Ελλάδα

Κρατήθηκε κοντά στα περσινά επίπεδα ο τζίρος της αγοράς για το Πάσχα

Κρατήθηκε κοντά στα περσινά επίπεδα ο τζίρος της αγοράς για το Πάσχα

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Γενική εκτίμηση αποτελεί ότι η αγοραστική κίνηση φέτος πλησίασε τα περσινά επίπεδα, σε επίπεδο δαπάνης, με τον όγκο όμως να είναι μειωμένος εξαιτίας του πληθωρισμού.

Κοντά στα περσινά επίπεδα φαίνεται ότι κινήθηκε ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων κατά την φετινή πασχαλινή περίοδο, διορθώνοντας ελαφρώς τη δύσκολη εικόνα που είχε προηγηθεί από την αρχή του έτους για μεγάλο τμήμα του εμπορικού κόσμου. Μιλώντας στο BD, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, κ. Σταύρος Καφούνης, σημειώνει ότι οι πρώτες εκτιμήσεις είναι σχετικά θετικές, με την αγοραστική κίνηση να κρίνεται ενθαρρυντική για τα δεδομένα της αγοράς συνολικά.

Παρά ταύτα, ο ΕΣΑ αναμένει τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τον μήνα Απρίλιο προκειμένου να τα επεξεργαστεί και να έχει μία πιο εμπεριστατωμένη εικόνα ως προς την εξέλιξη του τζίρου στα αμιγώς πασχαλινά είδη, όπως είναι η ένδυση, η υπόδηση και τα αξεσουάρ. Επιπλέον, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν και τα στοιχεία για τον τζίρο συνολικά του πρώτου τριμήνου του έτους.

Στη θετική εικόνα φαίνεται ότι συνέβαλε μία σειρά από παραμέτρους, όπως ο σχετικά καλός καιρός, η καταβολή του επιδόματος Πάσχα για σημαντική μερίδα των εργαζόμενων αλλά και οι αυξημένες αφίξεις τουριστών, οι οποίοι συνεισφέρουν στην δυναμική της συγκεκριμένης περιόδου, τουλάχιστον στις τουριστικές περιοχές.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, ο επίμονος πληθωρισμός αλλά και οι αυξημένες υποχρεώσεις καταναλωτών κι επιχειρήσεων εξακολουθούν να δοκιμάζουν τις αντοχές των νοικοκυριών, σε συνδυασμό και με την αυξημένη επιθυμία για ταξιδιωτικές εμπειρίες, οι οποίες οδήγησαν στην μεγαλύτερη έξοδο των Αθηναίων τα τελευταία έτη. Για όλους τους παραπάνω λόγους, γενική εκτίμηση αποτελεί ότι η αγοραστική κίνηση φέτος πλησίασε τα περσινά επίπεδα, σε επίπεδο δαπάνης, με τον όγκο όμως να είναι μειωμένος εξαιτίας του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, κ. Βασίλης Κορκίδης, η αγοραστική κίνηση φέτος ικανοποίησε τους ανθρώπους της αγοράς, στους κλάδους του λιανικού εμπορίου, της εστίασης και της διαμονής, στο σύνολο της Περιφέρειας Αττικής, μετά από μία δίμηνη υποτονική περίοδο.

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, 6 στους 10 καταναλωτές διατήρησαν ή και αύξησαν τις αγορές τους, με τη συνολική μεσοσταθμική δαπάνη να αγγίζει τα 190 ευρώ, για τα καθιερωμένα πασχαλινά γλυκά και δώρα, σε φίλους, συγγενείς και βαφτιστήρια. Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, ο φετινός πασχαλινός εορταστικός τζίρος, συμπεριλαμβανομένων όμως και των ταξιδιών και των υπηρεσιών εστίασης και διαμονής, υπολογίζεται ότι υπερέβη τα 1,5 δισ. ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments