Πολιτική

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Στόχος τα ήρεμα νερά

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Στόχος τα ήρεμα νερά

Πηγή Φωτογραφίας: [365629] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ποια είναι η θεματολογία της συνάντησης των δύο ανδρών.

Η θετική στάση για την συνέχιση της προσπάθειας επαναπροσέγγισης των δύο χωρών που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2023, η διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, αλλά και οι υπαρκτές διαφωνίες και η επιμονή της Τουρκίας στην αναθεωρητική ατζέντα, συνιστούν το πεδίο πάνω στο οποίο θα εξελιχθεί η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στην Άγκυρα. Πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση στο πλαίσιο της διαδικασίας που ξεκίνησε από το περιθώριο της περσινής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Στόχος της είναι να γίνει ένα ακόμη βήμα για την εμπέδωση του θετικού κλίματος που αποτυπώνεται ως τώρα στον σχεδόν μηδενισμό των παραβιάσεων στο Αιγαίο, στην μείωση των μεταναστευτικών ροών, στην διευκόλυνση για την χορήγηση βίζας σε Τούρκους επισκέπτες σε 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στην Διακήρυξη των Αθηνών και στις 15 συμφωνίες που υπογράφηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα, στην βάση της θετικής ατζέντας.

Στην Αθήνα βέβαια δεν έχουν υπέρμετρες προσδοκίες, καθώς γνωρίζουν πως οι διαφωνίες παραμένουν, ενώ δεν περνά απαρατήρητο πως το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα έχει ανεβάσει τους τόνους. Θέματα κυριαρχίας δεν μπορούν να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου σημειώνεται χαρακτηριστικά από την κυβερνητική πλευρά και με σαφήνεια έχουν μπει οι κόκκινες γραμμές της χώρας.

Σε αυτή τη συγκυρία έμφαση δίνεται σε μια σειρά από κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, όπως η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή, οι φυσικές καταστροφές, αλλά και στο πεδίο της οικονομίας.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του σημερινού τετ α τετ αναμένεται να οριστεί το χρονοδιάγραμμα των επόμενων επαφών στον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

«Το λιγότερο που οφείλουμε στον ελληνικό και τον τουρκικό λαό είναι μια περίοδος χωρίς εντάσεις. Ιδιαίτερα σε καιρούς παγκόσμιας αβεβαιότητας, πολλαπλών κρίσεων και αναταραχών στην ευρύτερη περιοχή» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Milliyet.

Όσον αφορά τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο Πέλαγος, έχει επισημανθεί από την Αθήνα ότι πρόκειται για μια καθαρά περιβαλλοντική πρωτοβουλία.

Από τουρκικής πλευράς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Καθημερινή”, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε και πάλι για λύση των προβλημάτων ως πακέτου και είπε ότι όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι μια ενεργειακή πλατφόρμα που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία είναι απίθανο να επιτύχει στην περιοχή, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως είπε, η ανάδειξη του ζητήματος της κυριαρχίας δεν είναι μια κατάσταση που θα βλάψει τον διάλογο και θα εμποδίσει την πρόοδό του. Παράλληλα, πρόσθεσε πως “φυσικά, υπάρχουν θέματα στα οποία διαφωνούμε, αλλά υπάρχουν και πολλά θέματα στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments