Σερβία σε Σι Τσινπίνγκ: Κανένας δεν σας σέβεται όπως εμείς
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com
Η άφιξη του Κινέζου ηγέτη στο Βελιγράδι στο δεύτερο σκέλος της ευρωπαϊκής του περιοδείας πυροδότησε απαράμιλλο ενθουσιασμό στη Σερβία, ένα έθνος που συχνά θεωρείται ως ένας από τους πιο ένθερμους συμμάχους της Κίνας στην Ευρώπη.
«Του είπα ότι ως ηγέτης μιας μεγάλης δύναμης θα τον αντιμετωπίσουν με σεβασμό σε όλο τον κόσμο, αλλά η ευλάβεια και η αγάπη που συναντά στη Σερβία μας δεν θα βρεθούν πουθενά αλλού», δήλωσε ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά την τελετή υποδοχής στην μπροστά από το Palata Srbije, ένα πολυτελές συγκρότημα της σοσιαλιστικής εποχής που χρησιμοποιείται συχνά για κρατικές επισκέψεις.
Ο Βούτσιτς τόνισε επίσης ότι, όταν πρόκειται για τη συνεργασία με το Πεκίνο, «ο ουρανός είναι το όριο».
Η Σερβία ξεχωρίζει ως πρώιμος υιοθέτης κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη, όπως η κατασκευή της γέφυρας Pupin το 2013.
Έκτοτε, οι επενδυτικές πρωτοβουλίες έχουν αυξηθεί, συμπεριλαμβανομένων εκτεταμένων έργων υποδομής όπως αυτοκινητόδρομοι, η Σιδηροβιομηχανία Smederevo και η λεκάνη εξόρυξης Zijin. Ωστόσο, αυτή η επέκταση είχε κόστος για τη Σερβία, η οποία έχει συγκεντρώσει χρέος περίπου 3,7 δισ. ευρώ, λόγω της κοινής πρακτικής των κινεζικών επενδύσεων να ομαδοποιούνται σε προγράμματα δανείων.
Είναι επίσης το μοναδικό ευρωπαϊκό έθνος που αποκτά κινεζικά συστήματα αεράμυνας HQ-22 «Hong Qi» ή Κόκκινη Σημαία, κάτι που έχει προκαλέσει ανησυχία λόγω της δυσκολίας ενσωμάτωσής τους στα ευρωπαϊκά οπλικά του συστήματα.
Ο Σι σταμάτησε στο Βελιγράδι μετά από δύο ημέρες στη Γαλλία με τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και πριν από ένα ταξίδι στη Βουδαπέστη για να συναντήσει τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν — όπως ο Βούτσιτς, άλλο ένα αγκάθι στα μάτια της Δύσης.
Η άφιξη του Xi αντιμετωπίστηκε με αυστηρά μέτρα ασφαλείας που ουσιαστικά σταμάτησαν τη σερβική πρωτεύουσα, με πάνω από 6.500 αστυνομικούς να σταθμεύουν σε καίρια σημεία κατά μήκος της διαδρομής της επίσκεψης, δίνοντας στον Κινέζο ηγεμόνα το μεγαλείο και την επισημότητα που ευθυγραμμίζεται με τον στόχο του να ενισχύσει την κατάσταση της χώρας. σημασία στη Δύση.
Κινεζικές σημαίες υψώθηκαν σε όλο το Βελιγράδι και περίπου 50 λεωφορεία μετέφεραν ανθρώπους από διάφορες γωνιές της χώρας στον κεντρικό χώρο του δήμου του Νέου Βελιγραδίου.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέδωσαν δελτίο τύπου την Τετάρτη το πρωί, υποστηρίζοντας ότι οι υπάλληλοι σερβικών κρατικών εταιρειών έλαβαν οδηγίες να παραλείψουν τη δουλειά τους και να συμμετάσχουν στο μεγάλο πλήθος που υποδέχτηκε τον Σι.
Το φιλοκυβερνητικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Politika δημοσίευσε ένα πρωτοσέλιδο άρθρο που έγραψε ο Σι την Τρίτη, περιγράφοντας τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών ως «σιδερένιες» — ένας όρος που κέρδισε δημοτικότητα σε πολλά σοσιαλιστικά έθνη κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα για τη σύνδεσή του με την εκβιομηχάνιση και την εργατική τάξη.
«Η Κίνα και η Σερβία έχουν παρόμοιες θέσεις σε πολλά σημαντικά διεθνή και περιφερειακά ζητήματα», είπε ο Σι στο άρθρο. «Αντιμετωπίζοντας τη διεθνή κατάσταση που είναι συνυφασμένη με αλλαγές και αναταράξεις, θα πρέπει να ενισχύουμε συνεχώς τον συντονισμό… και να είμαστε μαζί για έναν ισότιμο και τακτοποιημένο πολυπολικό κόσμο».
Τόνισε ότι η πολυπολικότητα είναι μια κρίσιμη πτυχή της στρατηγικής εξωτερικής πολιτικής της Κίνας, η οποία συχνά χρησιμεύει ως πέπλο για τον ρητό στόχο της σημερινής ηγεσίας να αμφισβητήσει την κυριαρχία των ΗΠΑ στην παγκόσμια πολιτική.
Η Σερβία, γνωστή για τους στενούς της δεσμούς με τη Ρωσία και τη συχνή κριτική της πολιτικής των Βρυξελλών, αποδεικνύεται χρήσιμο εργαλείο σε αυτή την επιδίωξη, παρά το μέτριο μέγεθος και την οικονομική της επιρροή.
«Αυτή η επίσκεψη δείχνει ότι η Σερβία αντάλλαξε τη Ρωσία με την Κίνα, όταν ήρθε στον κύριο εταίρο της να διαπραγματευτεί με τη Δύση», δήλωσε ο Vuk Vuksanović, ειδικός στις σινο-σερβικές σχέσεις και ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Πολιτικής Ασφάλειας του Βελιγραδίου.
«Η πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία έθεσε τη σερβορωσική σχέση υπό στενή παρακολούθηση, επομένως η κυβέρνηση βλέπει όφελος στο να παίζει το κινεζικό χαρτί πιο συχνά τώρα, καθώς θεωρείται λιγότερο προκλητικό», συνέχισε.
«Τα Βαλκάνια, και η Σερβία ειδικότερα, έχουν γίνει ακόμη πιο ενδιαφέροντα για την Κίνα τώρα που ένας κλάδος της Πρωτοβουλίας Belt and Road μέσω της Ρωσίας και της Λευκορωσίας ουσιαστικά αποκόπηκε με την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία», κατέληξε ο Vuksanović.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας