Ελλάδα

ΕΛ.ΑΣ.: Ουδέποτε έγινε διάρρηξη σε γραφείο του υπουργείου Εσωτερικών ή παραβίαση σε αρχεία

ΕΛ.ΑΣ.: Ουδέποτε έγινε διάρρηξη σε γραφείο του υπουργείου Εσωτερικών ή παραβίαση σε αρχεία

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Ουδέποτε πραγματοποιήθηκε διάρρηξη σε γραφείο του υπουργείου Εσωτερικών ή παραβίαση σε αρχεία ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπως προκύπτει από την προανακριτική έρευνα που έγινε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, η οποία και ολοκληρώθηκε.

Το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε υποβλήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα

Ουδέποτε πραγματοποιήθηκε διάρρηξη σε γραφείο του υπουργείου Εσωτερικών ή παραβίαση σε αρχεία ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπως προκύπτει από την προανακριτική έρευνα που έγινε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, η οποία και ολοκληρώθηκε.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, για την εξαγωγή του συμπεράσματος, αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν συνδυαστικά προανακριτικά και ερευνητικά δεδομένα και συγκεκριμένα:

  • η εξερεύνηση και εξέταση του χώρου από συνεργεία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών,
  • η εξέταση και ανάλυση ψηφιακών συσκευών,
  • η εξέταση εργαζομένων στο Υπουργείο.

Το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε υποβλήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σε συνέχεια του πορίσματος που εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία, σύμφωνα με το οποίο δεν προκύπτει καμία διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών, το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου επισημαίνει τα εξής:

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας ότι δεν υπήρξε απολύτως καμία διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών, αφήνει πολιτικά και ηθικά έκθετους όλους όσοι, χωρίς να περιμένουν τα αποτελέσματα των ερευνών των αρμόδιων αρχών, έσπευσαν να μιλήσουν για παραβίαση συστημάτων και κλοπή σημαντικών εγγράφων, ζητώντας ακόμα και την παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.

Το ΥΠΕΣ είχε εξαρχής μιλήσει για «φερόμενη» διάρρηξη, αναμένοντας την ολοκλήρωση των ερευνών των αρμόδιων αρχών και ενώ τα πρώτα πορίσματα ερευνών του ίδιου του Υπουργείου Εσωτερικών δεν είχαν δείξει οποιοδήποτε στοιχείο παρείσφρησης στα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου. Από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ προκύπτει εν τέλει ότι «ουδέποτε πραγματοποιήθηκε διάρρηξη σε γραφείο του Υπουργείου Εσωτερικών ή παραβίαση σε αρχεία ηλεκτρονικών υπολογιστών».

Αναμένουμε από τους κυρίους Κασσελάκη, Ανδρουλάκη, Κατρίνη και τις κυρίες Πούλου και Λιακούλη, να ανακαλέσουν γιατί προσπάθησαν να εργαλειοποιήσουν ευαίσθητα θέματα για κομματικά οφέλη δίχως καν να περιμένουν τα πορίσματα των αρμόδιων αρχών και γιατί προσπάθησαν να δημιουργήσουν αμφιβολίες για τις εκλογικές διαδικασίες που εδώ και 50 χρόνια διεξάγονται με άψογο τρόπο στη χώρα μας.

ΕΛ.ΑΣ.: Ουδέποτε πραγματοποιήθηκε διάρρηξη ή παραβίαση σε ηλεκτρονικά αρχεία

Στο πόρισμα πως δεν συνέβη «διάρρηξη ή παραβίαση σε αρχεία ηλεκτρονικών υπολογιστών» στο υπουργείο Εσωτερικών κατέληξε η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ολοκληρώθηκε η έρευνα για καταγγελλόμενη διάρρηξη σε γραφείο του Υπουργείου Εσωτερικών

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών ολοκληρώθηκε προανακριτική έρευνα, από την οποία προέκυψε ότι ουδέποτε πραγματοποιήθηκε διάρρηξη σε γραφείο του Υπουργείου Εσωτερικών ή παραβίαση σε αρχεία ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Για την εξαγωγή του συμπεράσματος, αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν συνδυαστικά προανακριτικά και ερευνητικά δεδομένα και συγκεκριμένα:

  • η εξερεύνηση και εξέταση του χώρου από συνεργεία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών,
  • η εξέταση και ανάλυση ψηφιακών συσκευών,
  • η εξέταση εργαζομένων στο Υπουργείο.
  • Το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε υποβλήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Τι είχε προηγηθεί

Αρχικά, υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου στις 27/04, «κατά τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 26 Απριλίου υπήρξε καταγγελία η οποία αφορά σε φερόμενη διάρρηξη στο γραφείο του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εκλογών το οποίο εδρεύει επί της οδού Ευαγγελιστρίας. Η είσοδος στο συγκεκριμένο κτήριο φυλάσσεται από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, ενώ κατά την είσοδο των επισκεπτών πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.

Αμέσως εκλήθη η Αστυνομία προκειμένου να διερευνήσει τα πραγματικά περιστατικά. Από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών ενεργοποιήθηκαν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα, σε επίπεδο ασφάλειας δικτύων, ηλεκτρονικών μέσων και ελέγχων από το Τμήμα Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου, και δεν έχει προκύψει έως τώρα κάποιο στοιχείο»

«Σκηνοθετημένη» η διάρρηξη

Στις 7 Μαΐου οι  αρχές αποφάνθηκαν πως πρόκειται για «σκηνοθετημένη» διάρρηξη καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Ελληνικής Αστυνομίας, δεν βρέθηκαν αποτυπώματα και DNA στον χώρο.

Τα ευρήματα της ΕΛ.ΑΣ.

Από την έρευνα της σήμανσης δεν βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα και γενετικό υλικό σεσημασμένων ατόμων στον χώρο που έγινε η διάρρηξη, ενώ από την έρευνα του Τμήματος Ψηφιακών Πειστηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας δεν προέκυψε αλλοίωση των αρχείων του ηλεκτρονικού υπολογιστή που βρισκόταν στο γραφείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΡΤΝews, δεν έγινε καν προσπάθεια να παραβιάσουν τους κωδικούς του ηλεκτρονικού υπολογιστή για να κλέψουν ή για να σβήσουν αρχεία.

Στην πόρτα που παραβιάστηκε βρέθηκαν τα αποτυπώματα ενός εργαζόμενου, ο οποίος έχει μπει στο μικροσκόπιο των ερευνών της Ασφάλειας. Επίσης, οι υπάλληλοι διπλανών γραφείων του υπουργείου Εσωτερικών, κατέθεσαν ότι δεν αντιλήφθηκαν το παραμικρό και δεν άκουσαν θόρυβο από την παραβίαση της πόρτας.

Από το αρχείο που κρατάει ο σεκιούριτι δεν προέκυψε να υπήρχε επισκέπτης εκείνη την ημέρα και τις επίμαχες ώρες που κατήγγειλε ο διευθυντής πως έγινε η διάρρηξη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments