Πολιτική

Στην αντεπίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία των Πρεσπών

Στην αντεπίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία των Πρεσπών

Πηγή Φωτογραφίας: [364687] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η αξιωματική αντιπολίτευση σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταθέσει πρόταση νόμου για την κύρωση των τριών συμφωνιών.

Στην αντεπίθεση περνά ο ΣΥΡΙΖΑ με το θέμα τη Συμφωνίας των Πρεσπών απέναντι στην κυβέρνηση. Μετά την ευθεία αμφισβήτηση της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, που αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία» κατά την ορκωμοσία της, η αξιωματική αντιπολίτευση σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταθέσει πρόταση νόμου για την κύρωση των τριών συμφωνιών τις οποίες η πλειοψηφία έχει αφήσει εδώ και πέντε χρόνια “συρτάρι”, όπως τονίζουν από την Κουμουνδούρου. Επισημαίνεται πως για το ίδιο θέμα είχε καταθέσει ερώτηση και η Ρένα Δούρου στα μέσα Φεβρουαρίου.

Με την κίνηση αυτή είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ασκήσει πίεση στο Μαξίμου κατά την προεκλογική περίοδο και να δημιουργήσει ρήγματα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, κάτι στο οποίο έχει αντιδράσει στο παρελθόν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Οι βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας θα δεχθούν επίσης σημαντική πίεση. Και αυτό γιατί ήταν μία από τις κορυφαίες στρατηγικές προτεραιότητες της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. “Χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το πολιτικό κόστος”, επισημαίνουν.

Σχετική ανάρτηση έκανε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ήδη από την Κυριακή, ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στην αντεπίθεση, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του: “Εγκαταλείψαμε αυτή την παθητική στάση απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Συμφωνίας, θα κινητοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά μέσα που είναι διαθέσιμα σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, από τον νέο Πρόεδρο και τα μέλη της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, Ζητά την άμεση και αυστηρή λήψη μέτρων κατά της χρήσης όρων και ενεργειών που παραβιάζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, ιδίως τον συνταγματικό της τίτλο. Η υπογραφή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη εγγράφεται ευρέως στις νέες διπλωματικές αστοχίες της χώρας. Τι έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να μην συμβεί αυτό; Δεν έκανε απολύτως τίποτα, εκτός από μικροπολιτικές επικοινωνιακές παρεμβάσεις. Το Μνημόνιο Συνεργασίας δεν οδηγήθηκε ποτέ προς κύρωση, ούτε πραγματοποιήθηκε συνάντηση συνεργασίας υψηλού επιπέδου, παρά την πρόβλεψη να πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο. Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν άσκησε πίεση στη Βόρεια Μακεδονία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τα σχολικά βιβλία, τα εμπορικά σήματα, τα διαβατήρια και τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων. Το μόνο που έκανε η Κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια ήταν να αποφεύγει την ενεργό εμπλοκή στις συμφωνίες, προκειμένου να διατηρήσει τις εσωκομματικές ισορροπίες”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments