Πολιτική

Χαμηλά ο πήχης στην Άγκυρα

Χαμηλά ο πήχης στην Άγκυρα

Πηγή Φωτογραφίας: [365632] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΑΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Βασικό ζητούμενο η διατήρηση του ήπιου κλίματος ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Χαμηλά βάζουν τον πήχη Αθήνα και Άγκυρα στην 7η συνάντηση των ηγετών των δυο χωρών Κυριακου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μεθαύριο στην τουρκική πρωτεύουσα, καθώς πρώτος στόχος είναι η διατήρηση και συντήρηση των «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο, η συνέχιση της διαδικασίας προσέγγισης με διεύρυνση της συνεργασίας με αποδοχή ότι οι σχέσεις μπορεί να είναι ειρηνικές ακόμη κι αν παραμένουν άλυτες οι μείζονες διαφορές.

Πρόκειται για μια πολύ λεπτή και καθόλου απλή πράξη εξισορρόπησης, καθώς οι καλές διμερείς σχέσεις των τελευταίων δεκαπέντε μηνών είναι σαφώς ευάλωτες σε εξωτερικές επιρροές και υπόκεινται σε καθημερινές δοκιμασίες πίεσης.

Πηγές με γνώση των προηγούμενων συνομιλιών χαρακτηρίζουν τη συνάντηση της Δευτέρας ως “ρουτίνα” και επισημαίνουν ότι αποτελεί ένδειξη ενός διαφορετικού κλίματος το γεγονός ότι οι συναντήσεις κορυφής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχουν γίνει τόσο τακτικές όσο και αυτές μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.

Ωστόσο, η κύρια εκτίμηση από την ελληνική πλευρά είναι ότι επιτεύχθηκαν θετικά αποτελέσματα σε ορισμένα κεφάλαια. Οι πρώτες μηδενικές εισβολές και υπερπτήσεις της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας σε ελληνικά νησιά, η συμφωνία για τη διευκόλυνση της έκδοσης βίζας σε Τούρκους τουρίστες στα δέκα ελληνικά νησιά ήταν μια αξιοσημείωτη επιτυχία, και η Τουρκία τήρησε σε μεγάλο βαθμό τη δέσμευσή της να περιορίσει την εισροή μεταναστών, παρά το γεγονός βέβαια ότι συνεχίζονται οι προκλητικές “καταγγελίες” της τουρκικής ακτοφυλακής για “επικίνδυνες επαναπροωθήσεις” από τις ελληνικές αρχές.

Η Τουρκία έχει μια πολύ διαφορετική αντίληψη αυτής της διαδικασίας προσέγγισης και διευθέτησης, όπως απέδειξε στην υπόθεση του θαλάσσιου πάρκου. Θεωρεί ότι η συμμόρφωση της Ελλάδας με τη Διακήρυξη των Αθηνών για την αποφυγή μονομερών προκλήσεων περιλαμβάνει και μια “λελογισμένη” άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.

Την ίδια στιγμή, παρά τη “φιλική” ρητορική της, η Άγκυρα συνεχίζει να στέλνει συστηματικά αρνητικά μηνύματα: η αντίδρασή της στο θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο Πέλαγος με την επαναβεβαίωση της αξίωσης της “γκρίζας ζώνης”- οι συνεχείς NAVTEX και NOTAM που αμφισβητούν τη διεθνή αρμοδιότητα της Ελλάδας και θέτουν θέμα αποστρατιωτικοποίησης του νησιού- η τουρκική εκπαίδευση με την ενσωμάτωση της διδασκαλίας της “γαλάζιας πατρίδας” στο εκπαιδευτικό σύστημα, η συνεχή προώθηση του θέματος της “τουρκικής μειονότητας στη Θράκη” και, φυσικά, η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

Και φυσικά, υπάρχει και η επιλογή να διεξαχθεί φέτος ο Θαλασσόλυκος 2024, μια μεγάλη αεροπορική άσκηση που υποτίθεται ότι είχε ακυρωθεί πέρυσι για να μην διαταραχθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Άρα, λοιπόν, η διαδικασία προσέγγισης δεν είναι, ούτε θα είναι ευθύγραμμη και το σημαντικό είναι η επίγνωση ότι θα έχει ημερομηνία λήξης, που δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments