Πολιτική

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Διαφωνία για μειονότητα στη Θράκη και τη Μονή της Χώρας – Αντιπαράθεση για τη Χαμάς

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Διαφωνία για μειονότητα στη Θράκη και τη Μονή της Χώρας – Αντιπαράθεση για τη Χαμάς

Πηγή Φωτογραφίας: Screenshot ΕΡΤ//Δείτε Live τις δηλώσεις Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα [vid]

Όλα όσα είπαν οι δύο ηγέτες

Συμφωνήσαν ότι διαφωνούν κατά τη συνέντευξη μετά την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, στην Άγκυρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν έκανε λόγο για ειλικρινή και εποικοδομητική συνομιλία με τον πρωθυπουργό, αλλά αποκάλεσε τουρκική την μουσουλμανική μειονότητα. Διαφώνησαν επίσης για το Ισραήλ και τη Χαμάς.

«Εργαζόμαστε με στόχο αν ανεβάσουμε στα 10δις δολάρια το μεταξύ μας εμπόριο», είπε ακόμη. «Να λύσουμε τα προβλήματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε ο Ερντογάν και τόνισε ότι ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης ήταν το κουρδικό και το Κυπριακό.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

“Μόλις είχαμε μια στενής κλίμακας, εξαιρετικά παραγωγική, ειλικρινή και εποικοδομητική συνάντηση με τον αξιότιμο πρωθυπουργό. Κατά τις συναντήσεις μας, εξετάσαμε διεξοδικά τα θέματα της διμερούς ατζέντας μας. Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση του στόχου της αύξησης του διμερούς μας εμπορίου, που ήταν 6 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια».

“Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας, συζητήσαμε τουρκοελληνικά ζητήματα. Η καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η FETO, το PKK και το DAESH ήταν επίσης στην κορυφή της ατζέντας μας. Η ενότητά μας κατανόησης με την Ελλάδα για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας ενισχύεται.

Είναι σημαντικό να βρεθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό με βάση τα δεδομένα στο νησί. Ένα τέτοιο βήμα θα ενισχύσει τη σταθερότητα και την ειρήνη της περιοχής μας.”

Τι ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε αρχικά: «Οι δύο γείτονες μπορούμε να καθιερώσουμε την κατανόηση ως κανονικότητά όχι ως εξαίρεση».

Είπε πως και οι δύο χώρες έχουν πιεστεί από μεταναστευτικά κύματα για αυτό η Ελλάδα συμφωνεί για την οικονομική βοήθεια από την ΕΕ στην Τουρκία.

Απάντησε για την μουσουλμανικά μειονότητα στη Θράκη, λέγοντας πως ο ορισμός της ως μουσουλμανική ορίζεται από την Συνθήκη της Λωζάνης.

«Η ελληνική μειονότητα εμπλουτίζει την πολιτιστική ζωή της Τουρκίας, αλλά χρειάζεται τη στήριξη της Τουρκίας. Χριστιανοί και μουσουλμάνοι, η Ελλάδα εγγυάται καθεστώς ίσων ευκαιριών».

«Συζητήσαμε την στενοχώρια μας τη δυσαρέσκεια μας για το γεγονός πως η Μονή Χώρας άλλαξέ χαρακτήρα και θα λειτουργήσει ως τέμενος. Αγκούσα αυτά που είπε ο κ. Πρόεδρος, αλλά κατ ελάχιστο είναι πολύ σημαντικό όλοι να απολαμβάνουν αυτό το θρησκευτικό και πολιτιστικό κτίριο».

Μετά ξαναπήρε το λόγο ο κ. Ερντογάν:

«Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική αλλά αντιστασιακή οργάνωση. Είναι βάναυση προσέγγιση αν τη ονομάσουμε τρομοκρατική. Τη θεωρώ οργάνωση που δίνει αγώνα για να προστατεύσει τα εδάφη και το λαό τους. Αν την ονομάσετε τρομοκρατική οργάνωση θα μας λυπούσε. Πάνω από 1000 μέλη της Χαμάς σε νοσοκομεία της χώρας μας»

Τα σημεία των λεγομένων του πρωθυπουργού ήταν αυτά:

-Κάνω την 4η επίσκεψή μου στην Τουρκία τους τελευταίους 10 μήνες. Το περιβάλλον κατανόησης και σχέσης μεταξύ μας αναπτύσσεται συνεχώς με πιο θετικό τρόπο. Δείξαμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον θετικό διάλογο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments