Πολιτική

Διεργασίες για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς

Διεργασίες για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Παρασκηνιακές ζυμώσεις ανάμεσα σε όμορους χώρους.

Έντονες ζυμώσεις γίνονται στο παρασκήνιο για την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών και το μέλλον της προοδευτικής παράταξης.

Προς το παρόν, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να μπορούν να γίνουν αντίπαλοι πόλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη, οπότε είναι πολύ πιθανό το κομματικό – πολιτικό σύστημα του “ενάμιση κόμματος” να παραμείνει αμετάβλητο. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τη νέα ηγεσία απομακρύνεται αργά αλλά σταθερά από τις πολιτικές του ρίζες. Εν τω μεταξύ, είναι σαφές ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, επιλέγοντας μια “αδιαμεσολάβητη σχέση” με τη βάση του κόμματος, σκοπεύει να καταργήσει σχεδόν τους συλλογικούς θεσμούς και να δημιουργήσει ένα αυστηρά προσωποπαγές σχήμα, στο οποίο δεν έχει θέση η πλειοψηφία των σημερινών μελών του κόμματος και ίσως – στο μέλλον – ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως έχει ήδη προειδοποιήσει δημόσια ο ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου, η τρίτη θέση για το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη θα προκαλέσει αναταραχή.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα κομματικά στελέχη των τριών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά) και πολλά προβεβλημένα στελέχη που ανησυχούν για την επιβίωση και τις προοπτικές της κεντροαριστερής παράταξης βρίσκονται σε συνεχή επαφή. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί υπογραφές για ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της προοδευτικής παράταξης που απευθύνεται στους αρχηγούς των τριών κομμάτων, με στόχο τη συγκρότηση ενός ισχυρού κόμματος την επομένη των ευρωεκλογών, ώστε να διεκδικήσουν πιο πειστικά και πιο αποτελεσματικά τη νίκη από τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη στις επόμενες εθνικές βουλευτικές εκλογές. Δηλαδή να συμφωνήσουν σε ένα πολιτικό σχέδιο με βάση τις ανάγκες της χώρας και του λαού, έναν οδικό χάρτη, και να εκλέξουν τους ηγέτες, που θα διεκδικήσουν τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές. Με άλλα λόγια, βρισκόμαστε κοντά σε ένα big bang των προοδευτικών σχημάτων στην Ελλάδα.  Και αν, όμως, δεν συμμετέχουν οι σημερινοί αρχηγοί των κομμάτων, η προσπάθεια ανασυγκρότησης θα επιχειρηθεί χωρίς αυτούς.

Πριν από  τις εκλογές, όπως είναι αυτονόητο, όσοι δουλεύουν παρασκηνιακά για την επόμενη μέρα θα αγωνιστούν για να αποδώσουν καλύτερα για τα κόμματά τους. Κανείς δεν θα προκαλέσει το παραμικρό πρόβλημα. Αλλά την επόμενη μέρα, αν τα αποτελέσματα είναι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η συζήτηση θα ξεκινήσει από το βράδυ κιόλας της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments