Πολιτική

Το οριστικό πρόγραμμα της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα [vid]

Το οριστικό πρόγραμμα της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: [365632] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΑΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Μετά το μεσημέρι η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Άγκυρα, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας.Στις 15:30 ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο.Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και δηλώσεις των δύο ηγετών στον Τύπο.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Οι προσδοκίες Μητσοτάκη από την αυριανή συνάντηση με τον Ερντογάν

Ραντεβού στην Άγκυρα με στόχο να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας δίνουν αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στόχος είναι να γίνουν βήματα προόδου στη λεγόμενη θετική ατζέντα (δηλαδή σε θέματα που μπορεί να φέρουν πιο κοντά τις δύο χώρες) και να διατηρηθούν τα «ήρεμα νερά». Από την πλευρά της η Αθήνα έχει βάλει τις κόκκινες γραμμές, ενώ δεν περνά απαρατήρητο πως το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα υιοθετεί εκ νέου μία ρητορική έντασης.

Σε συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως έχει επίγνωση της ανάγκης να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι είναι πολύ καλύτερο να “μιλάς” παρά να “βάζεις το δάχτυλο στη σκανδάλη”. Υπογράμμισε ότι αν και έχει σημειωθεί πρόοδος τον τελευταίο χρόνο, αυτό δεν μπορεί να εξουδετερώσει το γεγονός ότι πάντα θα υπάρχουν πηγές έντασης.

“Οι βασικές διαφορές μας δεν έχουν επιλυθεί. Η Τουρκία δεν έχει αλλάξει την πολιτική της όσον αφορά τις δικές της διεκδικήσεις”, είπε, τονίζοντας πως η Ελλάδα συνεχίζει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα δικαιώματά της, πάντα με αναφορά στο διεθνές δίκαιο. Μάλιστα, στόχος της κυβέρνησης είναι οι όποιες διαφορές να μην δημιουργούν αυτόματα εντάσεις, αλλά τουλάχιστον να αξιοποιηθεί το μομέντουμ για να προχωρήσουμε στη λεγόμενη “θετική ατζέντα” (συνεργασία στην οικονομία, στο περιβάλλον κ.λπ.).

Στην Αθήνα, είναι δύσκολο να μην παρατηρήσει κανείς ότι η τουρκική πλευρά έχει κάνει πρόσφατα ένα βήμα προς τα πίσω. Αυτό φαίνεται από τους αδικαιολόγητα υψηλούς τόνους στο θέμα του θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο Πέλαγος, τα σχέδια για διδασκαλία της “γαλάζιας πατρίδας” στα σχολεία και την απόφαση να χρησιμοποιηθεί η βυζαντινή εκκλησία της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη ως τζαμί. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός προτίθεται να θέσει το θέμα της Μονής της Χώρας στον Τούρκο πρόεδρο και σχετικά σημείωσε ότι η ενέργεια αυτή ήταν “εντελώς αχρείαστη και σε κάποιο βαθμό προκλητική”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments