Πολιτική

Σε νομοθετική τροχιά η κυβέρνηση

Σε νομοθετική τροχιά η κυβέρνηση

Πηγή Φωτογραφίας: [368152] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Προωθούνται άμεσα 15 μεταρρυθμίσεις.

Η κυβέρνηση έχει εισέλθει σε νοµοθετική τροχιά, µε προορισµό την 9η Ιουνίου. Στόχος του Μεγάρου Μαξίµου είναι να έχει καταθέσει στη Βουλή µέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου όσο περισσότερες µεταρρυθµίσεις γίνεται.

Τη Δευτέρα, 15 βασικά νομοσχέδια υποβλήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο. Ένα από αυτά, που ετοιμάστηκε από τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια, βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση. Στόχος του νόμου είναι ο εκσυγχρονισμός της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας και η προσαρμογή της στις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων. Το σχέδιο χωρίζεται σε τέσσερα βασικά μέρη. Το πρώτο μέρος είναι η ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας.

Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει διατάξεις για τον λειτουργικό εκσυγχρονισμό των ανώτατων στρατιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Το τρίτο μέρος ιδρύει μονάδες πληροφορικής στις ένοπλες δυνάμεις, ενώ το τέταρτο μέρος περιέχει διατάξεις για την εισαγωγή νέων ειδικών προγραμμάτων για την υπηρεσία ανδρών και γυναικών στις ένοπλες δυνάμεις.

Ορόσημο στο σύστημα της δημόσιας διοίκησης αποτελεί το σχέδιο νόμου της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως για το σύστημα κινήτρων για τους δημοσίους υπαλλήλους. Το συνολικό ποσό μπορεί να φτάσει τα 40 εκατομμύρια ευρώ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης ετοιμάζει σχέδιο νόμου για τις διαδικασίες του ΣτΕ με σκοπό την ενίσχυση των προδικαστικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης αυστηρών δικονομικών προθεσμιών και προϋποθέσεων, την επέκταση της διαδικασίας στο Συμβούλιο και την ενίσχυση του ρόλου των δικαστικών επιμελητών.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης περιλαμβάνονται νομοθετικές πρωτοβουλίες για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις και τη διαχείριση και προστασία της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου. Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ετοιμάζει επίσης σχέδιο νόμου για τη βελτίωση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης και την επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με την οργάνωση και διαχείριση των νομικών προσώπων που υπάγονται στη Γενική Διεύθυνση Θρησκευμάτων. Επίσης, εκσυγχρονίζει τις διατάξεις για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την ειδική εκπαίδευση, ενισχύει το ανθρώπινο δυναμικό τους και προβλέπει ειδική μέριμνα για μαθητές και εκπαιδευτικούς με σοβαρά προβλήματα υγείας. Παράλληλα, επιλύονται πρακτικά ζητήματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το υπουργείο Μεταφορών και Υποδοµών αναµένεται να φέρει σχέδιο νόµου για τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που θα επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στο ποινολόγιο. ∆ιατάξεις προβλέπουν την αυστηροποίηση παραβάσεων και την τιµωρία του παραβάτη οδηγού µε αφαίρεση του διπλώµατος αντί των πινακίδων του αυτοκινήτου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments