Podcasts | Pagenews Politics #31

Ωραιοζήλη – Κουτσουπιά: Η Ευρώπη είναι η πρώτη ήπειρος που έχει δική της νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη

Αν η ακροδεξιά γίνει μεγάλη δύναμη, η νομοθεσία θα είναι αυταρχική

11.05.2024 | 19:22

Listen On:

Ωραιοζήλη – Κουτσουπιά: Η Ευρώπη είναι η πρώτη ήπειρος που έχει δική της νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη

Αν η ακροδεξιά γίνει μεγάλη δύναμη, η νομοθεσία θα είναι αυταρχική

Σε ζητήματα αιχμής που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και την τεχνητή νοημοσύνη, αναφέρθηκε η κ. Μαρία Ωραιοζήλη – Κουτσουπιά.

Ιδιαίτερα, μιλώντας στο Pagenews και τη δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου, η υποψήφια ευρωβουλευτής με τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας τόνισε εισαγωγικά πως η υποψηφιότητά της «είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη. Είναι η εκπροσώπηση της γενιάς μας. Και είναι μια μεγάλη ευκαιρία να μιλήσουμε για θέματα, τα οποία αφορούν τη ζωή μας».

Αναφερόμενη στα όρια της τεχνητής νοημοσύνης, η κ. Ωραιοζήλη – Κουτσουπιά τόνισε πως «η τεχνητή νοημοσύνη κάνει σίγουρα λάθη. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι πάντοτε σωστή, αν πιστεύουμε το αντίθετο, κινδυνεύουμε να χειραγωγηθούμε. Τα δεδομένα είναι συχνά εσφαλμένα ή επιφανειακά και ο αλγόριθμος δεν μπορεί να διακρίνει τι είναι ορθό και τι όχι.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το σημαντικό είναι ότι ξεκινήσαμε. Η Ευρώπη είναι η πρώτη ήπειρος που έχει δική της νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη. Στο δεύτερο στάδιο, θα συζητήσουμε για την ευθύνη, για να μπει ένα νομικό πλαίσιο ευθύνης. Σε επίπεδο εθνικό, έχει δοθεί πολύ μεγάλη έμφαση από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση συνολικά. Έχουμε μια γραμματεία, η οποία ασχολείται αποκλειστικά με την τεχνητή νοημοσύνη».

Σε σχέση με τον «εθνικό» χαρακτήρα που τείνει να λάβει η αναμέτρηση για την Ευρωβουλή, η υποψήφια ευρωβουλευτής υπογράμμισε πως «ο πρωθυπουργός έδωσε εθνικό σύνθημα και περίβλημα, γιατί είναι μεγάλο διακύβευμα. Βασικό ζητούμενο είναι η πολιτική σταθερότητα. Οι υποψήφιοι πρέπει να δώσουμε έμφαση στα θέματα, για τα οποία πρέπει να αγωνιστούμε. Πρέπει να φέρνουμε τη συζήτηση και τα ευρωπαϊκά θέματα, για τα οποία πρέπει να έχουμε τους ανθρώπους μας.

Αν οι δυνάμεις της ακροδεξιάς αυξηθούν σημαντικά, η ειρήνη και η ελευθερία θα θιγούν. Αν η ακροδεξιά γίνει μεγάλη δύναμη, η νομοθεσία θα είναι αυταρχική. Ας δούμε το σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου. Αυτό αποτυπώνει μια ισορροπημένη πολιτική. Μια ακροδεξιά προσέγγιση θα σήμαινε αυταρχισμός στο θέμα αυτό. Θα πάμε πίσω, στην εσωστρέφεια. Και ακόμη, οι τρίτες χώρες και οι επενδυτές «τρέμουν» μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Ερωτηθείσα σχετικά με το εάν η Ε.Ε. θα έπρεπε να έχει απαντήσει πιο δυναμικά απέναντι στις κρίσεις των τελευταίων ετών, η υποψήφια ευρωβουλευτής απάντησε, λέγοντας πως «η αλήθεια είναι ότι υπάρχει έντονη επίκριση για τον τρόπο που η Ε.Ε. αντιμετωπίζει τις κρίσεις. Υπάρχουν χώρες, που θέλουν μια Ευρώπη πιο ενεργητική και πιο δυναμική. Υπάρχουν όμως και χώρες, που θέλουν μια Ευρώπη πιο συντηρητική σε αυτά τα ζητήματα. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Η Ευρώπη έμεινε σε μια μέση κατάσταση. Στην Ουκρανία, για παράδειγμα, θα έπρεπε να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη στάση».

Αναφερθείσα, στη συνέχεια, στην πρόσφατη δικαστική απόφαση για την τραγωδία στο Μάτι, η κ. Ωραιοζήλη – Κουτσουπιά επισήμανε πως «φαίνεται ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο στηρίχθηκε στο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαι υπέρ του να προβούμε σε αυθαίρετες επικρίσεις. Πλέον, μετά την εισαγγελική παρέμβαση, θα πρέπει να δούμε τα νομικά πλημμελήματα και πώς θα κινηθεί συγκεκριμένα η δικαιοσύνη. Στο δεύτερο βαθμό, ενδέχεται να κριθεί ότι έγινε εσφαλμένη ερμηνεία των νόμων και να κριθεί πάλι από την αρχή. Δεν θέλω να αμφισβητώ τη δικαιοσύνη. Θα φανεί στο δικαστήριο, εκεί θα κριθεί. Θα χρειαστεί να υπάρξει μια αιτιώδης συνάφεια. Επαναλαμβάνω πως πρόκειται για νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και συνεπώς, θα ήταν άδικο να κατηγορηθεί η Νέα Δημοκρατία».

Τέλος, αναφορικά με το ζήτημα της εκλογικής συμμετοχής, η υποψήφια ευρωβουλευτής είπε: «Φοβάμαι μήπως δεν προσέλθουν οι πολίτες στις κάλπες. Φοβάμαι πολύ την εκλογική αποχή. Είναι μεγάλο πρόβλημα να αφήνουμε τις τύχες στα χέρια ολίγων. Μου δίνει ελπίδα το γεγονός ότι πολλές χιλιάδες απόδημων Ελλήνων έχουν εγγραφεί για να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Αυτό που ζητώ από τους συνομιλητές μου είναι να πάνε να ψηφίσουν και να επιλέξουν προσεκτικά ποιον πρόκειται να προτιμήσουν», κατέληξε η κ. Ωραιοζήλη – Κουτσουπιά.