Πολιτική

Η εύθραυστη Διακήρυξη των Αθηνών και η νηνεμία στο Αιγαίο

Η εύθραυστη Διακήρυξη των Αθηνών και η νηνεμία στο Αιγαίο

Πηγή Φωτογραφίας: [365629] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Υπαρκτές αλλά οριακές οι ισορροπίες ανάμεσα στις δύο χώρες.

Την εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί μία νέα κρίση, αλλά διατήρηση του καλού κλίματος και της ηρεμίας, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση κάνουν διπλωμάτες και αναλυτές.

Για την Αθήνα οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας καθώς και η οικοδόμηση εμπιστοσύνης είναι οι πρώτοι στόχοι στην ατζέντα, με βουλευτές της ΝΔ να υπογραμμίζουν τη σημασία του γεγονότος ότι από το «Μητσοτάκης γιοκ» φτάσαμε Ελλάδα και Τουρκία να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Η επικείμενη συνάντηση ανάμεσα στα δύο μέρη είναι σημαντική όσο υπάρχει διαφωνία για τον καθορισμό της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει ξεκάθαρα το θέμα αυτό στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Άλλωστε πρόκειται για ένα διεθνές ζήτημα, που αφορά τον σεβασμό της ιστορίας και του πολιτισμού.

Κανείς δεν τρέφει αυταπάτες για τη συνολική στάση της Τουρκίας και τον χρόνιο αναθεωρητισμό της. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρξει επικοινωνία. Εξάλλου, οι διαφωνίες παραμένουν σε πολλά θέματα. Στόχος των συνομιλιών είναι να αξιολογηθεί η μέχρι τώρα διαδικασία επαναπροσέγγισης και να επιβεβαιωθεί η δέσμευση των δύο χωρών σε αυτή τη διαδικασία. Η εκεχειρία στον αέρα και τη θάλασσα δεν έχει παραβιαστεί για περισσότερο από ένα χρόνο, γεγονός που αποτελεί θετική εξέλιξη. Από το “Μητσοτάκης γιοκ” καταφέραμε να φέρουμε την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέσω της ακολοθούμενης πολιτικής και να συνεργαστούμε για να επιτύχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα στα λεγόμενα θέματα “χαμηλής πολιτικής”.

Ωστόσο, το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών και η ηρεμία του Αιγαίου μπορεί να απειληθεί ανά πάσα στιγμή από τον τουρκικό αναθεωρητισμό. Κανείς δεν τρέφει αυταπάτες γι’ αυτό. Η διαδικασία επαναπροσέγγισης δεν είναι ούτε απλή ούτε αυτόματη: παρά τα άλυτα ζητήματα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, είναι σημαντικό να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.

Πρόσφατα, η Τουρκία έδειξε πραγματικό ενδιαφέρον για την ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών. Βέβαια, η πρόσφατη απόφαση της χώρας μας για τη Μονή της Χώρας είναι πολύ ανησυχητική και το θέμα είναι απίθανο να αναφερθεί περαιτέρω από την ελληνική πλευρά. Στην παρούσα φάση, ούτε η Τουρκία επιδιώκει μια νέα κρίση. Άλλωστε, δεν είναι προς το συμφέρον της Άγκυρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments