωρο ταξίδι στην τουρκική πρωτεύουσα δεν φέρνει “ειδήσεις”, αλλά ουσιαστικά είναι ένα “ταξίδι επιβεβαίωσης” ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα μπορούσαν να είναι καλύτερες και ότι ακόμη και αν υπάρχουν διαφορές απόψεων, αυτές πρέπει να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου. Ενδεικτικά της ελληνικής προσέγγισης, τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν οι Γεραπετρίτης και Παπαδοπούλου, αμφότεροι από το υπουργείο Εξωτερικών, και ο υφυπουργός Φραγκογιάννης, υπεύθυνος για τη θετική ατζέντα μεταξύ των δύο χωρών.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας