D-Day για το deal Viva Wallet & JP: Η πρώτη δίκη στο Λονδίνο και τα «όπλα» των μετόχων
Πηγή Φωτογραφίας: ΔΥΑΔΙΚΤΥΟ
Στο Λονδίνο, όπου τη Δευτέρα, 13 Μαΐου, εκτός απροόπτου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δίκη των μετόχων της Viva Wallet, της WeRealize, συμφερόντων των Χάρη Καρώνη και Μάκη Αντύπα και της JP Morgan, είναι στραμμένοι οι προβολείς της επικαιρότητας, με τις εξελίξεις να κρίνουν το μέλλον ενός deal που τάραξε τα νερά της εγχώριας – και όχι μόνο – επιχειρηματικής σκηνής.
Όπως είχε γράψει το newmoney, σε αυτή την πρώτη δικαστική «μάχη» (σ.σ. θα ακολουθήσουν κι άλλες το προσεχές διάστημα) θα τεθούν επί τάπητος μία σειρά από ζητήματα, με προεξάρχον αυτό της αποτίμησης της fintech που αποτελεί, άλλωστε και το «μήλον της έριδος» μεταξύ των δύο πλευρών. Υπενθυμίζεται ότι η μεν, Houlihan Lokey που προσέλαβε στα τέλη του 2023 η JP Morgan υπολόγισε την αξία της Viva Wallet στο ένα δισ. ευρώ, ήτοι σχεδόν στο ήμισυ του τιμήματος εξαγοράς του 48,5%, και η δε, EY Γερμανίας εκ μέρους της WeRealize έκανε λόγο για αποτίμηση στα τρία δισ. ευρώ. Στις αγωγές που κατέθεσαν αμφότεροι οι μέτοχοι δε, η JP Morgan διατείνεται ότι μπορεί να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας και να αποκτήσει το μερίδιο των Χάρη Καρώνη και Μάκη Αντύπα εάν οι μετοχές της Viva αποτιμώνται κάτω από πέντε δισ. ευρώ (5,4 δισ. δολάρια), όταν η συμφωνία λήξει τον Ιούλιο του 2025, επικρίνοντας τον ιδρυτή της fintech ότι αρνήθηκε να διορίσει τρίτο εμπειρογνώμονα αποτίμησης, όπως απαιτείται από τη συμφωνία των μετόχων. Ο Χάρης Καρώνης από την πλευρά του, κατηγορεί την αμερικανική τράπεζα ότι προσπαθεί να μειώσει την αξία της Viva για να την αγοράσει σε χαμηλότερη τιμή.
Παράλληλα, στη δίκη θα εξεταστεί και το ζήτημα της δυνατότητας της Viva να επεκταθεί εκτός, αλλά κυρίως εντός ΗΠΑ, με την πλευρά της JP να επικαλείται τον Κανονισμό Κ, βάσει του οποίου η fintech, ως θυγατρική της, έχει συγκεκριμένους περιορισμούς, όσον αφορά στις δραστηριότητες και τις επενδύσεις στην περιοχή. Η πλευρά Καρώνη – Αντύπα, βέβαια, αντιτείνει πως με τον τρόπο αυτό «σαμποτάρεται» η πορεία και άρα, η αξία της εταιρείας τους, εμμένοντας στα σχέδια επέκτασης στην Αμερική.
Σε κάθε περίπτωση, το έργο των Λονδρέζων δικαστών κάθε άλλο παρά εύκολο είναι, με την όποια απόφαση, ωστόσο, να ξεκαθαρίζει το τοπίο γύρω από τις μετοχικές ισορροπίες στην εταιρεία.
Η νέα γενική συνέλευση
Στο μεταξύ, στον απόηχο της δικαστικής διαμάχης οι δύο μέτοχοι καλούνται να προσέλθουν στη νέα γενική συνέλευση που είναι προγραμματισμένη για τις 17 του τρέχοντος μήνα.
Μεταξύ των ζητημάτων που καλούνται να εγκρίνουν είναι και αυτό της χρηματοδότησης προς την εταιρεία, μετά και τον «μαύρο καπνό» που βγήκε στην προηγούμενη γενική συνέλευση, αναφορικά με την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της Viva Wallet με μετρητά, ύψους 400 εκατ. ευρώ (σε αποτίμηση τριών δισ. ευρώ), η οποία θα χρησιμοποιείτο για τη χρηματοδότηση του συμφωνηθέντος μεταξύ των μετόχων πλαισίου στρατηγικής για εξαγορές και συγχωνεύσεις. Παράλληλα, οι δύο πλευρές είχαν διαφωνήσει και για την έγκριση δανείου, ύψους έως 100 εκατ. ευρώ, που ήταν να χορηγηθεί από τρίτα πιστωτικά ιδρύματα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας