Policy Briefs

Ευρωεκλογές 2024: Κάλεσμα στις κάλπες από τους προέδρους Ιταλίας, Γερμανίας και Αυστρίας

Ευρωεκλογές 2024: Κάλεσμα στις κάλπες από τους προέδρους Ιταλίας, Γερμανίας και Αυστρίας

Πηγή Φωτογραφίας: ec.europa.eu

Οι τρεις πρόεδροι κάνουν λόγο για μια πολύ κρίσιμη χρονιά για την Ευρώπη, τον κόσμο και τη Δημοκρατία

Σέρτζιο Ματαρέλα, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ και Αλεξάντερ Φαν Ντε Μπέλεν εξέδωσαν κοινή δήλωση καλώντας τους πολίτες της Ευρώπης να μην απέχουν από τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου που τις χαρακτηρίζουν κρίσιμες για όλο τον κόσμο και όχι μόνο για την Ευρώπη.

Αναλυτικά η δήλωση

«Το 2024 θα διεξαχθούν εκλογές σε χώρες που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού. Θα είναι μια κρίσιμη χρονιά για τη δημοκρατία στην Ευρώπη και σε πολλά μέρη του κόσμου. Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια αποφασιστική χρονιά για τη χάραξη ενός οδικού χάρτη για τις επόμενες δεκαετίες.

Περισσότεροι από τετρακόσια εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να επιλέξουν τους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναθέτοντας τους την οικοδόμηση της μελλοντικής μας Ευρώπης. Πρέπει να σκεφτούμε από κοινού ποιες μελλοντικές προοπτικές θέλουμε να εγγυηθούμε και πώς σκοπεύουμε να αντιμετωπίσουμε τις ευρείες προκλήσεις που μας περιμένουν.

Με την ιδιότητά μας ως Προέδρων της Δημοκρατίας, καλούμε τους πολίτες μας να συμμετάσχουν σε αυτή την απόφαση πηγαίνοντας να ψηφίσουν!

Βλέπουμε ότι οι θεμελιώδεις αξίες –οι αξίες μας– του πλουραλισμού, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου αμφισβητούνται, αν όχι απειλούνται ανοιχτά, σε όλο τον κόσμο. Το διακύβευμα εδώ δεν είναι άλλο από τα θεμέλια της δημοκρατικής μας τάξης. Μια τάξη με την οποία οι κυβερνήσεις λογοδοτούν σε έναν ενημερωμένο πολίτη, όπου ισχυροί θεσμοί εγγυώνται τα δικαιώματα όλων, ειδικά των μειονοτήτων, και στην οποία η πολιτική είναι μια διαδικασία που αναζητά λύσεις μέσα από μια ζωντανή, αν και πολιτισμένη συζήτηση.

Οι τρεις χώρες μας γνωρίζουν ότι το γεγονός της επίτευξης της δημοκρατίας δεν το εγγυάται. Γνωρίζουμε ότι η ελευθερία και η δημοκρατία πρέπει να υποστηριχθούν και να εδραιωθούν, και ότι η αντιπαράθεση μεταξύ ακραίων εθνικισμών προκαλεί πόλεμο. Η ιστορία μας διδάσκει ότι όπου η δημοκρατία αποτυγχάνει, η ανθρωπότητα και η πολιτική λογική καταπνίγονται.

Με την ιδιότητά μας ως προέδρων φιλελεύθερων δημοκρατιών, έχουμε την τιμή να εκπροσωπούμε τις διαφορετικές κοινωνίες μας με τις πολλαπλές απόψεις και πολιτισμούς τους. Ως πρόεδροι, γνωρίζουμε ότι το να εκπροσωπείς τις εν λόγω κοινωνίες σημαίνει να ακούς πολλές φωνές και να ενώνεις πολλές απόψεις. Είναι επομένως απαραίτητο να υπερασπιστούμε τους δημοκρατικούς θεσμούς και αξίες, τις εγγυήσεις της ελευθερίας, την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, τον ρόλο των δημοκρατικών πολιτικών αντιπολιτεύσεων, τη διάκριση των εξουσιών, την αξία των ορίων στην άσκηση εξουσίας.

Η φιλελεύθερη δημοκρατική τάξη μας είναι βαθιά συνυφασμένη με την ενοποίηση της Ευρώπης: αγκυροβολώντας σε μια ευρωπαϊκή κοινότητα αξιών και νομικών κανόνων, παρουσιάσαμε στον κόσμο μια συνύπαρξη που βασίζεται στη δημοκρατική τάξη και την ειρήνη.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι όσοι αμφισβητούν τις βασικές δημοκρατικές αρχές αμφισβητούν και το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Ξεχνούν ότι σε έναν κόσμο όπου τα αυταρχικά συστήματα βρίσκονται σε άνοδο, οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες πρέπει να είναι πραγματικά ενωμένες. Μόνο σε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουμε επαρκή βαρύτητα για να υπερασπιστούμε την ελευθερία μας και τη δημοκρατία μας σε έναν κόσμο που είναι όλο και πιο επισφαλής, να εργαστούμε για μια παγκόσμια τάξη που χαρακτηρίζεται από ελευθερία, αξιοπρέπεια κάθε ατόμου, σεβασμό για κάθε κράτος και για το διεθνές δίκαιο .

Μια Ενωμένη Ευρώπη είναι αδιανόητη χωρίς δημοκρατία και η ευρωπαϊκή δημοκρατία χρειάζεται δημοκράτες σε όλη την Ευρώπη: πολίτες που βλέπουν τη δημοκρατική ελευθερία ως δικό τους σκοπό να υποστηρίξουν.

Η ψήφος στις εκλογές είναι ένας απλός αλλά ισχυρός τρόπος επιβεβαίωσης και εδραίωσης αυτού του μοντέλου.

Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι πολλοί συμπολίτες μας εργάζονται σκληρά καθημερινά για να ενισχύσουν και να υπερασπιστούν τον δημοκρατικό ιστό που μας ενώνει. Χρησιμοποιούν εθελοντικά τον χρόνο και τις ενέργειές τους για να βοηθήσουν τους λιγότερο τυχερούς, αναλαμβάνοντας ευθύνες μέσα σε ενώσεις, κοινότητες και στην πολιτική.

Οι δημοκρατίες μας είναι ισχυρές γιατί έχουν την υποστήριξη αφοσιωμένων πολιτών. Αυτό τους κάνει να διαφέρουν ριζικά από τα καθεστώτα που καταπιέζουν τους πολίτες τους, σπέρνοντας φόβο στις κοινωνίες τους και απειλώντας τους γείτονές τους.

Οι επικείμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα προσφέρουν την ευκαιρία να εκλεγούν αντιπρόσωποι που είναι αφοσιωμένοι στην εξεύρεση εποικοδομητικών λύσεων και στην αποδοχή της πολυπλοκότητας του δημοκρατικού συστήματος. Εκμεταλλευόμαστε αυτή την ευκαιρία όταν ασκούμε αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα.

Με τη συμμετοχή στις εκλογές υποστηρίζουμε τους φιλελεύθερους θεσμούς, το κράτος δικαίου, τις ιδρυτικές μας αξίες και τις κοινές μας ελευθερίες.

Είμαστε πραγματικά «ενωμένοι στην ποικιλομορφία», εντός των χωρών μας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να ζούμε στην πιο ευημερούσα και ειρηνική Ευρώπη που έχει γίνει ποτέ γνωστός μέχρι τώρα. Είναι μια μεγάλη κληρονομιά που αξίζει τον κόπο να υπερασπιστούμε και να την αναπτύξουμε ασκώντας το δημοκρατικό μας δικαίωμα ψήφου»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments