Διεθνή

Γερμανία: Ο Πιστόριους χρησιμοποιεί το ταξίδι στις ΗΠΑ για περισσότερες αμυντικές δαπάνες

Γερμανία: Ο Πιστόριους χρησιμοποιεί το ταξίδι στις ΗΠΑ για περισσότερες αμυντικές δαπάνες

Πηγή Φωτογραφίας: .atlanticcouncil.org

Καθώς ο υπουργός Άμυνας προσπαθούσε να διαβεβαιώσει τους Αμερικανούς ηγέτες ότι η Γερμανία μπορεί να υπερασπιστεί την Ευρώπη, η κυβέρνηση συνασπισμού του διαπληκτίστηκε για το πώς θα πληρώσει.

Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους προσπάθησε να πείσει τους Αμερικανούς ηγέτες ότι η Γερμανία κάνει καλό στο Zeitenwende, την υπόσχεση της χώρας να ενισχύσει ριζικά τον στρατό της μετά την ευρεία εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η Γερμανία κάνει την εθνική και τη συλλογική άμυνα προτεραιότητά της, κάτι που είναι για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε ο Πιστόριους σε πλήθος στη Σχολή Προηγμένων Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Όμως, καθώς ο Πιστόριους προσπαθούσε να επισημάνει τη γερμανική αποφασιστικότητα σε ζητήματα άμυνας, άνοιξε ένα πιο πεζό ερώτημα που διχάζει τη συχνά διχαστική κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας στο εσωτερικό: Πώς θα το πληρώσει η Γερμανία;

Ο Πιστόριους έχει περιορισμένο οικονομικό περιθώριο για να επενδύσει στον στρατό της Γερμανίας για να τον κάνει «κατάλληλο για πόλεμο», όπως το έθεσε πρόσφατα. Αυτό οφείλεται στο λεγόμενο «φρένο χρέους» της Γερμανίας, το οποίο περιορίζει το ομοσπονδιακό έλλειμμα στο 0,35 τοις εκατό του ΑΕΠ, εκτός από περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Ο Πιστόριους, ένας σοσιαλδημοκράτης, έκανε εκστρατεία για την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από αυτούς τους κανόνες δαπανών τις τελευταίες εβδομάδες – μια στάση που διπλασίασε στο ταξίδι του στις ΗΠΑ. «Οι δαπάνες για την άμυνα και την πολιτική προστασία δεν πρέπει να περιλαμβάνονται» στους κανόνες πέδησης του χρέους, είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντερ, ο ηγέτης του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP) που ανανεώνει τις προσπάθειες να αυτοχαρακτηριστεί ως το δημοσιονομικό γεράκι της κυβέρνησης, αντεπιτέθηκε στον Πιστόριους, υποστηρίζοντας ότι η αύξηση του χρέους για τη χρηματοδότηση αμυντικών δαπανών δεν είναι η απάντηση.

«Δυστυχώς, ο κ. Πιστόριους ξεχωρίζει μόνο την επιλογή δημιουργίας ασφάλειας μέσω του χρέους», είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου. «Έτσι οι πολίτες θα επιβαρύνονται με όλο και πιο μόνιμα επιβαρύνσεις τόκων», πρόσθεσε. «Ο καλύτερος τρόπος είναι να ανακατανείμουμε χρήματα στον μεγάλο κρατικό μας προϋπολογισμό και να κινητοποιήσουμε την οικονομία».

Ο συνασπισμός διαφωνεί για το πώς να χρηματοδοτήσει τις αμυντικές δαπάνες αφήνει ανοιχτό το ερώτημα πώς θα πληρώσει η Γερμανία για την υποσχεθείσα στρατιωτική επέκταση. Αυτό το ερώτημα γίνεται πιο επείγον τώρα που ένα ειδικό ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθεί το 2022 για την ενίσχυση του στρατού της Γερμανίας προβλέπεται ήδη να τελειώσει μέχρι το 2028, σύμφωνα με την εκτίμηση του ίδιου του Πιστόριους.

Σύμφωνα με τον υπολογισμό του Πιστόριους, η Γερμανία θα χρειαστεί να δαπανήσει περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ τον επόμενο χρόνο για να διατηρήσει τις αμυντικές της δεσμεύσεις και να εκπληρώσει τον στόχο αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ τουλάχιστον 2 τοις εκατό του ΑΕΠ. Αυτή είναι η πρώτη χρονιά που η Γερμανία προβλέπεται να επιτύχει αυτόν τον στόχο του 2 τοις εκατό και ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να εκπληρώνει τον στόχο κάθε χρόνο στο μέλλον.

Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι πολλοί Γερμανοί συμφωνούν με την έκκληση του Πιστόριους για περισσότερες αμυντικές δαπάνες. Ο Πιστόριους κατατάσσεται σταθερά ως ένας από τους πιο συμπαθείς πολιτικούς της Γερμανίας και, σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση, το 70 τοις εκατό των Γερμανών υποστηρίζει περισσότερες δαπάνες για τον γερμανικό στρατό, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει περικοπές σε άλλα μέρη του προϋπολογισμού.

Ενώ παραμένει ασαφές πώς θα πληρώσει η Γερμανία για τις αμυντικές της δεσμεύσεις, ο Πιστόριους πέρασε μεγάλο μέρος του χρόνου του στις ΗΠΑ προσπαθώντας να διαβεβαιώσει τους Αμερικανούς ηγέτες ότι η Γερμανία είναι στο ύψος του έργου.

Οι Γερμανοί ηγέτες, είπε στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, «έχουν επίγνωση ότι οι πόροι και η προσοχή της Αμερικής δεν μπορούν και δεν θα επικεντρωθούν στην Ευρώπη» στο μέλλον. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, το Βερολίνο αναλαμβάνει «περισσότερη ευθύνη για την ασφάλεια» της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments