Πολιτική

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν για μουσουλμανική μειονότητα και Χαμάς

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν για μουσουλμανική μειονότητα και Χαμάς

Πηγή Φωτογραφίας: [369491] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ, ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Την ανάγκη να κινηθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε μια οδό κανονικότητας, υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως διεφάνη από τις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών στο προεδρικό μέγαρο της Άγκυρας.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκαν στο καλό κλίμα ανάμεσα στις δυο χώρες και στο πνεύμα συνεργασίας, όπως προκύπτει από την Διακήρυξη των Αθηνών ενώ συμφώνησαν πως… διαφωνούν με μια σειρά θέματα όπως η Χαμάς αλλά και η θρησκευτική μειονότητα στη Θράκη.

Είχαμε μία άκρως εποικοδομητική συζήτηση δήλωσε κατά την έναρξη των δηλώσεων του ο Τούρκος πρόεδρος και στη συνέχεια έκανε αναφορά στα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Μητσοτάκη.

Είμαστε προσηλωμένοι στη βούληση να λύσουμε τα προβλήματά μας όπως αυτό καταγράφηκε στην Διακήρυξη των Αθηνών τόνισε και συνέχισε και συμπλήρωσε ότι ο στόχος είναι να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία. «Δεν υπάρχει θέση για τις τρομοκρατικές οργανώσεις στο μέλλον της περιοχής», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι βλεπουμε το θέμα της μειονότητας ως γέφυρα φιλίας των δύο χωρών. Ακόμη ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στη Γάζα, κατηγορώντας το Ισραήλ πως διαπράττει γενοκτονία στην περιοχή.

«Ανοίξαμε ξανά τη Μονή της Χώρας και είναι ανοιχτή προς όλους» υποστήριξε. «Θέλω να ευχαριστήσω τον αξιότιμο κ. πρωθυπουργό για την επίσκεψη. Εύχομαι οι συμφωνίες που υπογράψαμε να έχουν καλά αποτελέσματα για τις χώρες μας», κατέληξε ο κ. Ερντογάν.

«Σας ευχαριστούμε για τη φιλοξενία που μας επιφυλάξατε», ανέφερε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος μίλησε για κανονικότητα που διαμορφώνει μία καθημερινή πραγματικότητα. «Οι δύο γείτονες μπορούμε να καθιερώσουμε την κατανόηση ως κανονικότητα όχι ως εξαίρεση», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

«Πιστεύω ότι είναι μια θετική εξέλιξη σε μία εποχή δύσκολη για την διεθνή ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Θέλω να χαιρετήσω τη δημιουργία του ελληνοτουρκικού επιχειρηματικού φόρουμ» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Απαντώντας στα περί «μειονότητας» που ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι «ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται από τη συνθήκη της Λωζάννης» τόνισε. Πρόσθεσε δε ότι στη Θράκη χριστιανοί και μουσουλμάνοι συμπολίτες μας διαβιούν αρμονικά και πως «θα ήταν ευχής έργο αν την ίδια άνθηση γνώριζε ο διαρκώς συρρικνούμενος ελληνισμός στην Τουρκία».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό είπε ότι η συνεργασία των δύο χωρών είναι πολύ καλή και έκανε λόγο για «άθλιους» διακινητές που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο.

Είχαμε την ευκαιρία με ειλικρίνεια να συζητήσουμε την στεναχώρια και τη δυσαρέσκεια με το γεγονός ότι η Μονή της Χώρας θα λειτουργήσει ως τέμενος. Είναι σημαντικό να μπορούμε να διαφυλάξουμε την ιστορική αξία του μνημείου και να είναι επισκέψιμο απ’ όλους. Αποτελεί ένα σημείο αναφοράς στην ιστορία της ίδιας της Κωνσταντινούπολης.

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση των δύο ηγετών ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:00, ενώ σειρά είχαν οι διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, πριν από τις δηλώσεις στις οποίες προχωρούν αυτήν την ώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments