EDITOR'S PICK

Ευτυχία: Ποιο συναίσθημα «μετρά» περισσότερο;

Ευτυχία: Ποιο συναίσθημα «μετρά» περισσότερο;

Πηγή Φωτογραφίας: PEXELS.COM

Η ευτυχία ίσως δεν είναι ο πιο σημαντικός δείκτης για να αξιολογήσουμε την ποιότητα της ζωής μας.

Τι κι αν η ευτυχία συχνά λέγεται πως είναι… άπιαστη; Παραμένει στη ζωή μας προτεραιότητα και αποτελεί ένα συναίσθημα- «δείκτη» για το πόσο καλά ζούμε. Υπάρχει όμως κι άλλο ένα συναίσθημα, πιο… σφαιρικό, το οποίο υπόκειται λιγότερο στις διακυμάνσεις της διάθεσης και μάλλον βοηθά πιο πολύ στο να καταλάβουμε αν η καθημερινότητά μας είναι ευχάριστη. Κι αυτό δεν είναι άλλο από την «ικανοποίηση από τη ζωή».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sonam Negi (@sonamnegi)

Η υψηλή ικανοποίηση από τη ζωή συνδέεται με καλύτερη σωματική υγεία, βελτιωμένες επιδόσεις και ισχυρότερους κοινωνικούς δεσμούς. Το πόσο ικανοποιημένοι είμαστε με τη ζωή μας είναι ένα ερώτημα που μπορούμε να απαντήσουμε πιο εύκολα. Ως εκ τούτου, μπορεί να αποτελέσει μια πιο ουσιαστική προσέγγιση για την αξιολόγηση της ποιότητάς της, αντικατοπτρίζοντας τα επιτεύγματα, τις επιθυμίες μας και ταυτόχρονα τις ανεκπλήρωτες ανάγκες μας.

Από τι εξαρτάται η ικανοποίηση από τη ζωή μας

Η σχετική έρευνα έχει αποκαλύψει ότι το πόσο ικανοποιημένοι είμαστε με τη ζωή μας επηρεάζεται από δύο βασικούς παράγοντες: την προσωπικότητά μας και την ικανοποίηση που νιώθουμε για συγκεκριμένους τομείς της καθημερινότητάς μας.

Ως προς την προσωπικότητα, οι εξωστρεφείς άνθρωποι αναφέρουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή αντίθετα με όσους διακατέχονται από αρνητικότητα και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ο δεύτερος παράγοντας έχει να κάνει με το πόσο ικανοποιημένοι είμαστε σε τομείς της ζωής μας που θεωρούμε σημαντικούς (καριέρα, οικογένεια, φίλοι κτλ.). Όταν αισθανόμαστε ότι οι ανάγκες μας σε κάθε συγκεκριμένο και σημαντικό τομέα της ζωής μας ικανοποιούνται, αισθανόμαστε καλύτερα για τη ζωή μας συνολικά.

Όπως είναι φανερό, τα μέτρα αξιολόγησης της ικανοποίησης από τη ζωή είναι εντελώς υποκειμενικά. Βασίζονται στις προσδοκίες του καθένα από εμάς ξεχωριστά, παρά στα κοινωνικά πρότυπα. Γι’ αυτό ίσως αποτελεί έναν πιο αξιόπιστο «δείκτη» για το πόσο καλά νιώθουμε, πόσο χαρούμενοι είμαστε και ποιες συγκεκριμένες αλλαγές θα μπορούσαν να αυξήσουν τα επίπεδα της ευτυχίας μας.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη (@joris.mtp)

Πόσο ικανοποιημένοι είστε από τη ζωή σας;

Πόσο συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τα παρακάτω σε μια κλίμακα από το 1 (διαφωνώ απόλυτα) έως το 7 (συμφωνώ απόλυτα); Αθροίστε τις βαθμολογίες και εάν το σύνολο είναι λιγότερο από 26, ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να εξερευνήσετε πού βρίσκονται οι… διαρροές ως προς την ικανοποίηση που αισθάνεστε από τη ζωή σας.

Η ζωή μου πλησιάζει την κατάσταση του ιδανικού, όπως το έχω εγώ στο μυαλό μου. Οι συνθήκες της ζωής μου είναι πολύ καλές. Είμαι ικανοποιημένος/η από τη ζωή μου. Μέχρι στιγμής, έχω όσα θεωρώ σημαντικά. Αν μπορούσα να ξαναζήσω τη ζωή μου, δεν θα άλλαζα σχεδόν τίποτα. Αυτή η κλίμακα ικανοποίησης μπορεί να είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για να αξιολογήσετε την προσωπική σας ευτυχία.

Σημείωση: Το τεστ δεν αποτελεί επιστημονικό εργαλείο. Ο σκοπός του είναι να σας δώσει μια εικόνα για το επίπεδο της ικανοποίησης από τη ζωή σας. Αν αντιμετωπίζετε έντονα αρνητικά συναισθήματα στην καθημερινότητά σας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για σωστή αξιολόγηση και καθοδήγηση.

Πηγή Vita.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments