Γεωπολιτικά

Ή εμείς ή τα τέρατα της Χαμάς, λέει ο Νετανιάχου – Σφοδρές μάχες σε Ράφα και Τζαμπάλια

Ή εμείς ή τα τέρατα της Χαμάς, λέει ο Νετανιάχου – Σφοδρές μάχες σε Ράφα και Τζαμπάλια

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu speaks at a ceremony for fallen soldiers of Israel's wars at the Yad Lebanim House on the eve of Memorial Day, in Jerusalem, April 13, 2021. Debbie Hill/Pool via REUTERS

- Οι ΗΠΑ επισήμαναν και πάλι στο Ισραήλ ότι μια εισβολή πλήρους κλίμακας στη Ράφα δεν θα εξαλείψει τη Χαμάς - Εντολή εκκένωσης στο νοσοκομείο του Κουβέιτ

Περίπου 360.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα υπό τον φόβο της εισβολής πλήρους κλίμακας από το Ισραήλ, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, UNRWA. Στην περιοχή διεξάγονται σφοδρές μάχες των IDF με Παλαιστίνιους μαχητές.

Την ίδια ώρα ο ισραηλινός στρατός επιστρέφει στη βόρεια Γάζα, σε περιοχές όπου είχε ανακοινώσει ότι είχε διαλύσει τη Χαμάς, με αυτόπτες μάρτυρες να κάνουν λόγο για τανκς στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια, καθώς και στις γειτονιές Σάμπρα και Ζεϊτούν.

Η Αίγυπτος επισήμως ανακοίνωσε ότι θα συμμετέχει στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο, στην οποία το Ισραήλ κατηγορείται για γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας.

Ισραηλινοί υπουργοί αποδοκιμάστηκαν στις τελετές για την Ημέρα Μνήμης.

Η Ναντίν Αμπντουλατίφ, μια 13χρονη Παλαιστίνια, μίλησε στον Τάρεκ Αμπού Αζούμ του Al Jazeera στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στη Λωρίδα της Γάζας, αφού αναγκάστηκε να φύγει από τη Ράφα.

Η 13χρονη είπε ότι έχει εκτοπιστεί από «πολλά μέρη», μεταξύ των οποίων η Νουσεϊράτ, η Γάζα και η Ράφα – μια εμπειρία που την έχει αφήσει τραυματισμένη.

«Η εμπειρία μου από τη Ράφα στην Ντέιρ ελ Μπαλάχ ήταν απολύτως τρομακτική», είπε.

Η Ναντίν είπε ότι η εύρεση αυτοκινήτου ήταν δύσκολη και δαπανηρή και η ομάδα με την οποία ταξίδευε αναγκάστηκε να χωριστεί σε δύο τμήματα και να ταξιδέψει σε διαφορετικές ώρες.

Είπε ότι δέκα άτομα ήταν στοιβαγμένα στο αυτοκίνητο μαζί με τις λίγες αποσκευές που χωρούσαν.

«Κανένα παιδί δεν πρέπει να το βιώσει ή να το δει αυτό», είπε.

«Δεν βλέπω μέλλον στην Παλαιστίνη αν αυτό συνεχιστεί… Αυτό πρέπει να σταματήσει», τόνισε.

«Πού είναι τα χαρτιά που είχαν υπογραφεί από όλες τις χώρες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πού πήγαν αυτά;», αναρωτήθηκε.

14:51 Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην ολονύκτια διαμαρτυρία Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας «για να σταματήσει η σφαγή του παλαιστινιακού λαού» Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας θα παρευρεθεί απόψε στις 21:00 η ώρα στα Προπύλαια, στην ολονύκτια διαμαρτυρία που διοργανώνουν Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας και θα συμμετέχουν εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς, «για να σταματήσει η σφαγή του παλαιστινιακού λαού».

14:42 Η έλλειψη ρεύματος στα νοσοκομεία της Γάζας θα ήταν «θανατική καταδίκη» για τους ασθενείς

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, το υπουργείο Υγείας της Γάζας προειδοποίησε ότι αν δεν παρασχεθούν περισσότερα καύσιμα στα νοσοκομεία, το σύστημα υγείας του θύλακα θα μπορούσε να καταρρεύσει μέσα σε λίγες ώρες.

Ο Τζουνάιντ Σουλτάν, ένας αγγειοχειρουργός που πέρασε χρόνο εθελοντικά στη Ράφα, λέει ότι η απώλεια ρεύματος στα νοσοκομεία είναι «θανατική καταδίκη» για τους ασθενείς.

«Τα αποθέματα εξαντλούνται λίγο πολύ σήμερα και αν δεν τους παρασχεθούν καύσιμα, τότε ουσιαστικά θα μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό», δήλωσε ο Σουλτάν στο Al Jazeera.

«Κανένα από τα χειρουργεία των νοσοκομείων δεν θα μπορεί να λειτουργήσει», εξήγησε.

«Αν δεν έρθουν αυτά τα καύσιμα, αυτό θα είναι θανατική καταδίκη όχι μόνο για 100, αλλά για χιλιάδες ασθενείς», πρόσθεσε.

Ο Σουλτάν δήλωσε ότι μια βασική ανησυχία είναι ότι οι ασθενείς δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση σε μηχανήματα αιμοκάθαρσης, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί θα μπορούσαν να πεθάνουν μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες.

«Το πρόβλημα είναι ότι κανονικά στον σύγχρονο κόσμο, όταν σταματάς την αιμοκάθαρση σε κάποιον, ουσιαστικά το ανακοινώνεις καθώς πρόκειται να προχωρήσει σε παρηγορητική θεραπεία», είπε.

«Χρειάζονται όλο το παρηγορητικό μέρος μιας θεραπείας, ώστε να χρειάζονται όλα τα παυσίπονα και όλα τα φάρμακα υποστήριξης για να διατηρηθούν άνετα, ώστε να πεθάνουν άνετα», εξήγησε ο ίδιος.

«Επομένως, πρόκειται για μια πολύ πολύ κακή κατάσταση», ανέφερε ο Σουλτάν.

Το Ιράν είναι διατεθειμένο να διεξαγάγει απευθείας συνομιλίες με τις ΗΠΑ και θα μπορούσε να αλλάξει πορεία όσον αφορά την πολιτική του έναντι της χώρας που θεωρεί τον κυριότερο εχθρό του.

«Οι Αμερικανοί χαρακτηρίζουν τη διπλωματία την καλύτερη επιλογή (…) Είμαστε της ίδιας άποψης και επίσης είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε σε διαπραγματεύσεις», δήλωσε χθες Κυριακή ο Καμάλ Χαραζί, σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας Αλί Χαμενεΐ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Σύμφωνα με τον κ. Χαραζί, το Ιράν θα μπορούσε να ξαναρχίσει διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας, η διεθνής συμφωνία για το οποίο υπονομεύτηκε σε καθοριστικό βαθμό όταν ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τη χώρα του από αυτήν.

«Θα μπορούσαμε επίσης να συζητήσουμε» το ενδεχόμενο η Μέση Ανατολή να μετατραπεί σε περιφέρεια «απαλλαγμένη από τα πυρηνικά», ανέφερε ακόμη ο σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη και άλλοτε υπουργός Εξωτερικών (1997-2005).

Η συντηρητική κυβέρνηση του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί μέχρι τώρα απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε απευθείας επαφή με τις ΗΠΑ.

Οι επαφές της Τεχεράνης και της Ουάσιγκτον είναι αποκλειστικά έμμεσες, γίνονται μέσω τρίτων χωρών, όπως το Κατάρ ή το Ομάν, ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δυο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις.

Αν εφαρμοζόταν η ιδέα που πρότεινε ο κ. Χαραζί, θα επρόκειτο για μείζονα αλλαγή πολιτικής της Τεχεράνης, ωστόσο ουδείς κυβερνητικός αξιωματούχος, ούτε στο Ιράν, ούτε στις ΗΠΑ, έχει πει οτιδήποτε σχετικά με το σενάριο αυτό.

Μόλις την Πέμπτη, ο κ. Χαραζί απείλησε τόσο τις ΗΠΑ, όσο και το Ισραήλ πως η Ισλαμική Δημοκρατία θα μπορούσε να αναθεωρήσει το δόγμα της όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα. Παρότι χθες το επανέλαβε, συμπλήρωσε ότι το Ιράν συνεχίζει να μη θέλει ούτε να αποκτήσει, ούτε να χρησιμοποιήσει ποτέ πυρηνικά όπλα.

14:23 Πολλές οικογένειες στρατιωτών αποχώρησαν από την τελετή της Ημέρα Μνήμης όταν ο Νετανιάχου ξεκίνησε την ομιλία του Οι αποδοκιμασίες στις τελετές για την Ημέρα Μνήμης στο Ισραήλ δεν αφορούσαν μόνο τους υπουργούς της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά και τον ίδιο.

Πολλές οικογένειες άρχισαν να εγκαταλείπουν το νεκροταφείο του Όρους Χερζλ στη Δυτική Ιερουσαλήμ όταν ο Νετανιάχου ξεκίνησε την ομιλία του τη Δευτέρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments