Ελλάδα: Ασκήσεις ισορροπίας στη γειτονιά μας
Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΕΝΤΙ ΡΑΜΑ (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Ένα διήμερο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ξεκινά σήμερα με την άφιξη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Αθήνα και ολοκληρώνεται αύριο με το τετ-α-τετ στην Άγκυρα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην Βαλκανική γειτονιά διαμορφώνεται ένα νέο τοπίο και από την Αθήνα θέλουν να κάνουν προσεκτικές κινήσεις, καθώς είναι πολλά τα ανοικτά μέτωπα στην ευρύτερη γεωπολιτική σκηνή.
Σε μια ιδιαίτερη στιγμή, λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές και ένα χρόνο μετά τη σύλληψη του Φρέντι Μπέλερη, ο Έντι Ράμα θα πραγματοποιήσει σήμερα ιδιωτική επίσκεψη στην Αθήνα για να απευθυνθεί στον αλβανικό πληθυσμό, που βρίσκεται στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. “Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατία και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα και κανείς δεν απαγορεύει σε ξένους ηγέτες να πραγματοποιούν ιδιωτικές επισκέψεις για να μιλήσουν στους συμπατριώτες τους. Αν ερωτηθεί αν η χρονική στιγμή αυτής της επίσκεψης είναι κατάλληλη, με τις ευρωεκλογές να απέχουν μόλις λίγες εβδομάδες και τα άλυτα ζητήματα που αφορούν την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, θα έλεγα ότι δεν είναι η πιο κατάλληλη στιγμή. Αλλά ας μην του δώσουμε μεγαλύτερη σημασία από αυτό”.
Παράλληλα, η Αθήνα παρακολουθεί με ανησυχία τις δηλώσεις αξιωματούχων στη Βόρεια Μακεδονία, όπου διεξήχθησαν εκλογές και κέρδισε το VMRO. Όπως τόνισε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιμένει με μεγάλο ενδιαφέρον την επίσημη τοποθέτηση για το πώς θα αναφερθεί ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού στο όνομα της χώρας του.
“Προσωπικά, ήμουν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, ιδίως του θετικού προσδιορισμού του “Μακεδονικού Κράτους” και της “μακεδονικής γλώσσας”. Αλλά αποδέχθηκα τη συμφωνία στο πλαίσιο της συνέχειας του κράτους και αναγνώρισα ότι παρά τη διαφωνία μου με τη συμφωνία, έπρεπε να τη σεβαστώ”, δήλωσε σε συνέντευξή του χθες. Πρόσθεσε ότι τα ίδια αιτήματα έχουν τεθεί και από τους νέους ηγέτες της Βόρειας Μακεδονίας.
Στο μεταξύ, αύριο θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο εσωτερικό της κυβέρνησης, η τουρκική πλευρά φαίνεται να επιστρέφει σε ένα αναθεωρητικό αφήγημα, στόχος του οποίου είναι να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, ώστε οι όποιες διαφορές να μην δημιουργούν αυτόματα ένταση. Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι κόκκινες γραμμές της χώρας είναι σαφώς καθορισμένες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας