Πολιτική

Τα “αγκάθια” της σημερινής συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν

Τα “αγκάθια” της σημερινής συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: [362481] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 15:30.

Mε στόχο να διατηρούνται ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται αύριο (Δευτέρα 13/5) την Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ανταποδίδοντας την επίσκεψή του στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, η μορφή της επίσκεψης είναι πάντα σημαντική: αρχικά, τη Δευτέρα στις 3.30 μ.μ., ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και την επικεφαλής της διπλωματίας Άννα-Μαρία Μπούρα για διμερή συνάντηση.

Ομοίως, ο Τούρκος Πρόεδρος θα συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών Hakan Fidan και τον Επικεφαλής Σύμβουλο Τσιλίκ. Αργότερα, την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννης, ο γενικός διευθυντής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Θάνος Ντόκος, η σύμβουλος του πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη και η επικεφαλής του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων του πρωθυπουργού Καϊλα Κάπη.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν θα κάνουν κοινή δήλωση στα ΜΜΕ, θα ακολουθήσει δείπνο και η ελληνική αντιπροσωπεία θα επιστρέψει στην Αθήνα. Εν συνεχεία, ο Πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο Τούρκος Πρόεδρος.

Η ατζέντα της Δευτέρας περιλαμβάνει την αξιολόγηση των συμφωνιών που υπογράφηκαν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο και το χρονοδιάγραμμα των επαφών στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου, των ΜΟΕ και της θετικής ατζέντας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, σε ό,τι αφορά τη Μονή της Χώρας, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η απόφαση Ερντογάν αποτελεί ασέβεια προς την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και σαφή εργαλειοποίηση της θρησκείας για μικροπολιτικά συμφέροντα, καθώς αφορά ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής σημασίας με μερικά από τα σημαντικότερα ψηφιδωτά και τις πιο εντυπωσιακές ιερές τοιχογραφίες της βυζαντινής εκκλησίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του είπε ότι “πρόκειται για μια αχρείαστη επιλογή” και ζήτησε, μεταξύ άλλων, να ανακληθεί η απόφαση, υπενθυμίζοντας στην Άγκυρα πως η διατήρηση του οικουμενικού χαρακτήρα του χώρου και η τήρηση των διεθνών προτύπων για την προστασία της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς είναι σαφής διεθνής υποχρέωση που δεσμεύει όλα τα κράτη. μογή περισσότερων από 15 συμφωνιών που έχουν υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να αναφερθούν ιδιαίτερα στη Διακήρυξη των Αθηνών, στην οποία συμφωνούν σαφώς να προωθήσουν τη φιλία, τον αμοιβαίο σεβασμό, την ειρηνική συνύπαρξη και κατανόηση και να διευθετήσουν τυχόν διαφορές μεταξύ τους με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν θα δώσει τον τόνο για την επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου, των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και μιας θετικής ατζέντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ωστόσο, τα “αγκάθια” είναι πολλά και πρόσφατα τέθηκαν και άλλα ζητήματα. Πιο αναλυτικά, τα εμπόδια αυτά είναι τα ακόλουθα.

Το πρώτο “αγκάθι” είναι η διαφορά στην προσέγγιση του διαλόγου. Η Τουρκία αναμένεται να θέσει πολλά από τα θέματα που ισχυρίζεται ότι θα θέσει, και όπως είναι γνωστό από την πλευρά του Τούρκου Προέδρου, αναμένεται να τεθούν και θέματα που αφορούν τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

Ένα άλλο είναι η αμφισβήτηση από την Άγκυρα της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο Πέλαγος μετά τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου που ανακοίνωσε η Ελλάδα για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος. Η Τουρκία έχει ήδη δηλώσει ότι δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορη και δεν θα ανεχθεί μια τέτοια εξέλιξη.

Το τρίτο είναι η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του και δήλωσε ότι θα θέσει το θέμα αυτό στον Τούρκο Πρόεδρο.

Και το τέταρτο είναι η συμπερίληψη της “Γαλάζιας Πατρίδας” στα τουρκικά σχολικά βιβλία. Όλα αυτά θα συζητηθούν στο μέγαρο του Τούρκου Προέδρου και μέχρι στιγμής οι δύο πλευρές έχουν θετική διάθεση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments