Διεθνή

Αμετακίνητη η πρόεδρος της Β. Μακεδονίας: “Έχω το δικαίωμα να χρησιμοποιώ το όνομα” [vid]

Αμετακίνητη η πρόεδρος της Β. Μακεδονίας: “Έχω το δικαίωμα να χρησιμοποιώ το όνομα” [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Όπως αναφέρει πρόκειται για πράξη προσωπικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού

Όπως αναφέρει πρόκειται για πράξη προσωπικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού

Επιμένει στις προκλήσεις η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα. Η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας παρά τη σωρεία αντιδράσεων που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και την Αθήνα και την Κομισιόν εμμένει στα περί «Μακεδονίας».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Γραφείου Τύπου της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα «στις δημόσιες εμφανίσεις της έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, ως πράξη προσωπικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού, σεβόμενη τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές».

Στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι «η Γκαρντόνα Σιλιάνοφσκα θα τηρήσει την επίσημη εφαρμογή του συνταγματικού ονόματος». Και τονίζεται ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, η ορκωμοσία υπογράφηκε, χρησιμοποιώντας τη συνταγματική ονομασία.

Υπενθυμίζεται ότι συνεχίζει να προκαλεί σωρεία αντιδράσεων η αμετανόητη στάση της προέδρου της Βόρειας ΜακεδονίαςΓκορντάνα Σιλιάνοφσκα, στον απόηχο της στάσης που τήρησε στην ορκωμοσία της την Κυριακή 12/05, όταν και ορκίστηκε στο όνομα της «Μακεδονίας», αντίθετα με ό,τι προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών

Στην άνευ προηγουμένου πρόκληση έδωσε ηχηρή απάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ άμεση ήταν η αντίδραση και της Βουλγαρίας, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζεται το γεγονός πως «πυρά» σε βάρος της η κ. Σιλιάνοφσκα συγκεντρώνει τόσο από το Υπουργείο Εξωτερικών όσο και από τον προσωρινό υπουργό Δικαιοσύνης της Βόρειας Μακεδονίας, που έκανε λόγο για «άκυρη ορκωμοσία».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments