“Σφιχτό” πρόγραμμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα
Πηγή Φωτογραφίας: [365629] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Με «σφιχτό» πρόγραμμα μεταβαίνει στην Άγκυρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς θα παραμείνει εκεί για μόλις τέσσερις ώρες, κυρίως για να είναι όλα δουλεμένα και επεξεργασμένα αλλά και για να αποφευχθούν οι ενδεχόμενες κακοτοπιές.
Και τούτο διότι, κατά το τελευταίο διάστημα, η Άγκυρα έδειξε τις προθέσεις της, τα έβαλε όλα στο τραπέζι και έδειξε στην Αθήνα ότι δεν έχει μετακινηθεί στο παραμικρό από τις σταθερές διεκδικήσεις της στη χώρα μας.
Όμως, η Αθήνα δεν έχει μετακινηθεί ούτε ένα βήμα από τις δικές της “κόκκινες γραμμές”, κυρίως σε ό,τι αφορά τη δική της κυριαρχία και τα δικά της κυριαρχικά δικαιώματα. Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή ο οδικός χάρτης για την ελληνοτουρκική διευθέτηση, δηλαδή πέρυσι όταν οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο Βίλνιους, και τώρα συζητάμε αν οι δύο πλευρές μπορούν να ανανεώσουν τον οδικό χάρτη και να διατηρήσουν αυτή την καλή κατάσταση, ειδικά επί του εδάφους.
Το μήνυμα, το οποίο εκπέμπεται από την Αθήνα, είναι ότι ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να απαντήσει σε οτιδήποτε αν προκληθεί, αν η τουρκική πλευρά σκοπεύει να εκτροχιάσει την κατάσταση.
Τέλος, ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να επιδεινώσει την ατμόσφαιρα των συνομιλιών είναι η Μέση Ανατολή, για την κατάσταση στην οποία υπάρχουν αντιθετικές προσεγγίσεις.
Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν “θετικές προσδοκίες” για τον κ. Μητσοτάκη στην Άγκυρα. Το “τουρκικό άρθρο” βλέπει τις συνομιλίες ως συμπύκνωση της ατμόσφαιρας της Διακήρυξης των Αθηνών της 7ης Δεκεμβρίου και ότι είναι πιθανό να σημειωθεί μικρή περαιτέρω πρόοδος.
Θα είναι μια επιβεβαίωση του υφεσιακού κλίματος που επικρατεί κατά τον τελευταίο χρόνο. Με άλλα λόγια, μπορεί να υπογραφούν κάποιες θετικές συμφωνίες, αλλά η επίσκεψη δεν θα επικεντρωθεί σε βαριά θέματα όπως το Αιγαίο, εκτός ίσως από τα θαλάσσια πάρκα.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ίσως συζητηθούν ακροθιγώς το Κυπριακό και η περιοχή της Ανατολικής Ασίας. Όσον αφορά τη διατήρηση ισορροπημένων σχέσεων.
Βέβαια, σημειώνουν το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός θα θέσει στον Ερντογάν το ζήτημα της Μονής της Χώρας, αλλά πιστεύουν ότι αυτή η κριτική του Πρωθυπουργού δεν θα ρίξει σκιά στη συνάντηση των δύο ηγετών.
Βέβαια, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να προσπαθήσει να αντισταθμίσει το γεγονός αυτό. Δηλαδή, να μιλήσει για την υποτιθέμενη βεβήλωση μνημείων και την αντιμετώπιση μειονοτήτων.
Από την πλευρά της, η Τουρκία θεωρεί πολύ σημαντική την επίσκεψη Μητσοτάκη, ειδικά μετά την ακύρωση της προγραμματισμένης για την Ουάσιγκτον συνάντησης Ερντογάν-Μπάιντεν.
Για την Τουρκία είναι ένας δυτικός ηγέτης που θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξομάλυνση και ομαλοποίηση των τουρκοαμερικανικών σχέσεων. Η στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα έχει αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ σε πολλές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας F-16 στην Τουρκία.
Αν πάει καλά η αυριανή συνάντηση, σημαίνει ότι και οι τουρκοαμερικανικές σχέσεις, θα επηρεαστούν θετικά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη, η οποία θα δημοσιευτεί την προσεχή Κυριακή 12 Μαΐου, στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Μιλιέτ και τον δημοσιογράφο Οζάι Σεντίρ, μια φωνή του άλλοτε σκληρού ανθελληνικού χώρου και εκφραστή μίας πιο εθνικιστικής προσέγγισης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας