Β. Μακεδονία: Περιττό μέτωπο κατά της Ελλάδας
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com
Πρώτο δείγμα αρνητικό. Με το «καλημέρα», η νέα πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, άνοιξε ένα αχρείαστο μέτωπο με την Ελλάδα, σε μια περίοδο που οι διμερείς σχέσεις έπλεαν σε ήρεμα νερά.
Αυτή η εβδομηντάχρονη καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου είναι η υπεύθυνση για την πρόκληση “μποφόρ” με την Αθήνα. Την ώρα που η χώρα της χρειάζεται συμμάχους, φίλους και οραματιστές γείτονες για να προχωρήσει προς τον πιο σημαντικό της στόχο, την Ευρώπη. Κατά κάποιον τρόπο, αυτό είναι κατανοητό.
Διότι σε αυτό πιστεύει, γι’ αυτό έκανε προεκλογική εκστρατεία, γι’ αυτό ορκίστηκε, αγνοώντας τον Πρόεδρο της Βουλής που της ζήτησε να ορκιστεί στο συνταγματικό όνομα της χώρας.
Η διαφορά είναι ότι δεν είναι πλέον πολίτης, δεν είναι πλέον υποψήφια που απευθύνεται σε προεκλογική συγκέντρωση ενός πολιτικού κόμματος, αλλά Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αυτή που ορκίζεται να τηρήσει το σύνταγμα του κράτους με την επίσημη ονομασία Βόρεια Μακεδονία, παραβιάζοντάς το ήδη με την ορκωμοσία.
Πρόκειται για ένα πατριωτικό “ξέσπασμα” μιας γυναίκας με πανεπιστημιακή μόρφωση, προφανώς άσχετης με την πολιτική και τη γεωπολιτική, που στάλθηκε στο ανώτατο αξίωμα από τα ωστικά κύματα της κατάρρευσης του Σοσιαλιστικού Κόμματος ή έχει και την οδηγία του κόμματος της, όπως δήλωνε προεκλογικά, να αψηφήσει τις βέβαιες αντιδράσεις της Αθήνας και πιθανότατα και των δυτικών συμμάχων, που ξέρουν ότι στην ευαίσθητη βαλκανική υπάρχει πλέον ένα κράτος αναγνωρισμένο ως Βόρεια Μακεδονία;
Στην τελευταία περίπτωση, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για το πισωγύρισμα στις σχέσεις με την Ελλάδα, καθώς και για τις επιπτώσεις στους συμμάχους που έχουν καταστήσει σαφές πως η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ζήτημα.
Η Γ. Σιλιάνοφσκα έλαβε το μήνυμα όχι μόνο από την Αθήνα να μην εκτροχιαστεί. Συμπτωματικά, το ακροατήριο, αποτελούμενο κυρίως από ξένους διπλωμάτες, σάστισε για λίγο όταν αγνόησε τον πρόεδρο της Βουλής και ορκίστηκε σύνταγμα για ένα κράτος που δεν υπάρχει. Φυσικά, εκείνη τη στιγμή αποχώρησε από την αίθουσα η Ελληνίδα πρέσβειρα, Σοφία Φιλιππίδου.
Σύντομα θα κληθεί να εγκρίνει μια συνταγματική τροποποίηση που ζήτησε η Βουλγαρία και συμφώνησε η Ευρώπη, η οποία θα επιτρέψει στη βουλγαρική μειονότητα να εγκατασταθεί στη χώρα.
Θα ενεργήσει και πάλι με το “θυμικό” της, γνωρίζοντας ότι αν οι συνταγματικές αλλαγές δεν εφαρμοστούν, η ένταξη στην ΕΕ θα είναι πολύ μακριά;
Όπως και να έχει, το μήνυμα που εξέπεμψε προ ολίγου η νέα Πρόεδρος στα Σκόπια μόνο ως καλός οιωνός δεν μπορεί να εκληφθεί.
Αλλά η Αθήνα δεν έχει κανένα λόγο να αντιδράσει παρορμητικά, καλλιεργώντας τον εθνικισμό μεταξύ των νέων ηγετών των γειτονικών χωρών.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας