Trickle up economics: Το οικονομικό μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ
Πηγή Φωτογραφίας: [365047] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Να δώσει έμφαση στο βασικότερο ζήτημα καθημερινότητας που εξακολουθεί να ταλανίζει την ελληνική κοινωνία, δηλαδή στο σύμπλεγμα της ακρίβειας-οικονομίας, ετοιμάζεται η Κουμουνδούρου, επιχειρώντας να δώσει στις κάλπες των ευρωεκλογών χαρακτήρα ευρύτερης αποδοκιμασίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Με αυτή τη λογική, θα ήταν παράξενο ο ΣΥΡΙΖΑ να μη συμπεριλαμβάνει στην ατζέντα της αντιπολίτευσης θέματα που αφορούν την πλειοψηφία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Επιπλέον, εκτός από την απόφαση να θέσει την ακρίβεια και την οικονομία στην επικοινωνιακή αιχμή του κόμματος για την επόμενη περίοδο, η Κουμουνδούρου έχει ήδη επεξεργαστεί μια σειρά από σχετικές πολιτικές πρωτοβουλίες. Η δημοσίευση σχεδίου νόμου για την ακρίβεια, η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για συνολική αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος και η κατάθεση επίκαιρης ερώτησης για την ακρίβεια, η οποία έγινε δεκτή από τον Πρωθυπουργό και προγραμματίζεται πριν από τις ευρωεκλογές, είναι οι πιο πρόσφατες από αυτές. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται επίσης να συναντηθεί με τους φορείς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τις ενώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών.
Εξάλλου, ο υπεύθυνος Οικονομικών Νίκος Παππάς κατέθεσε πριν από ελάχιστες ημέρες νέα επίκαιρη ερώτηση για τα δύο χρόνια που λείπουν από το μεσοπρόθεσμο που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Τρίτη. Συγκεκριμένα, ο Νίκος Παππάς επεσήμανε ότι το μεσοπρόθεσμο σχέδιο της Ελλάδας περιλαμβάνει μόνο τα έτη 2024 και 2025, ενώ άλλα κράτη μέλη έχουν υποβάλει προγράμματα μέχρι το 2027. Ως εκ τούτου, ο υπεύθυνος Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατηγόρησε τη ΝΔ ότι λίγο πριν από τις εκλογές αποκρύπτει τους φόρους και τα μέτρα που αποφάσισε να επιβάλει το 2026-2027, ζητώντας ουσιαστικά από τους πολίτες “λευκή επιταγή” για τρία χρόνια με κλειστά μάτια. Επισημαίνεται επίσης από την Κουμουνδούρου ότι φέτος πήραν παράταση περίπου ενός μήνα πάλι μετά τις ευρωεκλογές και τις φορολογικές δηλώσεις.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν επίσης πως η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική βούληση και γι’ αυτό ισχυρίζεται ότι έχει τα μέσα για να ελέγξει τον πληθωρισμό, τα οποία όμως δεν έχει εφαρμόσει. Μάλιστα, θεωρούν ότι αυτό αποτελεί επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και είναι απολύτως συμβατό με τη στήριξη μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, όπως αποδεικνύεται και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, όπως είναι η κατανομή των κονδυλίων της ανασυγκρότησης σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όπως επισημαίνουν, ο ηλεκτρισμός, το πετρέλαιο, τα σούπερ μάρκετ και οι τράπεζες είναι οι κυριότεροι κλάδοι που επωφελήθηκαν από αυτή την πολιτική τα τελευταία χρόνια και συνεχίζουν να ευνοούνται.
Σε ότι αφορά το δικό τους μοντέλο ανάπτυξης μιλούν για τα «trickle up economics», δηλαδή μια οικονομία που η μεγέθυνση θα ξεκινά από τη βάση της οικονομίας. Συγκεκριμένα, περιγράφουν ως βασικότερα χαρακτηριστικά του εν λόγω μοντέλου την άφθονη ζήτηση για κατανάλωση και ατομική επένδυση με ένα σταθερό προοδευτικό φορολογικό σύστημα, που με τη ριζική μείωση της γραφειοκρατίας, την ταχύτερη δικαιοσύνη και την πάταξη της διαφθοράς θα κατευθυνθεί στην τόνωση των μικρών επενδύσεων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας