EDITOR'S PICK

Φαινόμενο: Τα γυμνά φορέματα στο κόκκινο χαλί

Φαινόμενο: Τα γυμνά φορέματα στο κόκκινο χαλί

Πηγή Φωτογραφίας: DIMITRIOS KAMBOURIS/ ELLE.COM

Οι σταρ του Χόλιγουντ, που αποδεικνύουν με κάθε τους εμφάνιση ότι όσο λιγότερα τόσο καλύτερα, έχουν γράψει χιλιόμετρα στα κόκκινα χαλιά φορώντας σχεδόν… τίποτα.

Το naked dressing δεν είναι νέα τάση. Από τις πρωτοπόρους ήταν η Cher, η οποία φόρεσε δύο φορέματα του θρυλικού σχεδιαστή Bob Mackie (στο Met Gala το 1974 και στα Όσκαρ το 1988), που άλλαξαν για πάντα τις εμφανίσεις στο κόκκινο χαλί χαλαρώνοντας τα όρια που υπήρχαν. Όταν μπήκε στο χώρο, φορώντας το διάφανο φόρεμά της, όλος ο κόσμος πάγωσε, όλοι την κοιτούσαν επίμονα. Όταν φόρεσε το ίδιο φόρεμα στο εξώφυλλο του περιοδικού Time, κάποια περίπτερα αρνήθηκαν να το τοποθετήσουν στα ράφια τους. Τέτοιο ήταν το σοκ λίγες δεκαετίες πριν.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ajuska’s Universe (@aju_xlamanoc)

Πολλά από τα φορέματα εκείνων των εποχών μπορεί να φαίνονται αρκετά γυμνά, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Και εκεί είναι το μυστικό. Πρόκειται για ρούχα που έχουν από μέσα μία λεπτή στρώση υφάσματος, στο χρώμα του δέρματος, και όλα τα επιπλέον διακοσμητικά στοιχεία είναι τοποθετημένα στα σωστά σημεία. Έτσι έχεις την εντύπωση ότι βλέπεις τα πάντα, αλλά δεν βλέπεις τίποτα. Αυτό ίσχυε τουλάχιστον τότε. Στις μέρες μας τα πράγματα έχουν αλλάξει. Όσο περισσότερο δέρμα δείχνουν, τόσο περισσότερη η προβολή. Κοιτάξτε γύρω σας: Υπάρχει η Rihanna φορώντας απλά ένα δίχτυ με κρύσταλλα και ένα στρινγκ. Η Kristen Stewart, που κυκλοφορεί χωρίς παντελόνι, η Kendal Jenner που είναι ένθερμη υποστηρίκτρια του sheer trend. Και βεβαίως υπάρχει η Emily Ratajkowski που είναι απλά, η Emily Ratajkowski.

Πολλοί οίκοι μόδας έχουν εξυμνήσει το γυναικείο σώμα παρουσιάζοντας συχνά την εκτεθημένη αλλά αισθητική εκδοχή του. To 1992, η Madonna αποκάλυψε το στήθος της μπροστά σε 6.000 άτομα στην επίδειξη μόδας του Jean-Paul Gaultier. Ο λόγος; Συγκεντρώθηκαν 750.000 δολάρια για το ίδρυμα American Foundation For AIDS. Έπειτα, η περίπτωση της Jennifer Lopez το 2000, που έριξε το διαδίκτυο φορώντας το διάφανο jungle dress του οίκου Versace, χάρη στην οποία δημιουργήθηκαν τα Google Images. Στον κήπο της Εδέμ, ο Αδάμ και η Εύα ήταν αναίσχυντα γυμνοί. Αφού δοκίμασαν τον απαγορευμένο καρπό ανακάλυψαν την έννοια της σεμνότητας. Ίσως κάποιες από αυτές τις σταρ σήμερα προσπαθούν να επιστρέψουν σε εκείνη την πιο απλή εποχή, αποκαλύπτοντας το σώμα τους χωρίς ίχνος επίγνωσης.

Στον ανταγωνιστικό στίβο του Χόλιγουντ, τα έπαθλα μετρώνται ανάλογα με τα πεσμένα σαγόνια και τα ορθάνοιχτα μάτια… Γνώστες του χώρου ισχυρίζονται πως όλο αυτό είναι ένα δυνατό παιχνίδι που παίζουν οι σταρ με σκοπό να τραβήξουν την προσοχή και να έχουν όση περισσότερη κάλυψη γίνεται από τα Μέσα. Και το αποκαλυπτικό φόρεμα είναι το μέσο που τους βοηθάει να πετύχουν τον στόχο τους. Το naked dress είναι πλέον παντού, σαν μια τρέλα της μόδας που αρνείται να υποχωρήσει. Κάθε νέα πρεμιέρα ταινίας, κάθε νέα τελετή βραβείων και γκαλά ξεπερνά την προηγούμενη. Οι σταρ δείχνουν δυνατές, γεμάτες αυτοπεποίθηση, έξυπνες και γυμνές! Αυτή είναι πλέον η ατμόσφαιρα.

Μια βασική αρχή της ιστορίας της τέχνης είναι ότι το γυμνό είναι το σώμα που αναπλάθεται και αναμορφώνεται. Υπάρχει ένα επίπεδο τέχνης, που το καθιστά καλαίσθητο και ποθητό. Όταν οι καλλιτέχνες απεικονίζουν το γυμνό, το κάνουν συχνά δίνοντας έμφαση στην ομορφιά, τη συμμετρία και την αρμονία. Αυτό συχνά περιλαμβάνει την εξιδανίκευση της ανθρώπινης μορφής με την υπερβολή ορισμένων χαρακτηριστικών ή αναλογιών, και την εξομάλυνση των ατελειών. Αφαιρώντας τα ρούχα και παρουσιάζοντας το σώμα στη φυσική του κατάσταση, οι καλλιτέχνες συχνά στοχεύουν στο να προκαλέσουν ευρύτερα θέματα όπως η ομορφιά, ο αισθησιασμός, η ευαλωτότητα και η ανθρώπινη κατάσταση.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη i-D (@i_d)

Στις μέρες μας, που η έκθεση ξεκινάει στο Instagram και συνεχίζεται στο κόκκινο χαλί, οι σταρ ζητούν από τους σχεδιαστές-καλλιτέχνες να συνεχίσουν, με πιο δημιουργικό και καλαίσθητο τρόπο, τη γύμνια που οι ίδιες προβάλλουν στα κοινωνικά τους δίκτυα. Υπάρχει μια διακριτική διαφορά ανάμεσα στο γυμνό, το ημίγυμνο και το καλυμμένο γυμνό. Οι σχεδιαστές καλούνται να δημιουργήσουν ρούχα λαμβάνοντας υπόψη έναν σημαντικό παράγοντα: το αποτέλεσμα να δείχνει γυμνό, αλλά όχι φτηνό. Τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments