Οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: Τέλος χρόνου 15 Μαΐου για επιδοτήσεις 300 εκατ. – Ευκαιρία για πράσινες επενδύσεις

Ταμείο Ανάκαμψης: Τέλος χρόνου 15 Μαΐου για επιδοτήσεις 300 εκατ. – Ευκαιρία για πράσινες επενδύσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Τρία προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα μοιράσουν σε επιχειρήσεις όλων τον κλάδων περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ, για δράσεις που συνδέονται με την εξοικονόμηση ενέργειας και λήγουν μες στην εβδομάδα

Τρία προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα μοιράσουν σε επιχειρήσεις όλων τον κλάδων περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ, για δράσεις που συνδέονται με την εξοικονόμηση ενέργειας και λήγουν μες στην εβδομάδα

Μια σειρά από σημαντικά προγράμματα επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης για τις μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις λήγουν αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του «Ελλάδα 2.0».

Τρία προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα μοιράσουν σε επιχειρήσεις όλων τον κλάδων περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ, για δράσεις που συνδέονται με την εξοικονόμηση ενέργειας και λήγουν μες στην εβδομάδα. Λίγο αργότερα λήγουν δύο ακόμα παρεμβάσεις του ΕΣΠΑ που χρηματοδοτούν επιχειρήσεις στη βόρεια Ελλάδα.

Ειδικότερα στις 15 Μαΐου λήγουν οι προθεσμίες για υποβολές αιτήσεων στα προγράμματα:

«Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» το οποίο επιδοτεί αγρότες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Πρόκειται μάλιστα όπως έχει γράψει το insider.gr για ένα πρόγραμμα που έχει συγκεντρώσει σημαντικό ενδιαφέρον. Με την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων, η κατάταξή τους θα γίνει με βάση δύο ομάδες προτεραιότητες και έως την κάλυψη του συνολικού προϋπολογισμού. Στην Α’ ομάδα προτεραιότητας θα περιληφθούν οι αιτήσεις για φωτοβολταϊκά έως και 10,8kW, και στη Β΄ομάδα για ηλιακά συστήματα πάνω από 10,8kW και έως 50kW. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 30 εκατ. ευρώ.

«Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα» (Εξοικονομώ – Επιχειρώ) προϋπολογισμού 176,75 εκατ. ευρώ το οποίο επιδοτεί την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και μη κτιριακών εγκαταστάσεων υφιστάμενων επιχειρήσεων στους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών, της εστίασης, της παραγωγής αρτοσκευασμάτων και γλυκισμάτων, καθώς και του τουρισμού με δυναμικότητα που δεν υπερβαίνει τις 200 κλίνες. Οι επιδοτήσεις καλύπτουν ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων, ηλεκτρικά οχήματα διανομής κλπ.

«Εξοικονομώ-Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις» προϋπολογισμού 105,6 εκατ. ευρώ που επιδοτεί υφιστάμενες επιχειρήσεις για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης όπως η εγκατάσταση συστημάτων θέρμανσης με αντλίες θερμότητας, τα ηλιακά συστήματα θέρμανσης, οι έξυπνες συσκευές μέτρησης ενέργειας και λοιπές που σχετίζονται με εξοικονόμηση ενέργειας. Επιπλέον, καλύπτεται το κόστος που συνδέεται με υπηρεσίες, όπως είναι: η μεταφορά, η εγκατάσταση, η διαμόρφωση του νέου εξοπλισμού και ο ενεργειακός έλεγχος.

Οι επόμενες προθεσμίες

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες λήγουν και οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων και για τα δύο παρακάτω προγράμματα του ΕΣΠΑ:

Στις 22 Μαΐου λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Μετάβαση στην καινοτομική, εξωστρεφή και έξυπνη εξειδίκευση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα επιδοτεί επενδυτικά σχέδια ύψους από 60.000 έως 400.000 ευρώ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ανάπτυξη και διάχυση νέων τεχνολογιών, τον τεχνολογικό τους μετασχηματισμό, την μεγέθυνση (scale up), την εξωστρέφεια (έμφαση τόσο στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίες – GVC, όσο και στην προώθηση προϊόντων υψηλής τεχνολογικής αξίας) και την προώθηση της διττής μετάβασης, δηλαδή του ψηφιακού μετασχηματισμού και της κυκλικής οικονομίας.

Λίγο αργότερα στις 6 Ιουνίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στη δράση «Ενίσχυση υφιστάμενων μεταποιητικών επιχειρήσεων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης» προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο της δράσης ενισχύονται επενδυτικά σχέδια ύψους από 50.000 έως 1 εκατ. ευρώ με ποσοστό ενίσχυσης που φτάνει και το 100% του προϋπολογισμού. H δράση αφορά στην ενίσχυση υφιστάμενων μεταποιητικών μικρών, πολύ μικρών και μεσαίων (ΜμΕ) επιχειρήσεων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προκειμένου να υλοποιήσουν επεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής τους απόδοσης, όπως θεμελιώδη αναβάθμιση-αντικατάσταση ενεργοβόρων μηχανών και γραμμών παραγωγής.

Πηγή: insider.gr//Κώστας Κετσιετζής

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments