Σλοβακία: Ο Φίκο εναντίον της ελευθερίας του Τύπου
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com
Στη Σλοβακία, η κυβέρνηση του Ρόμπερτ Φίκο έχει αποφύγει τον ανεξάρτητο Τύπο και θέλει να μετατρέψει τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα σε κρατικό τηλεοπτικό κανάλι που θα μπορούσε σύντομα να διευθύνεται από μια επίπεδη γη.
Ο στόχος της κυβέρνησης; Φέρτε τα μέσα ενημέρωσης.
Από τότε που κέρδισε τις γενικές εκλογές της 30ης Σεπτεμβρίου, ο Φίκο και οι σύμμαχοί του στον συνασπισμό έχουν απογοητεύσει τις Βρυξέλλες φαινομενικά να υποχωρούν προς το στυλ διακυβέρνησης του ισχυρού άνδρα πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, μεταξύ άλλων με την κατάργηση ενός βασικού γραφείου κατά της διαφθοράς, τη διακοπή της κρατικής στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία , παπαγαλίζοντας τα σημεία συζήτησης της Μόσχας και τώρα προσπαθεί να υποτάξει τα δημόσια μέσα ενημέρωσης σε μια προσπάθεια να δώσει στον συνασπισμό ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο. Αυτό πυροδότησε ανησυχίες στις Βρυξέλλες σχετικά με την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τις πολιτικές ελευθερίες σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κυβέρνηση του Φίκο ενέκρινε στις 24 Απριλίου μια αμφιλεγόμενη πρόταση για την κατάργηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα RTVS και την αντικατάστασή της με αυτό που φοβούνται οι υπέρμαχοι της ελευθερίας του λόγου ότι θα μπορούσε να είναι φερέφωνο για τον κυβερνών συνασπισμό. Ο Fico έχει επικρίνει εδώ και καιρό το RTVS ότι δεν είναι «αρκετά αντικειμενικό».
Το σχέδιο αναμένεται να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της χώρας τον Ιούνιο.
Ο αντικαταστάτης της κυβέρνησης για το RTVS — Σλοβακική Τηλεόραση και Ραδιόφωνο (STVR) — θα είναι ένας «κρατικός θεσμός», ο οποίος σύμφωνα με τη σλοβακική νομοθεσία δίνει στον συνασπισμό μεγαλύτερο έλεγχο στην πρόσληψη του γενικού διευθυντή και του διοικητικού συμβουλίου του.
Το σημερινό αφεντικό του RTVS, Ľuboš Machaj, θα απολυθεί και ένας από τους υποψήφιους για να τον αντικαταστήσει είναι ο Lukáš Machala, ο οποίος πρόσφατα αμφισβήτησε αν η Γη είναι στρογγυλή.
«Η [δημόσια] τηλεόραση και το ραδιόφωνο δεν μπόρεσαν να είναι αντικειμενικά επειδή βρίσκονταν σε σύγκρουση με τη σλοβακική κυβέρνηση», εξήγησε ο Φίκο. «Ήταν παραβίαση του βασικού δικαιώματος των Σλοβάκων πολιτών στην αντικειμενική ενημέρωση».
Αλλά ακαδημαϊκοί και ανεξάρτητοι ειδικοί αμφισβητούν αυτόν τον ισχυρισμό.
«Μπορούμε να πούμε αντίο σε κάθε είδους δημόσια υπηρεσία, αντικειμενικότητα… οδεύουμε πραγματικά στο σημείο όπου [STVR] θα γίνει το φερέφωνο [της] κυβέρνησης, ίσως ακόμη και εργαλείο προπαγάνδας», δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας Peter Dubóczi, ο οποίος είναι επίσης ΜΜΕ. ειδικός στο Adapt Institute, μια δεξαμενή σκέψης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU) — η οποία συγκεντρώνει οργανισμούς μέσων ενημέρωσης από όλη την ήπειρο — δήλωσε ότι «ανησυχεί» ότι το σχέδιο νόμου «αντικαθιστά ουσιαστικά έναν αξιοσέβαστο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα και θα μπορούσε να απειλήσει την ανεξαρτησία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».
«Τέτοιες απειλές κινδυνεύουν να υπονομεύσουν τη δημοκρατία, την πρόσβαση σε αμερόληπτες ειδήσεις και τον δημόσιο διάλογο στη Σλοβακία», ανέφερε το γραφείο Τύπου της EBU στο POLITICO σε δήλωση.
Η αρχική πρόταση για ταρακούνημα του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα ήρθε λίγες εβδομάδες αφότου η ΕΕ υιοθέτησε τον νέο νόμο για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τα δημοσιογραφικά γραφεία από την πολιτική επιρροή και να υποστηρίζει τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση της Σλοβακίας τροποποίησε το σχέδιο νόμου για να συμμορφωθεί με τον νόμο.
Σύμφωνα με τον Dubóczi, τον πολιτικό επιστήμονα, το τροποποιημένο προσχέδιο συμμορφώνεται με την πράξη «στα χαρτιά» αλλά όχι «εντός της δημοκρατικής κληρονομιάς».
Ανθεκτικό αλλά τρανταχτό Σε μια πράξη διαμαρτυρίας, πολλοί Σλοβάκοι δημοσιογράφοι φορούσαν μαύρα την επομένη της ανακοίνωσης της αναθεώρησης των δημοσίων μέσων ενημέρωσης. Όμως, ενώ εξέφρασαν την ανθεκτικότητα και την ανυπομονησία τους, οι Σλοβάκοι επαγγελματίες των ειδήσεων που πήραν συνέντευξη από το POLITICO παραδέχθηκαν επίσης ότι ένιωθαν κάτω από το όπλο.
Λίγο μετά την έναρξη της τέταρτης θητείας του ως πρωθυπουργός το περασμένο φθινόπωρο, ο Φίκο και η κυβέρνησή του σταμάτησαν να επικοινωνούν με τέσσερα αξιοσέβαστα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης που τα θεωρούσε «εχθρικά», συμπεριλαμβανομένου του TV Markíza — του σταθμού με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση της χώρας, με μερίδιο αγοράς 27 τοις εκατό — καθώς καθώς και οι καθημερινές εφημερίδες Denník N και SME και ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Aktuality.
Η επιστροφή του Φίκο στην εξουσία συνοδεύτηκε από «ανοιχτή επίθεση στα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης», σύμφωνα με τον Matúš Kostolný, αρχισυντάκτη του Denník N.
«Από την πρώτη μέρα μετά τις εκλογές επιτέθηκε σε δημοσιογράφους, αποκαλώντας μας αρουραίους… Ο Φίκο πάντα επιτέθηκε σε δημοσιογράφους, αλλά τώρα ακολουθεί μια ακόμη πιο σκληρή γραμμή, αποκαλώντας μας εχθρούς του και δεσμεύοντας ολόκληρη την κυβέρνηση να κάνει το ίδιο», είπε ο Κοστόλνι. .
Το 2018, ο ερευνητής δημοσιογράφος Ján Kuciak και η αρραβωνιαστικιά του Martina Kušnírová δολοφονήθηκαν, πυροδοτώντας τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη χώρα από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989 και οδήγησε στην παραίτηση του Fico από πρωθυπουργό, στα μέσα της τρίτης θητείας του.
Σύμφωνα με τον Kostolný, η τραγωδία ώθησε τους δημοσιογράφους της Σλοβακίας να πολεμήσουν την κρατική καταπίεση όλο και πιο σκληρά.
«Η Σλοβακία έχει ακόμα πολλά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και θαρραλέους δημοσιογράφους, αλλά ο Fico προσπαθεί πολύ σκληρά να τους φιμώσει και να τους εκφοβίσει», είπε ο Kostolný. «Έχοντας την εμπειρία που είχαμε τη δεκαετία του 1990 υπό τον [τότε πρωθυπουργό Vladimír] Mečiar, πιστεύω ότι είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι τώρα από τους συναδέλφους μας στην Ουγγαρία, για παράδειγμα».
Κάτω από την αυταρχική κυβέρνηση Mečiar του 1994-1998, η οποία είδε τη Σλοβακία να αποχωρεί από έναν γύρο επέκτασης του ΝΑΤΟ λόγω δημοκρατικής οπισθοδρόμησης, πολλοί δημοσιογράφοι δέχθηκαν επίθεση και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης δέχθηκαν εκφοβισμό και οικονομική πίεση.
Ένας από αυτούς που στοχοποιήθηκαν ήταν ο Alexej Fulmek, πρώην πολεμικός ανταποκριτής και νυν Διευθύνων Σύμβουλος της Petit Press, η οποία εκδίδει τίτλους SME και 34 άλλους εθνικούς και περιφερειακούς τίτλους.
«Περιμένω ότι θα επιχειρήσουν να αλλάξουν τη νομοθεσία για τα μέσα ενημέρωσης και να επηρεάσουν τη δικαστική διαδικασία ώστε να επιβάλλονται μεγάλα πρόστιμα στα μέσα ενημέρωσης, παρόμοια με αυτό που συνέβη στην εποχή του Mečiar, όταν οι δυνάμεις προσπάθησαν να εκκαθαρίσουν τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης μέσω υπερβολικών οικονομικών κυρώσεων». είπε ο Fulmek.
Η Zuzana Petková, πρώην επιχειρηματική δημοσιογράφος και νυν διευθύντρια της ΜΚΟ Zastavme korupciu (Σταματήστε τη Διαφθορά), είπε ότι έμαθε να ζει με το «συνεχές μίσος και τα χυδαία σχόλια» που της απευθύνονται.
«Είναι μια προσπάθεια να φιμωθούν οι ενεργές γυναίκες μέσω του μίσους, να τις πείσουμε να πουν ότι δεν θα αφήσουν τις οικογένειές τους να υποφέρουν λόγω της καριέρας τους. Στην Ουγγαρία, ορισμένες γυναίκες δημοσιογράφοι που κάλυψαν πολιτική φιμώθηκαν με αυτόν τον τρόπο. Η τακτική λειτουργεί επίσης στη Σλοβακία, με ορισμένες γυναίκες δημοσιογράφους και πολιτικούς να έχουν ήδη αποσυρθεί από δημόσιους ρόλους», είπε.
Μία από αυτές είναι η Zuzana Kovačič Hanzelová, μια εξέχουσα δημοσιογράφος που δέχθηκε επίθεση στο δρόμο μετά τη δημοσίευση της διεύθυνσης του σπιτιού της από πύλη παραπληροφόρησης.
Η ΕΕ δεν έχει κρούει ακόμη τον κώδωνα του κινδύνου για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στη Σλοβακία, αν και η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βέρα Γιουρόβα επισκέφθηκε τη Μπρατισλάβα τον περασμένο μήνα για να συζητήσει τις προγραμματισμένες αλλαγές της κυβέρνησης στα δημόσια μέσα ενημέρωσης. «Οι πολίτες της ΕΕ αναμένουν από την ΕΕ να αναλάβει ισχυρή δράση για την προστασία της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης», δήλωσε τότε η Jourová.
Ούτε οι ίδιοι οι Σλοβάκοι ανησυχούν ιδιαίτερα. Μια πρόσφατη έκθεση της GLOBSEC διαπίστωσε ότι το 73 τοις εκατό των ερωτηθέντων στη Σλοβακία θεωρεί ότι τα μέσα ενημέρωσης της χώρας είναι «σχετικά ή εντελώς ελεύθερα».
«Αυτό μπορεί να επηρεαστεί από την αυξανόμενη νομιμοποίηση των καναλιών παραπληροφόρησης από βασικά κυβερνητικά στελέχη, η οποία μπορεί να συνέβαλε στην πεποίθηση των καταναλωτών των καταστημάτων παραπληροφόρησης ότι τα μέσα τους είναι «επιτέλους» δωρεάν», ανέφερε η έκθεση.
Αλλά πολλοί δημοσιογράφοι διαφωνούν. Ο Μάρεκ Βάγκοβιτς, ένας ερευνητής δημοσιογράφος για 20 χρόνια, έχει γράψει έξι βιβλία, δύο από τα οποία ασκούν βαθιά κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις του Φίκο.
«Υπάρχουν τεράστιες οικονομικές πιέσεις στη Markíza και τον JOJ [ο δεύτερος σε τηλεθέαση τηλεοπτικός σταθμός της Σλοβακίας], των οποίων οι ιδιοκτήτες συναλλάσσονται με κρατικές εταιρείες και λαμβάνουν διαφημίσεις από αυτές», είπε. «Η διοίκηση της Markíza και η JOJ πιέζουν με τη σειρά τους τώρα τους δημοσιογράφους τους να μην καλύπτουν τόσο στενά την πολιτική, να μην κάνουν δύσκολες ερωτήσεις και να μην είναι συγκρουσιακές με την κυβέρνηση.
«Με κάνει να νιώθω ότι η Σλοβακία έχει γυρίσει τον χρόνο πίσω, πριν από τις δολοφονίες του Γιάν και της Μαρτίνα – παρ’ όλα αυτά, είμαι βέβαιος ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν θα αποθαρρυνθούν και θα συνεχίσουμε να αναφέρουμε τα γεγονότα με θάρρος».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας