Πολιτική

Πέτσας: Κακή η Συμφωνία των Πρεσπών

Πέτσας: Κακή η Συμφωνία των Πρεσπών

Πηγή Φωτογραφίας: ] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ "ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024" (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Πέτσας: Σαφής η παραβίασή της από την πρόεδρο της γειτονικής χώρας

Θετική είναι η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία, σύμφωνα με τον κ. Στέλιο Πέτσα.

​Πιο αναλυτικά, παραχωρώντας συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό της ΕΡΤ, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος τόνισε αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, πως «όταν έχουμε ένα περιβάλλον στο οποίο έχουμε κάποιες λεκτικές προκλήσεις ή ενέργειες όπως αυτή με τη Μονή της Χώρας, ο Έλληνας πρωθυπουργός καλά κάνει που πάει στην Άγκυρα. Θα θέσει τα θέματα αυτά στον Τούρκο πρόεδρο. Νομίζω ότι χρειάζονται δυο βασικά πράγματα. Να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια να μην υπάρχει ένταση. Αυτό όμως δε γίνεται ανέξοδα. Αυτό σημαίνει πως η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί ότι δεν θα ακολουθήσει ένα προκλητικό δρόμο στο μέλλον, σε διάφορα επίπεδα. Και το δεύτερο είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μια πρωτοβουλία για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας στη Δύση. Ενδεχομένως να υπάρχει μια ειδική σχέση με την Ε.Ε. Και αυτά τα δύο να είναι ένας οδικός χάρτης πέρα από προσωπικές εξάρσεις για να καθορίσουν τις σχέσεις των δύο κρατών σε μια σχέση καλής γειτονίας. Αυτά τα δύο περιμένω να δω σήμερα. Επίσης, υπάρχουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, υπάρχει η θετική ατζέντα, και αυτά πρέπει να συνεχιστούν. Και φυσικά να συμφωνήσουμε στη συνυπογραφή ενός συνυποσχετικού από τις δύο πλευρές για να πάμε στη Χάγη για να επιλύσουμε τη μόνη διαφορά μας, την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».​

Επίσης, αναφερθείς στη Συμφωνία των Πρεσπών και τις πρόσφατες εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας απάντησε πως «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κακή συμφωνία. Και είναι μια κακή συμφωνία, γιατί αφήνει πολλά κενά, τα οποία εκμεταλλεύεται ο εθνικισμός στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας. Η αναφορά σε Δημοκρατία της Μακεδονίας από την νεοεκλεγείσα πρόεδρο της γειτονικής χώρας μας δημιουργεί πρόβλημα. Έχουμε μια κατάφορη παραβίαση της Συνθήκης. Και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη δημιουργεί ένα ζήτημα, το οποίο πρέπει να εγερθεί. Και σωστά ο Έλληνας πρωθυπουργός το εγείρει, γιατί η διεθνής συμφωνία, όταν επικυρώνεται με βάση το εσωτερικό μας δίκαιο, έχει υπερνομοθετική ισχύ και ο μόνος τρόπος για να μπορέσεις να διεκδικήσεις αυτό που σου αξίζει μετά από μια παραβίαση της συνθήκης είναι το δίκαιο των συνθηκών. Το άρθρο 65 της Σύμβασης της Βιέννης προβλέπει τι πρέπει να κάνεις. Ένα από αυτά είναι να αντιταχθείς στην προφανή παραβίαση. Κι αυτό το νόημα έχει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και η σημερινή τοποθέτηση του Έλληνα Πρωθυπουργού. Περιμένουμε να δούμε – πέραν της νέας Προέδρου – και τη στάση της κυβέρνησης και του νέου πρωθυπουργού. Δικαιώνεται η επιφυλακτικότητα της ελληνικής πλευράς, γιατί είχαμε μια πολιτική διαφωνία όσον αφορά το ζήτημα της κύρωσης των πρωτοκόλλων που συνοδεύουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η στάση της ελληνικής πλευράς, να δούμε αν παραβιάζεται η συμφωνία, είναι μια στάση που δικαιώνεται και περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα».

​Τέλος, κληθείς να τοποθετηθεί σε σχέση με τη χθεσινή επίσκεψη του Έντι Ράμα στην Αθήνα, ο κύριος Πέτσας ανέφερε πως «η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από καμιά επίσκεψη κανενός ξένου ηγέτη, ο οποίος έρχεται να μιλήσει στους ομοεθνείς του. Άλλωστε, και εμείς είμαστε κοντά στους ομογενείς μας, στους Έλληνες της διασποράς. Όσον αφορά το χρονικό σημείο της επίσκεψης, ήταν αχρείαστη η επίσκεψη, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, και νομίζω άκαιρη», κατέληξε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments