Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν – Τα θέματα της συνάντησης και οι “κόκκινες γραμμές”
Πηγή Φωτογραφίας: [369491] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ, ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI
Στο προεδρικό μέγαρο της Άγκυρας συναντάται αυτήν την ώρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο προεδρικό μέγαρο της τουρκικής πρωτεύουσας, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:00, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών.
Νωρίτερα, τον πρωθυπουργό υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, ενώ στο κοινό δείπνο θα παρευρίσκεται και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μια πρόσκληση-έκπληξη που θεωρείται δηλωτική της πρόθεσης από τουρκικής πλευράς να αναβαθμιστεί η σημασία του, κάτι που αποδεικνύει και η παρουσία σε αυτό των διοικητών των μυστικών υπηρεσιών των δυο χωρών, του Ιμπραήμ Καλίν και του Θεμιστοκλή Δεμίρη, οι οποίοι μάλιστα συναντώνται την ώρα που πραγματοποιείται η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα.
Στην ατζέντα υπάρχουν και διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δυο χωρών και μετά δηλώσεις των δυο ηγετών, ενώ το πρόγραμμα θα κλείσει με το επίσημο δείπνο.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατά τη σημερινή συνάντηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες αναμένεται να υπογραφούν δύο νέες συμφωνίες: η πρώτη αφορά σε συμφωνία συνεργασίας, που αφορά στη Διαχείριση Καταστροφών και εκτάκτων αναγκών, που θέτει σε πιο δομημένη βάση την συνδρομή μεταξύ των δύο χωρών σε επείγουσες καταστάσεις.
Η δεύτερη αφορά στην συνεργασία στον τομέα της Υγείας και των Ιατρικών Επιστημών. Οι ίδιες πηγές τονίζουν, εξάλλου, ότι θα ανακοινωθεί ακόμη η ίδρυση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, που υπενθυμίζεται ότι είχε συμφωνηθεί κατά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο. Μετά το επίσημο δείπνο, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αναχωρήσει από την Άγκυρα.
Κατά τη σημερινή συνάντηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες αναμένεται να υπογραφούν δύο νέες συμφωνίες: η πρώτη αφορά σε συμφωνία συνεργασίας, που αφορά στη Διαχείριση Καταστροφών και εκτάκτων αναγκών, που θέτει σε πιο δομημένη βάση την συνδρομή μεταξύ των δύο χωρών σε επείγουσες καταστάσεις. Η δεύτερη αφορά στην συνεργασία στον τομέα της Υγείας και των Ιατρικών Επιστημών. Οι ίδιες πηγές τονίζουν, εξάλλου, ότι θα ανακοινωθεί ακόμη η ίδρυση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, που υπενθυμίζεται ότι είχε συμφωνηθεί κατά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.
Εν συνεχεία, θα ακολουθήσουν διευρυμένες επαφές με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων των Υφυπουργών Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και Κώστα Φραγκογιάννη, αρμοδίων για τον πολιτικό διάλογο και τη «θετική» ατζέντα και του Μπουράκ Ακσαπάρ, του Διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη και του Τούρκου ομολόγου του, Ιμπραήμ Καλίν, του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Αθανάσιου Ντόκου, της Συμβούλου Διεθνούς Στρατηγικού Σχεδιασμού, Αριστοτελίας Πελώνη, και της Διευθύντριας Επικοινωνίας του πρωθυπουργού, Κύρας Κάπη.
Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Όπως ανακοινώθηκε το πρωί, το πρόγραμμα της επίσκεψης εργασίας του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Άγκυρα είναι το ακόλουθο:
14:55 Άφιξη κ. πρωθυπουργού στην Άγκυρα 15:30 Yποδοχή κ. πρωθυπουργού από τον Τούρκο πρόεδρο στο Προεδρικό Μέγαρο 15:45-16:30 Συνάντηση περιορισμένης σύνθεσης κ. πρωθυπουργού με Τούρκο πρόεδρο (1+2)
16:30-17:15 Διευρυμένες συνομιλίες (1+10) 17:15-17:45 Δηλώσεις στον Τύπο 18:00-19:15 Επίσημο Δείπνο 19:45 Αναχώρηση κ. πρωθυπουργού από Άγκυρα
Η ολιγομελής ελληνική αποστολή έχει συγκεκριμένη στόχευση για την σημερινή επίσκεψη. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η ατζέντα θα περιλαµβάνει:
1. Αξιολόγηση της εφαρµογής των συµφωνιών που έχουν υπογραφεί. 2. Αποτίµηση της διεθνούς κατάστασης. 3. Χρονικό καθορισµό των επόµενων ραντεβού, δηλαδή του πολιτικού διαλόγου, της θετικής ατζέντας και των Μέτρων Οικοδόµησης Εµπιστοσύνης (ΜΟΕ). Επαφές που προγραµµατίζονται για µετά το καλοκαίρι, όταν θα έχει πλέον οριστεί και ο διάδοχος του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μπουράκ Ακσαπάρ, ο οποίος µέχρι πρότινος χειριζόταν αυτά τα θέµατα εκ µέρους της Αγκυρας. 4. Το ζήτηµα της λειτουργίας της Μονής της Χώρας ως τζαµί. Τα τουρκικά ΜΜΕ, την Παρασκευή, µετέδιδαν ότι από την πλευρά του ο Τ. Ερντογάν θα θέσει κι άλλα θέµατα στην ατζέντα. Συγκεκριµένα, έλεγαν ότι «ο κ. Ερντογάν θα θέσει στον κ. Μητσοτάκη τον διαµοιρασµό του φυσικού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου. Στην ατζέντα και το Κυπριακό».
Εκτός διαλόγου κυριαρχικά θέματα
Η Αθήνα διαµηνύει ότι δεν πρόκειται να συζητήσει ζητήµατα κυριαρχίας. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ήταν σαφής. Μιλώντας το Σάββατο ξεκαθάρισε ότι: «∆εν πιστεύω ότι προβλήµατα δεκαετιών µπορούν να λυθούν µε κάποιον µαγικό τρόπο. Εξάλλου, διατηρούµε τις βασικές µας θέσεις, ενώ ζητήµατα που αφορούν την κυριαρχία µας εξ ορισµού δεν τίθενται σε συζήτηση. Οφείλουµε, όµως, πάντοτε να συνοµιλούµε, µε αµοιβαία κατανόηση και ειλικρίνεια, για να προλαµβάνουµε κρίσεις και πάνω απ’ όλα για να εδραιώσουµε την ειρήνη και την ασφάλεια στη γειτονιά µας. Αυτό αποκτά ακόµη µεγαλύτερη αξία σήµερα, λόγω της εξαιρετικά εύθραυστης περιφερειακής και διεθνούς κατάστασης».
Η ελληνική πλευρά έχει αποκλείσει από τη συζήτηση τις παράνοµες και παράλογες τουρκικές αιτιάσεις. Ούτε για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου συζητά ούτε για τη µουσουλµανική µειονότητα της ∆υτικής Θράκης, που οι Τούρκοι επιµένουν να «βαφτίζουν» τουρκική. Αυτό το έχει «λύσει» η Συνθήκη της Λωζάννης.
«Οι θέσεις µας παραµένουν ατόφιες και δεν αλλάζουν», έλεγε προχθές στον Σκάι ο καθηγητής ∆ιεθνούς ∆ικαίου και βουλευτής της Ν.∆., Αγγελος Συρίγος. Επίσης, οι δύο πλευρές δεν φαίνεται ότι θα µπουν στα «βαθιά» διπλωµατικά νερά. Ναι µεν έχουν γίνει σηµαντικά βήµατα, διότι πρώτη και µεγάλη προϋπόθεση είναι να υπάρχει αµοιβαία στοιχειώδης κατανόηση και ειλικρίνεια, όµως οι συνθήκες δεν δείχνουν να έχουν ωριµάσει ακόµα ώστε να συζητηθεί η µία και µοναδική διαφορά µας. Ητοι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. ∆εν είµαστε ακόµα εκεί. Οµως η συνάντηση των δύο ηγετών αποτελεί σηµαντικό ορόσηµο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας