Πολιτική

Σκέψεις για ανασχηματισμό μετά τις εκλογές

Σκέψεις για ανασχηματισμό μετά τις εκλογές

Πηγή Φωτογραφίας: [365438] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ο πολιτικός σχεδιασμός θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Δύο φορές σε διάστημα δύο εβδομάδων ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δημοσίως το αναμενόμενο: απέρριψε το σενάριο ενός ανασχηματισμού στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ενώ ο πρωθυπουργός επιμένει πως οι αλλαγές στις κυβερνητικές δομές δεν είναι στο μυαλό του “προς το παρόν”, δηλαδή δεν είναι “άμεση πρόθεσή του”, μας υπενθυμίζει πάντοτε ότι τα εργαλεία του πρωθυπουργού για τη λειτουργία των κυβερνητικών δομών θα περιλαμβάνουν πάντα κίτρινες και κόκκινες κάρτες για λανθασμένη συμπεριφορά και λάθη.

Οι φήμες ότι ο Πρωθυπουργός θα βγάλει τις μετεκλογικές κίτρινες και κόκκινες κάρτες πριν από την παραδοσιακή πολιτική επανεκκίνηση τον Σεπτέμβριο, έχουν εξαπλωθεί μεταξύ των μελών του γαλάζιου στρατοπέδου, τα οποία τώρα συνεργάζονται μαζί του για να κινητοποιήσουν για τις εκλογές σε δεκατρείς περιφέρειες της χώρας μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.

Δεν είναι μόνο η γλώσσα που επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε σχετικά, που έχει εντείνει τη γαλάζια κομματική συζήτηση. Είναι και οι “δυσκολίες” της κυβέρνησης τους πρώτους μήνες της νέας τετραετίας, που έχουν οδηγήσει σε γκρίνια και σε εσωτερικά σχόλια για κακοδιαχείριση που βγαίνουν από την υπουργική αίθουσα. Οι εξελίξεις του περασμένου Ιανουαρίου εξακολουθούν να ισχύουν. Οι αιφνιδιαστικές αλλαγές προσωπικού από τον κ. Μητσοτάκη έμοιαζαν ακόμη και με αυτοκριτική για την πρακτική του “rotation”, δηλαδή της εναλλαγής των υπουργικών θέσεων.

Μόνο στενοί συνεργάτες του Μέγαρου Μαξίμου αντικαταστάθηκαν εγκαίρως, αφού παραιτήθηκαν οι Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος και κέρδισαν σε πρωθυπουργική εκτίμηση οι Μάκης Βορίδης, Άκης Σκέρτσος και Στέλιος Κουτνατζής. Και με τις ευρωεκλογές να σηματοδοτούν το τέλος του πρώτου έτους της δεύτερης θητείας του, η απογοήτευση ήδη συσσωρεύεται, με ορισμένους να επισημαίνουν τη χρονική συγκυρία των διαπιστώσεων Μητσοτάκη στην εξαμηνιαία αξιολόγηση υπουργών και υφυπουργών.

Αναφερόμενοι στη συνήθειά του να αποφεύγει τις βιαστικές αποφάσεις, άνθρωποι που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης του Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζουν ότι οι όποιες μετεκλογικές αλλαγές στο σημερινό σχήμα θα απαιτήσουν ανάλυση όλων των πολιτικών, ποσοτικών, ακόμη και γεωγραφικών μηνυμάτων από την αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου.

Το κοινό τους σημείο είναι ότι η προοπτική ενός ανασχηματισμού ως μήνυμα επανεκκίνησης της κυβέρνησης  είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα πολιτικά συμπεράσματα της εκλογικής νύχτας. Ήρθε η ώρα ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης να σχεδιάσει την επόμενη μέρα ειρηνικά, χωρίς την επείγουσα επικοινωνία των εκλογικών αποτελεσμάτων και την πολιτική διαχείριση, με την ελπίδα ενός αδιαμφισβήτητου μηνύματος για μια “καθαρή” τριετή πορεία διακυβέρνησης.

Είτε οι πραγματικές προθέσεις του πρωθυπουργού είναι “άμεσες”, είτε καλοκαιρινές, είτε φθινοπωρινές, το σίγουρο είναι ότι μετά τον μακρύ κύκλο των εκλογικών “μαχών” που ξεκίνησε τον Μάιο του 2023, ο πρωθυπουργός έχει ήδη στο μυαλό του τα “συστατικά” για ζυμώσεις, που αναμένονται να μετουσιωθούν σε πράξεις ούτως ή άλλως. Κι αυτό γιατί το μπλοκάκι του πρωθυπουργού καταγράφει μια νεότερη άποψη για το πώς λειτουργούν οι υπουργοί, οι υφυπουργοί και ο γενικός γραμματέας, ιδίως για τα κανάλια που λειτουργούν (ή δεν λειτουργούν) όχι μόνο μεταξύ του Μαξίμου και των υπουργών του, αλλά και μεταξύ κυβέρνησης, βουλευτών και κόμματος.

Αυτό οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε μια σειρά από κλειστές συναντήσεις με βουλευτές που δεν συμμετείχαν στο υπουργικό συμβούλιο, στις οποίες συμμετείχαν μόνο ο κ. Στέλιος Κουτνατζής και ο κ. Θανάσης Νέζης, για να ακούσει τα παράπονά τους για τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά το κυβερνητικό σχήμα στις έξωθεν πιέσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments