ΤτΕ: Αλλάζει το πλαίσιο έγκρισης στεγαστικών-Δάνεια σε νέους έως 45 ετών έως και 90% της αξίας του ακινήτου
Πηγή Φωτογραφίας: ΑΚΙΝΗΤΑ -ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ ΝΟΙΚΙΑΖΩ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)
Οι τράπεζες λανσάρουν δάνεια για νέους έως 45 ετών με ευνοϊκότερους όρους.
Προϋποθέσεις ευκολότερης χορήγησης στεγαστικών δανείων σε υποψήφιους αγοραστές ακινήτων δημιουργεί το νέο πλαίσιο χρηματοδότησης των νοικοκυριών της Τράπεζας της Ελλάδας.
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα δίνουν στο εξής δάνεια που θα αντιστοιχούν ακόμη και στο 90% της αξίας των ακινήτων περιορίζοντας την ανάγκη να υπάρχουν αποταμιεύσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων έχουν μειωθεί κατακόρυφα εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων αλλά και της εκτόξευσης στις τιμές των ακινήτων, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.
Η ενηλικίωση κάποτε σήμαινε ένα βήμα πιο κοντά στην ανεξαρτητοποίηση και λίγα χρόνια αργότερα ακόμη και στην αγορά ενός σπιτιού. Ένα όνειρο απατηλό για τα νέα ζευγάρια σήμερα τα οποία δύσκολα μπορούν να επωφεληθούν και από τα στεγαστικά δάνεια αφού τα μετρητά χρήματα που έπρεπε να έχουν στην άκρη δεν υπάρχουν.
Ευνοϊκότεροι όροι στα στεγαστικά δάνεια για νέους
Η Τράπεζα της Ελλάδας έδωσε τη δυνατότητα να χορηγούνται στεγαστικά δάνεια που να αντιστοιχούν ακόμη και στο 90% της αξίας του ακινήτου. Έτσι οι τράπεζες λανσάρουν δάνεια για νέους έως 45 ετών με ευνοϊκότερους όρους.
Παράδειγμα, ένα νοικοκυριό με εισόδημα 2.000 ευρώ κάθε μήνα μπορεί να αγοράσει ένα ακίνητο 148.000€ δίνοντας μετρητά λιγότερα από 15.000 ευρώ. Για 35 χρόνια θα πληρώνουν κάθε μήνα 600 ευρώ για να εξοφλήσουν το δάνειο των 133 χιλιάδων ευρώ.
Και όλα αυτά την ώρα που το 2023 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με ρυθμό 13,4% και το 2022 με 11,9%.
Μειώθηκε το χρέος των νοικοκυριών λόγω παντελούς αδυναμίας να αποκτήσουν σπίτι
Η αδυναμία των νοικοκυριών να χρηματοδοτήσουν την αγορά ιδιόκτητου ακινήτου αποτυπώνεται στην πορεία του συνολικού χρέους των νοικοκυριών η οποία είναι έντονα πτωτική. Αιτία, η απότομη αύξηση των τιμών των ακινήτων με ρυθμό ταχύτερο από αυτό των εισοδημάτων αλλά και η αύξηση του κόστους του χρήματος.
Το σχόλιο σας