Πολιτική

Είμαστε στην καμπύλη της Μεταπολίτευσης;

Είμαστε στην καμπύλη της Μεταπολίτευσης;

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΣ ΙΔΕΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ Π.τ.Δ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ//ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΜΑΤΟΣ//ΣΥΝΕΡΓΑOKINISSIΤΗΣ//EU

Αποκαλυπτική έρευνα για το τι πιστεύουν οι Έλληνες στη μεταπολιτευτική Ελλάδα.

Mε μια έκπληξη, αλλά και την παρουσίαση μιας πολύ ενδιαφέρουσας έρευνας για το αποτύπωμα της Μεταπολίτευσης, η οποία εφέτος συμπληρώνει 50 χρόνια, ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής το συνέδριο του Κύκλου Ιδεών, του think tank του οποίου ηγείται ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Το συνέδριο διεξάγεται στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», που και αυτό γιορτάζει 150 χρόνια λειτουργίας, και τιτλοφορείται «Η Καμπύλη της Μεταπολίτευσης». Η έκπληξη κατά την έναρξη την οποία επιφύλαξαν οι διοργανωτές ήταν ένα θεατρικό δρώμενο, υπό τον τύπο συνέντευξης του Φωκίωνα Kαπνίδη, δηλαδή του γνωστού θεατρικού σκηνοθέτη και ηθοποιού, Βασίλη Παπαβασιλείου, ο οποίος ανέφερε ότι η Μεταπολίτευση είναι η συμπύκνωση μιας ζωής από ελευθερία και δημοκρατία όπου αναδείχθηκε η επιτυχία των ανθρώπων αλλά κατέρρευσε από τη χρεοκοπία και τα μνημόνια.

Oι συζητήσεις ξεκίνησαν με σχολιασμό από τον κ. Βενιζέλο, πρόεδρο του Κύκλου Ιδεών, μιας αναλυτικής έρευνας της Metron Analysis για το είναι και σηματοδοτεί η Μεταπολίτευση, την οποία παρουσίασαν ο επικεφαλής της, Στράτος Φαναράς και ο πολιτικός αναλυτής, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, ενώ παρενέβησαν οι δημοσιογράφοι Παύλος Τσίμας και Γιώργος Κουβαράς.

Στη παρέμβασή του ο κ. Βενιζέλος επισήμανε πώς από την έρευνα προκύπτει πώς η Μεταπολίτευση σηματοδότησε πέραν από τη θεσμική και δημοκρατική αποκατάσταση στη λειτουργία της χώρας, την αύξηση της κοινωνικής κινητικότητας και ανέλιξης η οποία εκφράστηκε με τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, το 1981 από τη διακυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Eπίσης τόνισε ότι με την οικονομική κρίση, το 2010, αρχίζει η ελληνική κοινωνία να σχηματίζεται ως κοινωνία χαμηλών προσδοκιών με αποτέλεσμα η σημερινή γενιά των 30-40 να αισθάνεται πώς δεν θα ζει καλύτερα από τους γονείς της. «Είναι η γενιά που βρίσκεται αντιμέτωπη με το σύντομο παρελθόν της και το αβέβαιο μέλλον της. Είναι η πιο επισφαλής ηλικιακή κατηγορία», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο στα ευρήματα της έρευνας από τη Μetron Analysis, διαφαίνεται πώς οι επιπτώσεις της κρίσης δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί και η θέση της χώρας υποβιβάζεται σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες.

Παραμένει ο προβληματισμός τι γίνεται μετά την ολοκλήρωση της Μεταπολίτευσης. Εφόσον είναι ενεργός, τότε συνεχίζεται και η Μεταπολίτευση και μαζί της ο διχασμός από την έρευνα όπου το 49% λέει πώς τελείωσε και το 47% πως συνεχίζεται».

Η κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ

Ξεχωριστό πολιτικό ενδιαφέρον είχαν τα ευρήματα για την επιρροή των κομμάτων στον μισό αιώνα της Μεταπολίτευσης. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με την έρευνα ο «μύθος» του ΠΑΣΟΚ σφράγισε με την παρουσία του την περίοδο της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας επιβεβαιώνεται – με εντυπωσιακά μάλιστα ποσοστά: 63% έναντι 24% της ΝΔ.

Aντίστοιχα, ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, ξεχωρίζει, έστω οριακά, στην αξιολόγηση της συνεισφοράς των ηγετών κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης (προφανώς έχουν εξαιρεθεί οι ζώντες πρώην Πρωθυπουργοί).

Pάντως, στα γεγονότα που επηρέασαν την πορεία της χώρας στη Μεταπολίτευση, οι ερωτηθέντες αξιολόγησαν ως πλέον θετικά δύο γεγονότα που έχουν ταυτιστεί με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή: την ένταξη στην ΕΟΚ το 1980 και το δημοψήφισμα του 1974.

Tο συνέδριο ολοκληρώνεται συνεχίζεται τη Δευτέρα με πλούσια πάνελ και μια συζήτηση-έκπληξη με τον τραγουδιστή Μανώλη Μητσιά, ενώ ολοκληρώνεται την Τρίτη το βράδυ με συνομιλία του κ. Βενιζέλου με τον Διονύση Σαββόπουλο και μουσικό φινάλε με τη Μπαλάντα της Μεταπολίτευσης, υπό τον συνθέτη Νίκο Κηπουργό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments